15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024

Culise

Societatea civila, invitata la Palatul Cotroceni

Seria consultarilor pe tema reformarii clasei politice si a trecerii de la legislativul bicameral la cel unicameral vor fi reluate pe data de 10 noiembrie cu societatea civila. Presedintele Basescu va asculta opiniile reprezentantilor Societatii Academice din Romania, APADOR-CH, Pro Democratia, Institutului pentru Politici Publice si ai Centrului de Resurse Juridice. La intalnire vor fi prezenti si profesori de drept constitutional, drept comparat si drept international, Corneliu Liviu Popescu, Valentin Constantin sau Valeriu Ciuca. Consilierul prezidential pe probleme juridice, Renate Weber a declarat luni seara in cadrul unei emisiuni televizate ca tema consultarilor nu vizeaza reformarea clasei politice romanesti, cat reformarea institutiei legislative, aratand ca este un subiect dezbatut in prezent in mai toate tarile europene. Multe din modificarile aduse acum doi ani Constitutiei “au facut si mai confuza” legea fundamentala decat era, a subliniat Renate Weber, atragand atentia ca “a venit momentul ca autoritatile sa vada, in mod clar, dincolo de optiunea politica, ce isi doreste societatea romaneasca. “Consilierul prezidential a declarat ca a fost surprinsa de modul “foarte critic” in care a fost primita “intoarcerea la popor” invocata de seful statului.
“Democratia in general este costisitoare. Daca vrei sa o faci si participativa, macar din cand in cand, este si mai costisitoare”, a afirmat Renate Weber, precizand ca in 15 ani de zile, in afara de alegeri, nimeni nu s-a intors la popor.

Basescu urmeaza Axa

Presedintele Basescu participa joi, la Londra, la lucrarile reuniunii informale a liderilor statelor membre UE si tarilor in curs de aderare, organizata la initiativa premierului Marii Britanii, Tony Blair, presedintele in exercitiu al Consiliului European. In cadrul vizitei, care incepe astazi, seful statului se va intalni cu parlamentari britanici, cu membri ai cabinetului Blair si cu reprezentanti ai mass-media britanice. In cadrul intalnirii cu parlamentarii britanici, Basescu urmeaza sa prezinte progresele Romaniei in procesul de pregatire pentru aderarea la UE, inclusiv pe baza discutarii concluziilor raportului de monitorizare dat publicitatii la 25 octombrie.

Deputatii au aprobat reorganizarea PNA

Deputatii au aprobat, ieri, ordonanta de urgenta prin care Parchetul National Anticoruptie se reorganizeaza in departament in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in forma propusa de Executiv.
Curtea Constitutionala a decis, in acest an, ca fiind neconstitutionale prevederile prin care PNA era competent cu investigarea infractiunilor comise de catre deputati si senatori. Guvernul a considerat ca acest lucru “segmenteaza major investigarea coruptiei la nivel inalt”, cu implicatii majore asupra procesului de aderare a Romaniei la UE si, in consecinta, a emis aceasta ordonanta de urgenta.
Camera Deputatilor a adoptat ordonanta in forma initiata de Executiv, deputatii respingand, la cererea reprezentantilor Guvernului, modificarile propuse de Comisia juridica a Camerei.
Potrivit textelor adoptate, procu-rorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va coordona Departamentul National Anticorutie prin intermediul procurorului-sef al acestui departament.

Cele mai citite

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă