18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportDemocratii nu s-au prezentat la negocierile de la Palatul Victoria

Democratii nu s-au prezentat la negocierile de la Palatul Victoria

Reprezentantii Partidului Democrat au lipsit, ieri, de la intalnirea convocata la Palatul Victoria de premierul Calin Popescu Tariceanu. Oficial, liderii PD Emil Boc si Vasile Blaga aveau o intalnire importanta la Cluj. Neoficial, se pare ca presedintele Traian Basescu le-a cerut democratilor sa nu se prezinte.

Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a convocat, ieri, la Guvern pe liderii partidelor parlamentare pentru a negocia deblocarea situatiei din Parlament. Negocierile au avut loc in contextul in care, in timp ce Parlamentul este blocat in discutii despre schimbarea presedintilor celor doua Camere, oficialitatile europene solicita tarii noastre sa urgenteze adoptarea legislatiei necesare pentru integrare. Insa, de la intalnirea de ieri au lipsit tocmai partenerii de Alianta ai primului-ministru, reprezentantii PD.
Astfel incat, la intalnirea cu premierul au participat reprezentantii PNL, PSD, PRM, PC, UDMR si ai minoritatilor altele decat cea maghiara.
Oficial, absenta democratilor a fost motivata de programul incarcat al liderilor acestui partid. “Liderii Partidului Democrat si Partidului National Liberal Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au avut foarte recent consultari cu privire la punctul de vedere al Aliantei D.A. asupra prioritatilor legislative necesare integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, iar prezenta fizica a reprezentantilor Partidului Democrat la consultarile de azi de la sediul Guvernului nu a fost posibila din motive absolut obiective”, se afirma intr-un comunicat al PD. Emil Boc si Vasile Blaga erau dintr-o data preocupati de o actiune de la Cluj-Napoca, la “dezbaterea unui proiect-pilot privind politia locala”, dezbatere programata “cu multa vreme inainte”.
Cu numai doua zile inainte de intalnire, liderul PD Emil Boc declarase ca la intalnirea de la Palatul Victoria democratii vor fi reprezentati de presedintele executiv al partidului, Adriean Videanu. Mai mult, Boc a sustinut ca intalnirea de la Guvern este “absolut fireasca” avand in vedere blocajul provocat de PSD in Parlament. Insa, potrivit unor surse autorizate, cel care le-a cerut democratilor sa nu se duca la Palatul Victoria a fost presedintele Traian Basescu. Motivul: desi stia ca presedintele Traian Basescu programase pentru sambata o intalnire la Cotroceni, Tariceanu i-a facut concurenta presedintelui convocand pentru ieri o intalnire la Guvern.

Tariceanu nu scade PD-ului nota la purtare

Premierul Calin Popescu Tariceanu a indreptat cat de cat imaginea sifonata a Aliantei D.A. cauzata de absenta democratilor de la marea consultare. El a marturisit ca stia cu o zi inainte ca reprezentantii PD nu se vor prezenta, dintr-o discutie avuta cu presedintele Emil Boc. “Stiam de ieri (n.n.) ca nu va veni. Eu am reprezentat pozitia Aliantei”, a dres busuiocul Tariceanu. El le-a gasit si scuze aliatilor absenti, aratand ca ei au avut o actiune in teritoriu, planificata cu mult timp inainte. Intrebat daca exista tensiuni in Alianta care sa duca la ruperea acesteia, Tariceanu a evitat un raspuns ferm, aratand ca numai aceste aprecieri pot fi doar “comentarii”, cu conditia sa se bazeze pe probe.

Intelegere in patru puncte

Consultarile de ieri au conturat o intelegere putere-opozitie (minus PD) in patru puncte. Astfel, potrivit sefului Guvernului, Calin Popescu Tariceanu, liderii politici au fost de acord cu trimiterea europarlamentarilor la Strasbourg si cu desfasurarea unor actiuni de diplomatie parlamentara in tarile UE unde climatul nefavorabil pentru extindere ne ridica unele probleme privitoare la ratificarea tratatului de aderare, la alocarea unui “timp minimal” de dezbatere pentru legile de integrare aflate la Parlament, la inceperea unor discutii pe marginea reformei Administratiei Publice Locale si negocierea Planului national de dezvoltare.

O zi pentru legile integrarii

Liderii politici reuniti la Palatul Victoria au decis sa aloce o zi pe saptamana pentru legile necesare integrarii in UE. In cazul in care actele normative nu vor fi adoptate la timp de catre Parlament, aceasta institutie va avea o problema si mai mare de credibilitate, iar cei care au blocat dezbaterile vor fi sanctionati de opinia publica, crede premierul Tariceanu. Seful Guvernului nu a putut exprima cat vor dura aceste dezbateri, dar a apreciat ca nu se va ajunge la recordul fostei puteri, care a adoptat peste 100 de acte normative intr-o singura zi. Potrivit premierului, in cazul in care dezbaterile se vor bloca, Guvernul are in maneca o solutie de rezerva, dar pe care n-ar dori sa o foloseasca: aceea a adoptarii legilor sub forma unor ordonante de urgenta care sa intre imediat in vigoare.

Debarcarea lui Nastase si Vacaroiu ramane in ceata

In ciuda speculatiilor potrivit carora liberalii s-ar fi inteles cu PSD si ar putea sabota debarcarea lui Adrian Nastase si a lui Nicolae Vacaroiu, acest lucru nu s-a intamplat. Premierul Tariceanu si-a mentinut pozitia conform careia cei doi sefi ai Parlamentului trebuie sa fie schimbati, explicand ca din anii '90 toti presedintii Camerelor au fost reprezentantii majoritatii. “E corect, moral demersul pe care il facem”, a spus premierul. El a adaugat ca la Guvern n-a fost abordat subiectul Parlamentului unicameral (pe motiv ca este ideea presedintelui) si ca dezbaterea organizata la Palatul Victoria n-are nici o legatura cu cea organizata de Presedintie (sunt doua agende diferite).

Cele mai citite

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă