16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportDeputat UDMR, cetăţean al României, despre 1 Decembrie: Nu e sărbătoarea mea....

Deputat UDMR, cetăţean al României, despre 1 Decembrie: Nu e sărbătoarea mea. Nu asta e ziua în care eu sărbătoresc

De Ziua Naţională a României, parlamentarii maghiari şi-au făcut program “în delegaţie”. Întrebaţi de romanialibera.ro cum sărbătoresc această zi, patru dintre deputaţii UDMR care au răspuns la telefon au declarat cu toţii că au alt program deja stabilit ori nu au fost invitaţi la evenimentele de 1 Decembrie.

“Sunt plecat din ţară, am avut un program dinainte stabilit. Duminică mă întorc”, a spus deputatul Antal Istavan, întrebat cum sărbătoreşte 1 Decembrie.

“Eu sunt în delegaţie. Mâine sunt la Budapesta. Am o invitaţie. Din păcate, de data asta sunt pe drum”, a spus la rândul lui şi Pal Arpad, insistând că în fiecare an el a participat la manifestările de ziua naţională.  De altfel, el a asigurat că dacă nu ar fi trebuit un alt program, s-ar fi dus oriunde ar fi fost invitat.

Pe de altă parte, deputatul Petö Csilla-Mária, aleasă în colegiul 8 din Bihor, susţine că nu a fost invitată la manifestările organizate în teritoriui. “Totuşi, un deputat aşteaptă să fie invitat dacă se organizează ceva în oraş. Eu m-aş fi dus. Cum să mă duc dacă nu mă invită nimeni?”, a spus deputatul, care, iniţial, la auzul întrebării despre cum sărbătoreşte 1 Decembrie a râs.

Cea mai tranşantă reacţie a avut-o însă deputatul Edler Andras. Şi el era pe drum, în delegaţie. “Dacă nu aveam program, aş fi stat acasă cu familia, m-aş fi odihnit”, a spus Edler Andra, după care a continuat.

“Bun, acuma nu trebuie să facem din asta mare caz. Până la urmă nu este sărbătoarea mea, e sărbătoarea românilor, pe care o respect. Nu aceasta este ziua în care eu sărbătoresc, înţelegeţi?”, a punctat el.

Tokes cere autonomie de 1 decembrie

Tot astăzi, Laszlo Tokes, eruoparlamentar ales în România le-a transmis “fraţilor români” că dacă maghiarilor tot li s-au “luat” teritoriile, măcar să li se asigure autonomia naţională, aşa cum prevede chiar Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918.

“Dacă teritoriile ni s-au luat, măcar să ni se asigure pe aceste teritorii drepturile minoritare şi autonomia naţională, aşa cum prevede chiar şi Proclamaţia de la Alba Iulia din 1918! Departe de noi gândul ca în Ziua Naţională a României să disputăm apartenenţa Transilvaniei, din contră, le dorim fraţilor noştri români sărbătoare frumoasă. Însă trebuie să-mi ridic cuvântul în apărarea drepturilor umane şi comunitare ale maghiarilor ajunşi în ţări străine împotriva voinţei lor”, a arătat eurodeputatul, vicepreşedinte al PE, într-un comunicat de presă.

Deputaţii maghiari din Parlamentul României au fost rezervaţi însă să comenteze declaraţia lui Tokes. “Domnul Tokes a făcut această afirmaţie în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului European, ma gândesc, dar e o declaraţie izolată pentru că dânsul nici cu noi, nici cu alţii, mă gândesc, nu s-a consultat în această privinţă. Nici la grupul parlamentar nu s-a discutat această problemă, pentru că noi ne pregătim acum să votăm de bugetul. Pe mine această problemă mă preocupă”, a spus deputatul Petö Csilla-Mária.

 

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă