Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Corpul de control al lui Ponta verifică afacerea Cluj Arena

Corpul de control al premierului Victor Ponta a început o acțiune de verificare a modului în care Consiliul Județean Cluj a cheltuit banii alocați din fondul de rezervă al Guvernului pentru construirea stadionului Cluj Arena.

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

Actualizat: 05.08.2014 - 21:47

Corpul de control al premierului Victor Ponta a început o acțiune de verificare a modului în care Consiliul Județean Cluj a cheltuit banii alocați din fondul de rezervă al Guvernului pentru construirea stadionului Cluj Arena. Banii cu pricina au fost alocați prin intermediul Hotărârii de Guvern 1378/2010, în perioada în care Executivul era condus de actualul primar din Cluj, Emil Boc, iar Consiliul Județean era condus de finul acestuia, actualul senator PDL de Cluj, Alin Tișe. Controlul dispus de premierul Victor Ponta a început ieri. Informația a fost confirmată de vicepreședintele Consiliului Județean cu atribuții delegat de președinte, Mihai Seplecan.

”Reprezentanții Corpuluiu de Control se află la sediul Consiliului Județean, unde au cerut contractul pentru construirea Cluj Arena, ordine de plată, în general toate documentele legate de construirea stadionului. Au primit toate actele solicitate. Personal, însă, aș vrea să spun două lucruri. Primul este acela că, în opinia mea, este o acțiune politică, prin care domnul premier Ponta dorește să lovească în noii noștri colegi, domnul senator Alin Tișe și domnul primar Emil Boc. Nu cred că este o concidență faptul că acest control a început imediat după ce reprezentantul PSD, domnul Ioan Oleleu, a fost revocat din funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Guvernul nu a făcut nimic pentru a verifica aceste acte vreme de doi ani și jumătate. Al doilea lucru este acela că premierul, care este și președinte al PSD, îmi recunoaște într-un act oficial, în adresa trimisă la Consiliul Județean, calitatea de vicepreședinte al acestui for, pe care mi-o contestă reprezentanții PSD Cluj”, a spus Mihai Seplecan.

Replica lui Tișe

La rândul său, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, crede că acest control este unul eminamente politic. ”Controlul declanșat după 4 ani de la alocarea sumelor de bani, de 60.000 lei, este un control politic făcut cu scopul discreditării mele ca fost președinte al CJ şi a premierului de la acea vreme, Emil Boc. Se încearcă compromiterea publică printr-un control abuziv care să răspundă intereselor politice ale adversarilor politici. Corpul de control efectuează un control abuziv, ilegal, el nefiind competent să verifice modul de licitare, contractare, adiţionare, cheltuire sau plăţi, efectuate de CJ Cluj, care este autoritate aleasă şi care funcţionează în baza principiilor descentralizării, autonomiei locale, deconcentrării serviciilor publice, eligibilităţii autorităţilor administraţiei publice locale, legalităţii. Competenţa aparține exclusiv Curţii de Conturi care a şi efectuat în fiecare an aceste controale. Corpul de control al prim-ministrului poate verifica doar dacă banii alocați de guvern pentru obiectivul „Cluj Arena” s-au utilizat pentru acest obiectiv. Acest aspect reiese din bugetul public al CJ Cluj din anii 2010 şi 2011, de unde rezultă că banii alocați de la guvern ­s-au utilizat doar pentru acest obiectiv. Este firesc să fie aşa, de vreme ce acești bani au fost insuficienți şi reprezintă doar 30% din totalul costurilor”, a spus Alin Tișe.

Cât a costat Cluj Arena

Consiliul Județean Cluj a plătit pentru Cluj Arena suma de 35 de milioane euro plus TVA. TVA a fost recuperată ulterior. Alin Tișe susține că stadionul Cluj Arena ar fi cel mai ieftin din lume, construit şi finalizat în anul 2011 la standardul categoriei 1, FIFA şi UEFA, cu toate că are şi pistă de atletism încorporată, adică 1.100 euro / scaun. Spre comparație, Naţional Arena, care are același standard FIFA / UEFA, dar fără pista încorporată, a costat aproximativ 4.000 euro / scaun.

 

Cluj Arena a ajuns în centrul unor dispute politice majore

Citește totul despre:

Comentarii