23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024

Culise

Monitorizare fara precedent

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a precizat intr-un articol publicat in ultimul numar al revistei Parliament Magazine ca, pentru intocmirea rapoartelor despre Romania si Bulgaria, cele doua tari au fost supuse unei “monitorizari fara precedent, atat ca amploare, cat si ca intensitate”.
“Experti ai Comisiei si ai statelor membre au analizat situatia la fata locului in ambele tari si au furnizat rapoartele detaliate (…)”, abordate “constructiv, transparent si riguros”. Oficialii europeni au considerat ca astfel vor fi obtinute “cele mai bune rezultate pentru Romania, Bulgaria si Europa”, a spus Rehn. El a mai apreciat ca rapoartele au dovedit eficienta “metodei europene a conditionarii” si ca monitorizarea stricta impulsioneaza reformele. “Conditionarea este marca definitorie a politicii noastre de extindere (…), dar ea “functioneaza numai daca si UE isi respecta promisiunile”. Daca Romania isi face treaba, si UE trebuie sa-si “onoreze pe deplin angajamentele” asumate.

Firmele franceze, invitate in Romania

“Cine va investi in Romania nu va pierde”, a afirmat presedintele Basescu la un dineu de lucru cu reprezentantii a peste 50 de firme franceze, organizat la Paris de Camera de Comert si Industrie franco-romana. Basescu a aratat ca din punctul de vedere al birocratiei tara noastra mai are probleme, dar ca mediul de afaceri trece printr-un proces de imbunatatire, iar coruptia la nivelul administratiei centrale si locale s-a diminuat in ultimul an. O data cu intrarea la 1 ianuarie 2007, Romania va beneficia din partea Comisiei Europene de o finantare de 30 miliarde de euro, care se va concentra in dezvoltarea infrastructurii, a spus seful statului.

Intarzierea: o afacere franco-franceza

Expertul in relatiile romano-franceze, Edith Lomel, a declarat in cadrul unui interviu acordat postului Radio France International ca 1 ianuarie 2007 ramane o data posibila pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. Intrebata cum explica faptul ca Franta se numara printre ultimele tari care nu au ratificat tratatul de aderare a Romaniei la UE, expertul francez a aratat ca este vorba “mai curand de o afacere franco-franceza,” exprimandu-si speranta ca acest lucru “sa nu fie un nou nor in relatiile romano-franceze”, iar documentul sa fie ratificat cat mai repede.

Bazele americane au primit acordul senatorilor romani

Senatorii din Comisiile de politica externa si aparare au dat aviz favorabil acordului privind amplasarea de baze militare americane pe teritoriul Romaniei. Cu toate acestea, ei spun ca au constatat o serie de “ambiguitati” in document, pe care le vor aduce la cunostinta plenului, sub forma unor recomandari, inainte ca acesta sa ratifice acordul.
Potrivit presedintelui Comisiei de politica externa, pesedistul Mircea Geoana, prima dintre recomandarile senatorilor se refera la instituirea obligativitatii ca partea americana sa se consulte cu partea romana in eventualitatea unor atacuri militare sau a folosirii teritoriului romanesc pentru atacuri militare catre terte tari sau destinatii. O alta problema sensibila ar fi reglementarea jurisdictiei penale a personalului militar american dislocat.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă