18.2 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăSportDaca se va realiza, fuziunea PNL - PD va dura cel putin...

Daca se va realiza, fuziunea PNL – PD va dura cel putin un an

Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a oferit pentru prima data un termen referitor la posibila fuziune dintre PNL si PD. “Daca este sa o facem, un an, un an si jumatate este un orizont rezonabil”, a estimat presedintele PNL. Negocierile dintre cele doua partide se anunta lungi si dificile. Exista atat la nivel central, cat si la nivel local lideri care nu sunt de acord cu fuziunea.
Conducerea liberala a luat in discutie subiectul fuziunii la prima sedinta din acest an, de luni seara, fara a lua o decizie in acest sens. Potrivit unor surse liberale, Raluca Turcan a propus un calendar concret al fuziunii, dar acesta a fost respins. Unii dintre liderii PNL – precum Puiu Hasotti, Adrian Cioroianu sau Radu Campeanu – s-au pronuntat impotriva fuziunii. Potrivit surselor citate, Tariceanu insusi s-a aratat rezervat, afirmand ca discutiile vor dura destul de mult si ca “nu ne fixeaza altii agenda”.

Fuziune dificila

De altfel, Tariceanu a recunoscut in fata presei ca procesul fuziunii va fi unul dificil. El a spus ca pentru PNL colaborarea cu PD este elementul esential “pentru succesul actualului Guvern”. Tariceanu a mentionat initierea discutiilor de fuziune cu PD, dar a adaugat ca exista neintelegeri intre organizatiile judetene ale celor doua partide. “Unele organizatii au probleme care ajung la nivelul CNC; va trebui sa gasim solutii pentru ca aceste probleme sa dispara.” Oricum, Tariceanu a sugerat ca tergiversarea proiectului fuziunii ar fi fost cauzata de partenerii de Alianta: “Ma bucur ca PD si-a aratat, in fine, disponibilitatea pentru acest proiect. Pe parcursul anului 2005 am facut de mai multe ori aceasta oferta, insa PD a avut parte, poate, de o agenda diferita. Au trecut intai printr-un proces de reorganizare, dupa ce fostul presedinte a fost ales presedinte al tarii. Au trecut apoi printr-un proces de clarificare doctrinara”.
Liderul PNL a recunoscut ca negocierile se anunta de durata: “Daca o facem, un an, un an si jumatate este un orizont rezonabil”. In ceea ce priveste doctrina noului partid, Tariceanu a spus ca deocamdata trebuie discutate “lucrurile care ar putea sa ne apropie”. Insa el a insistat ca viitorul partid va trebui sa aiba “o componenta liberala puternica”. Liderul PNL a justificat aceasta dorinta prin aceea ca foarte multi membri ai PNL au convingeri liberale, iar succesul proiectului fuziunii depinde de procentul in care membrii fiecarui partid il vor urma. El a spus ca, daca la centru s-ar lua o decizie fara consultarea filialelor si fara a se tine cont de convingerile liberale ale membrilor de partid, riscul ca decizia sa nu fie urmata este “foarte mare”.

Tariceanu spera intr-o relatie buna cu Basescu

Intrebat de ziaristi despre relatia pe care o va avea cu Traian Basescu in 2006, Tariceanu a incercat sa dea un raspuns echilibrat: “Eu sper ca relatia cu presedintele Traian Basescu sa se incadreze in arhitectura institutionala actuala. Relatia personala cu presedintele consider ca trebuie sa fie o relatie buna. Mi-am aratat disponibilitatea ca relatia sa fie in termenii cei mai buni”.

Republica parlamentara

In ciuda asigurarilor de pace si prietenie, liderii PNL vorbind despre fuziunea cu PD, ei isi asuma o serie de proiecte despre care este greu de crezut ca vor fi acceptate de democrati. La prezentarea obiectivelor politice ale PNL pentru 2006, Tariceanu a vorbit, printre altele, despre definirea fuziunii PNL in privinta sistemului constitutional. Tariceanu a mentionat ca PNL sustine in continuare Republica parlamentara si, la insistentele ziaristilor, a afirmat ca in Constitutie este loc pentru o delimitare mai clara a atributiilor presedintelui si ale primului ministru.

Rezerve fata de cresterea puterii lui Videanu

In timp ce vorbesc despre fuziune, liberalii incep anul printr-o atitudine rezervata fata de propunerea PD de modificare a legislatiei in privinta administratiei locale din Capitala. Tariceanu a precizat ieri ca PNL va accepta ca primarul general sa primeasca inapoi toate atributiile care i-au fost luate de catre PSD, din cauza ca postul era detinut de Traian Basescu. Insa PNL nu va accepta alte reduceri ale atributiilor primarilor de sector, Tariceanu insistand ca bucurestenii nu trebuie sa se duca cu toate problemele la Primaria Generala. PNL nu va accepta nici ca primarii de sector sa nu mai fie alesi direct.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iranul și aliații lui au pornit un atac fără precedent asupra Israelului. SUA, Marea Britanie și Iordania sprijină Israelul

Televiziunea de stat iraniană a anunţat că Corpul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran, a lansat un "vast" atac cu "drone şi...

Sunt doi morți și mai mulți răniți după un incendiu la un bloc din București

Două persoane a murit, iar altele, între care un copil, primesc îngrijiri în urma unui incendiu care a cuprins două etaje dintr-un bloc din...
Ultima oră
Pe aceeași temă