11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportDana Gîrbovan (UNJR): "Ambasada SUA să clarifice ce articole de lege afectează...

Dana Gîrbovan (UNJR): “Ambasada SUA să clarifice ce articole de lege afectează independenţa justiţiei”

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, a declarat că în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de retragere a legilor justiţiei, afirmând că ambasada trebuie să precizeze care sunt propunerile care afectează independenţa sistemului judiciar.

“Ambasada americană la Bucureşti trebuie să clarifice comunicatul Departamentului de Stat şi să expună punctual care propuneri din proiectele de modificare a legilor justiţiei, dezbătute în Comisia parlamentară, ar aduce atingerea independenţei justiţiei şi ar pune în pericol lupta împotriva corupţiei”, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan, la solicitarea MEDIAFAX.

Dana Gîrbovan afirmă că “nicăieri în comunicatul Departamentului de Stat nu se face vreo solicitare Parlamentului de a retrage proiectele de lege, aşa cum vădit eronat a relatat o parte de presa din România”.

O asemenea cerere din partea Departamentului de Stat ar fi o “ingerinţă” care ar încălca cu adevarat toate principiile democratice si pe cele ale statului de drept, inclusiv Parteneriatul Strategic România-SUA, construit tocmai pe fundaţia respectării mutuale a democraţiei şi statului de drept,a spus preşedintele UNJR. “În comunicat, însă, Departamentul de Stat menţionează că «îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei»”, se arată în punctul de vedere remis MEDIAFAX.

Până ca plenurile celor două Camere ale Parlamentului să poată respinge prin vot asemenea propuneri, care ar afecta independenţa justiţiei sau ar pune în pericol lupta anticorupţie, acestea trebuie să treacă de Comisie în amendamente adoptate, a spus Gîrbovan.

“Or, cu toţii suntem de acord că nu trebuie să aşteptăm până când se ajunge în plen, ci toate propunerile care ar afecta independenţa justiţiei trebuie să fie respinse în Comisia unde se discută acum, aplicat, modificările la aceste legi”, susţine preşedintele UNJR.

Dana Gîrbovan a afirmat că dacă Departamentul de Stat a socotit necesar să intervină într-un proces legislativ, are “obligaţia” să comunice public care dintre amendamentele trecute de comisie ar afecta independenţa justiţiei ori lupta anticorupţie.

“Este vorba, totuşi, despre modificări legislative, motiv pentru care trebuie să se folosească argumente şi exemple concrete. Clarificările Ambasadei SUA de la Bucureşti cu privire la ce articole ar afecta indepenenţa justiţiei ar ajuta la tranşarea acestei discuţii”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Statele Unite au anunţat luni seara că îşi exprimă "îngrijorarea" în legătură cu modificările propuse de Comisia parlamentară specială, avertizând că măsurile riscă să afecteze acţiunile de combatere a corupţiei şi independenţa justiţiei din România.

„SUA constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere adoptarea de legislaţie care ar putea submina lupta împotriva corupţiei şi ar slăbi independenţa judiciară în România. Această legislaţie, propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele înregistrate de România în ultimii ani pentru construirea unor instituţii judiciare puternice, protejate de amestec politic. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă