Culise

In locul majorarii TVA, democratii cer relaxare fiscala Democratii au apelat la statisticile oficiale si i-au demonstrat premierului liberal Calin Popescu Tariceanu ca masura majorarii TVA este nejustificata. Presedintele executiv al PD, ...

Share

Rl online 0 comentarii

02.09.2005 - 00:00
In locul majorarii TVA, democratii cer relaxare fiscala

Democratii au apelat la statisticile oficiale si i-au demonstrat premierului liberal Calin Popescu Tariceanu ca masura majorarii TVA este nejustificata. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, care a interpretat ieri cifrele raportate de Ministerul Finantelor Publice cu privire la veniturile bugetare pe primele 6 luni ale acestui an, a aratat ca marirea cotei TVA de la 19% la 22% nu se justifica. Mai mult, fostul vicepremier a declarat ca statul roman detine in trezorerie mai multi bani decat ar fi sperat, la sfarsitul lunii iulie inregistrandu-se un excedent de 10.296,2 miliarde de lei, adica 0,4% din produsul intern brut (PIB). Liderul democrat considera ca actualul guvern trebuie sa continue programul de relaxare fiscala. Potrivit lui Videanu, pe primele sase luni ale anului 2005, veniturile bugetului general consolidat au crescut fata de perioada similara a anului 2004 cu 19,7% in termeni nominali, respectiv cu 9,4% in termeni reali, aceasta crestere datorandu-se in principal scoaterii la suprafata a unei parti din economia subterana determinata de reducerea impozitelor. In aceste conditii, Adriean Videanu considera ca o eventuala crestere a fiscalitatii nu va conduce, in mod automat, la cresterea veniturilor incasate de stat. El a oferit drept exemplu majorarea din 1998 a taxei pe valoarea adaugata de la 19% la 22%. Desi TVA a crescut atunci cu 3 procente, doar cu 0,3% s-au majorat veniturile incasate de stat, ceea ce arata ca la asemenea masuri mediul de afaceri se repliaza catre economia subterana. Democratii il contrazic pe Tariceanu si in privinta impozitarii pensionarilor sau agricultorilor. Presedintele executiv al PD recunoaste ca largirea bazei de impozitare este o necesitate, insa este de parere ca introducerea acestei masuri nu trebuie in nici un caz sa afecteze categoriile sociale care si asa au venituri mici. .

Romanii au complexul Occidentului

Potrivit unui studiu realizat de IRSOP in aceasta vara, romanii continua sa se perceapa mai prost in comparatie cu cetatenii Europei de Vest. Romanul mediu nu are incredere in sine, crede ca este mai putin cinstit si mai putin moral decat europeanul, mai conservator, mai lenes, mai agresiv, mai autoritar si are o parere proasta despre sine. Suntem dezorganizati, nedisciplinati, visatori si superficiali, incompetenti, ineficienti, dependenti, timizi si incordati. In schimb, ne credem la fel de inteligenti, mai prietenosi si mai afectuosi. Demnitatea umana este calcata in picioare (20%), justitia este terfelita (31%), iar respectul fata de lege este optional (31%). Romanii au atitudini contradictorii. 85% din romani cred ca daca nu ai bani sau relatii n-ai nici o sansa si 51% ca esti indreptatit sa "ocolesti" legea din cand in cand. 83% sunt convinsi ca nu pot influenta hotararile guvernului, 34% vor un lider puternic si autoritar, 21% vor... restrangerea libertatii de expresie. 46% din conationalii nostri cred ca exista rase inferioare si rase superioare, 38% ca homosexualitatea este o infractiune, 64% ca exista prea multi straini care prospera in Romania, 61% ca arabii, turcii si chinezii sunt necinstiti si 68% ca ungurii din Romania sunt fideli Budapestei, nu Bucurestiului. Pedeapsa cu moartea continua sa fie populara, 58% din romani dorind reintroducerea ei, iar 38% sunt convinsi ca cercuri straine comploteaza impotriva tarisoarei noastre. Avem o perceptie relativ corecta asupra aderarii la UE. 56% cred ca aderarea va aduce dezavantaje pe termen scurt si ca acestea vor consta in cea mai mare parte in cresteri de preturi si scaderea nivelului de trai (69%).

Citește totul despre:

Comentarii