Deputatul social-democrat Ioan Dîrzu: Indemnizaţiile parlamentarilor trebuie să fie stimulative fiindcă munca lor este foarte laborioasă

Deputatul PSD Alba Iona Dîrzu a declarat, sâmbătă, că majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor trebuie să-i stimuleze, astfel încât, parlamentarii să nu fie distraşi de la "munca lor foarte laborioasă".

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

08.07.2017 - 17:45

Deputatul PSD Alba Ioan Dîrzu a declarat, sâmbătă, că majorarea indemnizaţiilor parlamentarilor trebuie să-i stimuleze, astfel încât, parlamentarii să nu fie distraşi de la "munca lor foarte laborioasă", potrivit Agerpres.

"Conform legii salarizării unice, este vorba despre indemnizaţia de salariu, după care urmează sumele forfetare. Proporţia între creşterea salarială şi a sumelor forfetare va fi cu totul altfel. Bineînţeles că nu mă plâng, totuşi 4.900 de lei, indemnizaţia unui parlamentar, care trebuie să facă atâtea câte vedeţi dumneavoastră, unii mai mult, alţii mai puţin, nu era o sumă stimulativă şi, totuşi, costurile sunt cu totul altfel în Bucureşti pentru cei care fac naveta săptămânal", a afirmat deputatul, într-o conferinţă de presă la Albă-Iulia.

Social-democratul a sustinut ca, din punctul sau de vedere, "lucrurile trebuie sa fie stimulative pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă alta preocupare. Părerea mea este că activitatea de parlamentar este una foarte laborioasă şi nu înseamnă numai cele trei zile state în Bucureşti sau în Camera Deputaţilor sau în Senat, înseamnă şi alte activităţi în teritoriu", a susţinut deputatul PSD.

La rândul său, senatorul PSD de Alba Daniel Breaz a susținut că modul în care a fost prezentată în presă creșterea de la indemnizația netă la indemnizația brută nu a fost făcută corect.

"Nu poți să faci o comparație între o creștere a unei indemnizații nete și a uneia brute. Din acea brută rămân cu cel puțin vreo 4.000 de lei mai puțin. Într-adevăr, au fost niște creșteri semnificative de indemnizații la parlamentari. (...) Da, aș fi demagog să spun că indemnizațiile, în acest moment, nu sunt niște indemnizații, comparând cu salariile, foarte bune pentru România. Dar hai să comparăm cu alți funcționari publici, să vedem care este activitatea unui parlamentar. Nu este doar ceea ce se vede în ședințele de plen. Sunt ședințe de comisii (...) și alte și alte lucruri", a susținut Daniel Breaz.

El a spus că munca unui parlamentar este "extrem de serioasă". "Da, s-au mărit indemnizațiile, probabil pentru foarte mulți dintre oameni sunt niște indemnizații extrem de mari. S-a ajuns undeva la circa 9.000 de lei net pentru un parlamentar. Este o sumă, pot să spun, mai mult decât decentă pentru România, dar săptămânal este vorba de 1.000 de kilometri pe care faci naveta, avem foarte mult de lucru, avem multe activități. Eu spun că, în momentul de față, este o sumă decentă, care răsplătește și care cred că poate să îl stimuleze pe parlamentarul respectiv încât să se ocupe de această activitate extrem de serios și să nu aibă și alte gânduri", a afirmat senatorul social-democrat, rector al Universității "1 Decembrie 1918".

În ceea ce privește suma de 4.600 de lei pe lună pe care o primește pentru cazare un parlamentar, Breaz a spus că trebuie împărțită la câte zile are o lună. "Dați-mi un exemplu de un hotel decent unde poți să te cazezi cu 150 de lei pe noapte", a afirmat Breaz, colegul său, deputatul Dîrzu, completând că nu există un astfel de hotel în București.

La sugestia jurnaliștilor, prezenți la conferința de presă, că ar putea cu banii respectivi să își închirieze o locuință, deputatul Dîrzu a susținut că a căutat și nu a găsit. "Vă rugăm pe dumneavoastră să ne oferiți și suntem de acord. Credeți-ne că am căutat și în mandatul trecut și în mandatul ăsta", a spus social-democratul.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...