15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportDeputatii PD, impotriva colegului Hardau

Deputatii PD, impotriva colegului Hardau

Plata prejudiciilor salariale pentru profesori este in pericol sa fie blocata. Majoritatea deputatilor PD au votat, ieri, impreuna cu cei ai PSD si ai PRM pentru retrimiterea la comisie a unui proiect initiat in acest sens de ministrul democrat al Educatiei, Mihail Hardau.
Ordonanta redactata de ministrul Hardau viza plata unor diferente salariale din perioada octombrie 2001-septembrie 2004 pentru personalul didactic din invatamantul de stat. De altfel, plata prejudiciilor a facut obiectul unor negocieri intre minister si sindicate. Guvernul trebuia sa aloce de la buget peste 6000 miliarde lei. In conditiile lipsei de fonduri, ministerul a hotarat plata esalonata a acestor sume. Plata urma sa se efectueze integral in 2006 pentru cei care aveau hotarari judecatoresti in acest sens si esalonat pe 35 de luni pentru restul cadrelor didactice.
Ordonanta a trecut de Senat, iar la Camera Deputatilor a fost aprobata fara probleme de comisiile reunite de invatamant, fara nici o observatie din partea nici unui grup parlamentar.
Ieri, insa, deputatul PSD Ioan Munteanu a propus retrimiterea proiectului la comisie, invocand existenta unei discriminari intre cei care isi primesc banii imediat si cei care ii primesc esalonat. Efectul: ordonanta a fost retrimisa la Comisia de invatamant si la Comisia de buget, cu 69 de voturi “pentru”, 37 “impotriva” si 3 abtineri. Din cei 18 deputati PD prezenti la sedinta de plen, 10 au fost pentru retrimiterea la comisie a proiectului propus de ministrul Educatiei, cinci au votat impotriva, doi s-au abtinut, un altul preferand sa nu voteze. Cei 34 deputati PSD si cei 6 deputati PRM prezenti au votat, de asemenea, in unanimitate, pentru retrimiterea proiectului lui Hardau la comisie. Deputatii PNL au votat in majoritate impotriva retrimiterii la comisie – 22 dintre cei 32 prezenti, iar cei 6 deputati apartinand grupului PC au votat in unanimitate pentru retrimiterea la comisie. Deputatii UDMR au fost toti impotriva retrimiterii la comisie.
Votul acordat de catreÊdeputatii PD asupra proiectului initiat de ministrul democrat l-a determinat pe Marton Arpad (UDMR) sa se intrebe daca nu cumva Mihail Hardau nu mai beneficiaza de sustinerea PD. Udemeristii au sustinut ca ordonanta trebuia votata in forma adoptata de minister, pentru ca, in conditiile in care nu sunt bani suficienti, plata esalonata este o formula de compromis. Cel putin doi dintre deputatii PD care nu au votat impotriva ministrului afirma ca nu este vorba de optiunea lor. Astfel, Roberta Anastase apare pe lista de vot electronic la abtineri. Ea ne-a declarat insa ca se afla la Strasbourg, in calitate de europarlamentar. “Am fost sigura ca am cartela in poseta, unde o tin de obicei, dar nu este acolo. Eu nu am lasat-o nimanui. Probabil, am uitat-o la Parlament si cineva face tampenii cu ea. Probabil, cineva a facut dinadins ca sa apara ca am votat diferit fata de restul partidului.” La randul sau, deputatul PD Daniel Buda, care figureaza ca a votat impotriva retrimiterii la comisie, a sustinut ca ar fi votat fara sa fie in cunostinta de cauza.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă