16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCorespondență specială RL din Canada. Ce şanse sunt ca vizele pentru români...

Corespondență specială RL din Canada. Ce şanse sunt ca vizele pentru români să fie eliminate

Premierul Dacian Cioloș s-a aflat pentru o zi la Ottawa, în prima vizită oficială în Canada a unui șef al Guvernului României din ultimul deceniu

“E o plăcere să-l primesc pe prim ministrul României, având în vedere legăturile strânse dintre România şi Canada. Există câteva sute de mii de cetățeni canadieni de origine română care contribuie la bunăstarea economică şi culturală a țării noastre. Abia aştept să discutăm despre interesele noastre comune”, a declarat prim ministrul Canadei, Justin Trudeau, înaintea întâlnirii bilaterale cu premierul Dacian Cioloş. Acesta din urmă s-a aflat miercuri, 15 iunie, într-o vizită fulger la Ottawa, pentru a discuta, în principal, despre ridicarea vizelor de ședere temporară pentru cetăţenii români, obligatorii acum la intrarea în această țară.

“România beneficiază de tehnologie canadiană la centrala nucleară de la Cernavodă, colaborăm foarte bine în NATO şi mulţumim Canadei pentru sprijinul pe care-l acordă României pentru întărirea flancului estic al alianței. Eu, din poziţia mea de comisar european pentru agricultură, am susţinut mereu o politică pe agricultură comună cu Canada. România este parte a UE şi sper ca toate acestea să influenţeze o nouă perspectivă pentru un interes comun”, a declarat şi Dacian Cioloş, referindu-se tocmai la chestiunea vizelor, pe care a abordat-o într-o discuție cu ușile închise cu șeful executivului canadian.

Vizita de miercuri a fost prima a unui premier român în Canada din ultimii zece ani. "Dialogul privind liberalizarea regimului de vize este relevant atât din perspectiva Acordului de Parteneriat Strategic UE — Canada, cât mai ales din cea a pregătirii semnării, aplicării și ratificării, în următoarele luni, a Acordului economic și comercial cuprinzător UE — Canada (CETA)", se arăta într-un comunicat Guvernului, care a precedat vizita de peste ocean.

România şi Bulgaria sunt singurele ţări din Uniunea Europeană pentru ai căror cetăţeni este obligatorie viză de ședere temporară pentru intrarea pe teritoriul Canadei. Asta în condiţiile în care ţara noastră a eliminat vizele pentru cetăţenii canadieni încă din 2002. De altfel, premierul român a declarat recent la Sofia că speră că această obligativitate să fie eliminată până la sfârşitul acestui an, iar afirmația a fost reluată și la Ottawa. „Există un angajament politic canadian în acest sens încă din 2007, care a fost reafirmat în 2014, ca acest tip de vize să fie eliminat pentru ca cetățenii români, alături de ceilalți cetățeni europeni, să beneficieze de aceleași drepturi, iar acest lucru ar trebui realizat până la ratificarea CETA.  Canada are o politică foarte atentă și restrictivă cu migranții, de aceea astfel de decizii se iau din punct de vedere politic foarte greu”, a precizat Dacian Cioloș, după discuția cu Justin Trudeau. Premierul a menționat că, pentru ca România să poată susține pe deplin Acordului economic și comercial cuprinzător UE — Canada, guvernul de la București așteaptă decizii clare privind eliminarea vizelor. În acest context, Dacian Cioloș s-a declarat optimist cu privire că se va găsi „o soluție împreună cu partea canadiană pentru ca această chestiune să fie rezolvată”.

Comunitatea românească se opune discret

Totuşi, există mai multe motive pentru care eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru români să fie puțin probabilă. Autoritățile de la Ottawa s-ar teme de un aflux de migranți economici din România în momentul în care nu ar mai exista acest filtru, potrivit surselor diplomatice. De altfel, aşa s-a întâmplat în cazul cehilor şi polonezilor, care ar fi emigrat în masă în Canada după eliminarea vizelor de ședere permanentă.. Pe de altă parte, reticenţa vine şi din faptul că în prezent se înregistrează o rată mare de refuz pentru cetăţenii români care cer vize de intrare în Canada. Mai mult, ar fi existat numeroase cazuri în care românii care au primit viză temporară ar fi rămas ilegal în această ţară. În plus, autoritățile canadiene ar fi atente şi la semnalele venite dinspre Europa, iar faptul că România nu este încă primită în spațiul Schengen constituie un semnal negativ peste ocean.

În fine, chiar o parte dintre membrii numeroasei comunității româneşti din Canada – care numără peste 200.000 de persoane – s-ar opune liberalizării vizelor pentru România. Diaspora românească este bine văzută în Canada, de-a lungul timpul existând o selecție atentă a celor care au ajuns în teritoriile canadiene, şi există temerea, exprimată chiar și la întâlnirea de miercuri cu Dacian Cioloș, că o afluență la liber dinspre România ar putea avea, de asemenea, efecte negative asupra imaginii românilor în Canada.

Premierul a negat o astfel de posibilitate, deoarece, a afirmat acesta, negocierile privesc doar eliminarea vizelor temporare de ședere în Canada, care se adresează turiștilor și oamenilor de afaceri ce ar putea călători peste ocean pentru scurt timp. Vizele pentru ședere permanentă sau pentru muncă nu au intrat în actualele negocieri.

Întâlnire cu șefii Parlamentului

Vizita premierului României în Canada a mai cuprins şi întâlniri de protocol cu George J. Furey, preşedintele Senatului,  Geoff Regan, preşedintele Camerei Comunelor din Parlamentul canadian, dar şi cu David Johnston, guvernatorul general al Canadei.

Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...
Ultima oră
Pe aceeași temă