CSM solicită Ministerului Justiției să publice componenței comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, a deciziilor și măsurilor luate

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat, marți, Ministerului Justiției (MJ) să publice componența comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă a fost accesată ulterior și cum a fost gestionată până în prezent

Share

Roxana Petre 0 comentarii

16.05.2017 - 23:46

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat, marți, Ministerului Justiției (MJ) să publice componența comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă a fost accesată ulterior și cum a fost gestionată până în prezent, se precizează într-un comunicat publicat pe site-ul instituției.

„Consiliul apreciază ca imperios necesară clarificarea situației arhivei SIPA dintr-o dublă perspectivă: aceea a situației juridice actuale și a presupusei folosiri a informațiilor din cuprinsul fondului arhivistic în diverse scopuri. Plenul CSM solicită Ministerului Justiției, în calitate de custode al arhivei SIPA, să comunice elementele necesare pentru lămurirea cu prioritate a unor aspecte, precum componența comisiei înființate în baza HG 127/2006, potrivit ordinului emis de ministrul Justiției, cu enumerarea concretă a atribuțiilor, responsabilităților, modalității/procedurii efective în care și-a desfășurat activitatea această comisie, precum și prezentarea rapoartelor intermediare (pentru situația în care astfel de acte au fost întocmite), a raportului final și/sau a oricărui alt document care poate fi asimilat unei descărcări de atribuții/sarcini/îndatoriri/responsabilități, întocmit la momentul predării fostei DGAP către Administrația Națională a Penitenciarelor", precizează membrii CSM.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii mai solicită să fie cunoscut numărul comisiilor înființate ulterior și componența nominală a acestora, constituite la nivelul Ministerului Justiției, având ca scop inventarierea sau verificarea arhivei SIPA, precum și toate măsurile dispuse în urma desfășurării acestor comisii, în situația în care au existat. 

O altă solicitare vizează data sigilării arhivei și procesul verbal întocmit în acest sens, dar și menționarea modalității de pătrundere ulterioară în interiorul acestei arhive, dacă acest lucru s-a întâmplat. Mai mult, CSM dorește să afle și „existența unor măsuri luate la nivel de CSAT (hotărâri/avize), comunicate Ministerului Justiției, în situația în care au fost depuse sau, dimpotrivă, identificarea unei/unor eventuale sesizări a CSAT de către Ministerul Justiției pe tema modalității de gestionare, în timp, a arhivei SIPA".

Jurnalistul Dan Andronic a acuzat, luni, într-un articol publicat în „Evenimentul Zilei'', că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de o comisie desemnată de Monica Macovei, ministru al Justiției la acea dată. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale. Totodată, judecătorul Cristian Danileț neagă aceste informații. Și europarlamentarul Monica Macovei a reacționat, precizând că, în perioada în care a fost ministru al Justiției, „nu a primit, nu a fotocopiat, nu a sustras și nu a distrus niciun dosar SIPA".


Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...