14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportDesi Legea spitalelor a invins, datoriile unitatilor raman uriase

Desi Legea spitalelor a invins, datoriile unitatilor raman uriase

Ministrul Sanatatii promitea in octombrie 2005 ca reforma din Sanatate va aduce in fata cetateanului schimbari importante: sistemul nu va mai fi patronat de jocuri de interese; fondurile se vor utiliza numai si numai pentru oameni (acoperirea cu medicamente ieftine si de calitate, servicii medicale la timp, cresterea raspunderii si responsabilitatea celor care lucreaza in sistemul sanitar etc.). Dupa o jumatate de an de la aceste promisiuni, ministrul Sanatatii a reusit sa finalizeze reforma din Sanatate doar pe hartie.
Una din nerealizarile ministrului Sanatatii se refera la programul de diabet. Pe data de 11 septembrie 2005, Eugen Nicolaescu afirma ca disfunctionalitatile din programul de diabet au ca principala cauza subfinantarea sistemului, dar si unele "probleme de organizare” care se vor sanctiona penal. Mai mult, ministrul anunta ca Directia de audit a efectuat un control privind aceste disfunctionalitati, dar nici pana acum rezultatele nu au fost date publicitatii. Singurul lucru a fost modificarea componentei si numarului comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii, printre care si cea de diabet.
O alta nereusita a ministrului Sanatatii a fost scoaterea din pachetul legislativ de reforma sanitara a Legii farmaciei.
Nu a reusit sa duca la bun sfarsit nici lista cu servicii minimale, sistemul sanitar functionand si acum dupa contractul-cadru pe 2005. O alta bila neagra a lui Eugen Nico-laescu se refera la neachitarea datoriilor pentru materiale sanitare. Este vorba de restante in valoare de 280 miliarde ROL pentru 2004 si 650 miliarde ROL pentru 2005. Problema subfinantarii spitalelor se reflecta in acumularea de datorii si, prin urmare, in lipsa medicamentelor si materialelor sanitare pentru bolnavii platitori de contributii la sanatate.
Problema cozilor la farmacii pentru eliberarea retetelor compensate si gratuite nu a fost rezolvata. Plafonul va fi transferat din farmacie in cabinetul medicilor de familie.
Nu a izbutit sa ofera sansa medicilor de familie de a deveni proprietarii cabinetelor in care isi desfasoara activitatea.
Cele 17 titluri din pachetul legislativ de reforma au fost publicate in Monitorul Oficial dupa patru luni de contestatii publice si alte doua la Curtea Constitutionala. Razboiul deschis cu demiterea celor 15 directori de spital, soldat cu demisia lui Sorin Oprescu din functia de director al Spitalului Universitar Bucuresti, a fost castigat in cele din urma de Nicolaescu. Cel putin momentan. Ministrul Sanatatii a reusit sa invinga directorii-medici, prin promovarea Legii spitalelor. Pentru prima oara, in sistemul sanitar apar notiunile de incompatibilitate si conflict de interese. Astfel, directorii de spital nu mai pot fi parlamentari si sa exercite in acelasi timp profesiunea de medic.
Si-a respectat promisiunea intrand in anul 2006 fara datorii la medicamente, restante aferente anilor 2004 si 2005.

Cele mai citite

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...
Ultima oră
Pe aceeași temă