14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportDezbatere inceputa cu... o suspendare a sedintei

Dezbatere inceputa cu… o suspendare a sedintei

Dupa dezbaterile generale, prilej de declaratii demagogice si populiste, dar si de acuze reciproce, ar fi trebuit ca senatorii si deputatii sa purceada, ieri, la discutarea fiecarui articol in parte si a sutelor de amendamente. In buna traditie a Parlamentului, s-a inceput insa cu… o suspendare de sedinta. Pe motiv de neintrunire a cvorumului, cum altfel? Mai intai au fost protestele PRM si PSD, pe fondul carora cei prezenti, dar care n-aveau chef de treaba, s-au fofilat rand pe rand din sala de sedinte.

In ritmul acesta, dezbaterile pe marginea proiectelor bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale promit sa dureze, din nou, saptamani bune. Mai ales ca alesii trebuie sa se pronunte asupra a 90 de amendamente admise de Comisiile de buget-finante si a nu mai putin de… 750 de amendamente respinse. Situatia se anunta cu atat mai delicata cu cat opozitia a declarat ca nu va vota nici bugetul de stat, nici bugetul asigurarilor sociale, fapt care, corelat cu majoritatea fragila pe care o are coalitia, poate da serioase dureri de cap Guvernului.

S-au plictisit repede

Cu aproape o jumatate de ora intarziere fata de ora oficiala, alesii s-au strans, fara prea mult chef, in banci. Pentru a nu-i stresa intrand prea abrupt in subiect, s-a procedat mai intai la strigarea celebrului “catalog”. Nu inainte ca senatorul PRM Gheorghe Funar sa solicite verificarea cvorumului cu ajutorul cartelelor electronice, iar presedintele Bogdan Olteanu sa-i spuna ca nu sunt compatibile sistemul tehnic de la Camera Deputatilor si cartelele senatorilor. Ca tot s-a investit, in repetate randuri, in modernizarea si compatibilizarea sistemelor de vot electronic! Antonie Stefan-Mihail, Apostol Neculai, Arcas Viorel…, incepe agale sa strige condica secretarul de sedinta. Cum sunt peste 460 de senatori si deputati, verificarea prezentei “mananca” aproape o ora. Se ridica, iar, Funar. Tine sa precizeze ca a testat personal sistemul electronic si a observat ca se pot utiliza si cartelele de la Senat. Schimba apoi subiectul, solicitand ca la dezbateri sa fie prezent intreg Cabinetul Tariceanu si nu doar ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. “Ministrii vor fi prezenti, asa cum vor fi prezenti si ceilalti parlamentari”, raspunde Olteanu. Reprezentantii PRM incep sa se agite in banci si sa vocifereze. Facand constatarea ca “atmosfera s-a incins”, deputatul PSD Anghel Stanciu solicita o pauza de consultari. “Noi am constatat ca bugetul a fost intocmit prin incalcarea Legii invatamantului si a programului de guvernare. Dorim sa stim daca legile se incalca in Romania, de catre cine, pentru ca exista o lege a raspunderii ministeriale”, isi motiveaza Stanciu cererea.
Alesii se raspandesc rapid. Unii la bufet, pentru o cafea, o tigara sau un crenwurst, altii pe holuri, la o vorba. Mai trec vreo 20 de minute, si liderii grupurilor parlamentare ies de la consultari, anuntand ca s-a hotarat “prorogarea lucrarilor” pentru ziua de luni.
“Nu se pune problema sa majoram deficitul bugetar”, explica senatorul PNL Varujan Vosganian, comentand cererea opozitiei ca invatamantul sa primeasca 6% din PIB, asa cum scrie in legea care reglementeaza acest domeniu. “Am socotit util sa amanam dezbaterile pana luni, pentru ca Guvernul sa vina cu o formula care sa recoreleze toate aceste legi”, continua Vosganian. Se intra, iar, in sala. Sunt peste 270 de senatori si deputati.
Ai crede ca se apuca, in cele din urma, de treaba. As! Parlamentarii PRM continua sa faca potecuta la microfon pentru a reclama absenta ministrilor si a premierului. “Ministrii sunt la Budapesta, ne sfideaza. Doar un singur ministru a ramas acasa, de samanta”, se inversuneaza Funar. Pesedistii nu se lasa mai prejos si fac tot posibilul ca sa-si imparta frateste microfonul cu peremistii, insistand insa pe aspectul necorelarii bugetului de stat cu legea in vigoare a invatamantului. Se inscrie si un liberal la cuvant, deputatul Grigore Craciunescu. “Acum, regret ca nu exista un post de televiziune ca sa vada cetatenii cum am cheltuit 400-500 de milioane nefacand nimic”, isi apostrofeaza acesta colegii. Au trecut minute bune de la terminarea consultarilor, iar in sala sunt tot mai putini “alesi”. 161 dupa numaratoarea secretarilor de sedinta si insuficient pentru a mai putea continua, astfel ca Olteanu decreteaza suspendarea lucrarilor.
Luni, parlamentarii se vor intoarce in banci, insa sperante ca bugetul sa fie adoptat rapid sunt mici. Mai ales ca: “N-au chef, domne'! Joia este ultima zi din saptamana. Lunea este mai bine… desi este… prima zi a saptamanii. Poate, martea… Si atunci insa sunt trei ceasuri rele…”, dupa cum medita, pe hol, un senator.

Peste 850 de amendamente

La dezbaterile din comisiile de specialitate, proiectul de buget a primit peste 850 de amendamente. Dintre acestea, au fost admise 90. Restul urmeaza sa fie sustinute si votate in plen. Cele mai multe apartin, ca de obicei, PRM. Cat despre continutul lor, ele alterneaza intre modificari de forma si modificari de fond, unele cu explicatii aiuritoare. De exemplu, la amendamentul potrivit caruia “de la 1 ianuarie 2007, se interzice cheltuirea banilor publici pentru CNSAS”, motivatia suna astfel: “Amendamentul materializeaza dorinta majoritatii contribuabililor, vizand desfiintarea CNSAS, o institutie bugetivora care a urmarit si a reusit sa-i dezbine pe romani, atat prin scurgerile de informatii, cat si prin deciziile contradictorii, una dintre ele strivind chiar si o musca”.

Cele mai citite

Români blocați pe aeroportul din Dubai

Două grupuri de cetăţeni români, ale căror zboruri au fost anulate din cauza condițiilor meteorologice extreme în Dubai, se află în impas pe Aeroportul...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...

PSG și Borussia Dortmund s-au calificat în semifinalele Ligii Campionilor

Paris Saint-Germain s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe FC Barcelona cu scorul de 4-1 (1-1), marţi seara,...
Ultima oră
Pe aceeași temă