14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024

Culise

Un nou termen pentru iesirea de la guvernare a PC: anul viitor

Liderul PC Dan Voiculescu se joaca iarasi de-a iesirea de la guvernare. De aceasta data, Voiculescu a anuntat ca partiduletul sau este liber sa paraseasca echipa guvernamentala imediat dupa 1 ianuarie 2007. De ce dupa aceasta data? Pentru ca numai atunci se considera “dezlegati de obligatia” pe care si-au asumat-o de a contribui, chipurile, si ei la aderarea Romaniei la UE.
In alta ordine de idei, conservatorul s-a declarat fericit pentru faptul ca partidul sau a pierdut functia de vicepresedinte al Senatului. Si asta, pentru ca fostul vice Sabin Cutas muncea mai mult pentru Camera superioara decat pentru partid.

Parlamentul olandez -ratificare problematica a aderarii Romaniei

Surse olandeze apreciaza ca Parlamentul de la Amsterdam va ratifica saptamana viitoare Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, in pofida deciziei principalului partid aflat la guvernare, Partidul Crestin-Democrat Olandez (CDA), de a vota impotriva. Decizia CDA parea sa puna in pericol aderarea Romaniei si Bulgariei, dar exprimarea pozitiei celorlalte doua formatiuni aflate la putere – VVD (liberala) si D66 (centrista), anume de a aproba tratatele de aderare, a readus optimismul. CDA, formatiunea din care face parte si premierul olandez, Jan Peter Balkenende, considera ca cele doua tari, si in special Romania, nu au intreprins masuri suficiente pentru combaterea coruptiei si aplicarii reformelor in justitie. Purtatorul de cuvant al CDA, Jan Jacob van Dijk, preciza ca daca cele doua tari nu ar fi trebuit sa adere impreuna, CDA ar fi aprobat tratatul Bulgariei, dar nu si pe al Romaniei. Ministrul olandez de externe, Ben Both, si el crestin-democrat, nu a fost de acord cu parerile colegilor sai si a spus ca guvernul tarii sale sustine aderarea celor doua state la UE si ca “acum este momentul ca acestea sa primeasca incurajari”.
Principala formatiune de opozitie, PvdA, a anuntat ca va vota pentru aderarea celor doua tari. Un oficial guvernamental a declarat ca probabil majoritatea parlamentarilor olandezi vor aproba aderarea Romaniei si Bulgariei. Respingerea Tratatului de aderare la UE de catre una dintre membrele Uniunii ar bloca aderarea Romaniei si Bulgariei in conditiile in care Parlamentele tuturor celor 25 de state trebuie sa ratifice tratatele semnate de Bucuresti si Sofia in aprilie 2005 pentru ca aderarea sa aiba loc in ianuarie 2007.

Cercetatii de catre DNA, in Parlamentul European!

Amanarea pana in 2007 a alegerilor pentru PE implica riscul ca unele nume asociate cu anchetele DNA sa se regaseasca printre interimarii trimisi de Romania la Executivul european, a declarat ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu. “Riscul major pentru Romania, in cazul amanarii alegerilor pentru anul viitor, este legat de faptul ca printre interimarii trimisi in Parlamentul European s-ar putea regasi nume care in ultimul timp sunt mai degraba asociate cu anchetele DNA si mai putin cu reprezentarea intereselor cetatenilor romani”, a spus Boagiu.
MIE doreste sa accelereze procedura de adoptare a legii privind organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, pentru ca Romania sa isi poata trimite reprezentantii inca de la 1 ianuarie 2007, a declarat ministrul.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă