Deputații au respins, miercuri, moțiunea pe Justiție

Moțiunea simplă pe Justiție inițiată de PNL și USR și intitulată „PSD stăpânul justiției?! Chiar așa...", care vizează modificările Legilor Justiției, va fi votată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 13.09.2017 - 14:08

UPDATE 14.05: Moțiunea simplă pe Justiție „PSD stăpânul justiției?! Chiar așa...", inițiată de grupurile parlamentare ale PNL și USR, a fost respinsă, miercuri, de Camera Deputaților. S-au înregistrat 104 voturi „pentru”, 162 „împotrivă” și șapte abțineri.

Dezbaterea moțiunii simple a avut loc în ședința de marți, fiind prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader.Moțiunea simplă pe Justiție inițiată de PNL și USR și intitulată „PSD stăpânul justiției?! Chiar așa...", care vizează modificările Legilor Justiției, va fi votată, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, informează Agerpres.

„Prin această moțiune atragem atenția la întoarcerea la vechile metehne pesediste de pe vremea lui Adrian Năstase — Rodica Stănoiu, ceea ce dăunează intereselor României și interesului oamenilor. Vă solicităm să renunțați la politizarea justiției. Nu vă mai ocupați doar de interesele infractorilor, a celor cu probleme, iar dacă nu sunteți capabili să faceți lucrul acesta, cel puțin ministrul Justiției să plece", a spus liderul deputaților, Raluca Turcan, săptămâna trecută.

La dezbaterea de marți, deputatul PNL Cristina Trăilă a susținut că pachetul de propuneri pentru modificarea legilor Justiției creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului. Ea i-a transmis ministrului Justiției, Tudorel Toader, să se ocupe de condițiile din închisori și, totodată, „să nu devină o unealtă a coaliției de guvernare folosită de Liviu Dragnea și prietenii săi în interese pur personale".

Deputatul USR Stelian Ion a apreciat că legile Justiției propuse de Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv ministrului de resort. Stelian Ion a adăugat că mutarea Inspecției Judiciare din cadrul CSM la Ministerul Justiției constituie „o gravă încălcare" a independenței Justiției, creându-se „o formă de presiune și șantaj politic" la adresa judecătorilor și procurorilor, iar toți inspectorii judiciari vor fi numiți de ministrul de resort, numit și subordonat politic.

Reacția PSD a venit prin deputatul Florin Iordache, care a susținut că semnatarii moțiunii sunt „în criză de idei" și încearcă să ocupe timpul cu „teme false", considerând că, prin proiectul de modificare și completare, legile Justiției sunt „mai concise" și „mai clare". Potrivit lui Iordache, moțiunea nu specifică în ce constă încălcarea principiilor independenței și inamovibilității magistraților și a statului democratic.

În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a respins acuzațiile de lipsă de transparență în inițiativa de modificare a legilor Justiției, subliniind că aceste schimbări se impuneau, având în vedere că legislația datează din 2004, dar și o solicitare de actualizare în domeniu venită în 2015 din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Ministrul a arătat că, în continuare, proiectul de lege va urma circuitul de avizare la ministerele de linie și instituțiile avizatoare, după care îl va prezenta în Guvern, apoi va ajunge în Parlament spre dezbatere.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...