21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportControlul judiciar a fost reglementat

Controlul judiciar a fost reglementat

Pentru a preîntâmpina posibile complicații în Parla­ment, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență.

Modificările aduse Codului de Procedură Penală astfel încât să fie soluționată pro­blema sesizată de Curtea Constituțională au fost preluate din propunerile DNA, astfel că măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune va putea fi dispusă de procuror pe o durată de maximum 60 de zile.

În cazul în care se mențin motivele care au stat la baza luării măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea, procurorul poate prelungi măsura, iar fiecare prelungire nu poate depăși 60 de zile. În total, în cursul urmăririi penale, măsura preventivă menționată nu va putea depăși 1 an, în cazul în care fapta în discuție s-ar pedepsi cu amendă sau închisoare de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa ar fi închisoarea peste 5 ani. În cursul judecății în prima instanță, durata totală a măsurii preventive nu poate depăși 5 ani.

Măsurile în curs vor fi menținute

Potrivit Ministerului Justiției, toate măsurile de control judiciar și/sau control judiciar pe cauțiune aflate acum în curs de executare se continuă și se mențin, urmând ca în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea ordonanței de urgență în vigoare să se ia în discuție prelungirea, menținerea sau revocarea măsurii. Tocmai pentru a nu apărea un vid legislativ ca urmare a deciziei Curții Constituționale din 4 decembrie, DNA a cerut ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, să militeze pentru modificarea de urgență a Codului de Procedură Penală. „Există riscul ca inculpați a căror libertate de mișcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi și libertăți să părăsească teritoriul țării, îngreunând astfel desfășurarea procesului penal“, atrăgea atenția, vinerea trecută, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi.

Printre cei aflați acum sub control judiciar se numără Nicușor Constantinescu (șeful CJ Constanța), deputatul Ion Diniță (implicat în dosarul lui Aristotel Căncescu) și primarul Radu Mazăre.

Planul inițial al premierului

Necesitatea unei modificări rapide a CPP intrat în vigoare la 1 februarie a apărut după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că articolele privind măsura preventivă a controlului judiciar și controlului judiciar pe cauțiune nu corespund Legii fundamentale, deoarece nu era prevăzută durata pentru care poate fi dispusă măsura.

Într-o primă fază, marți, premierul Victor Ponta spunea că se va merge pe un proiect de lege, și nu pe ordonanță de urgență, sub pretextul că ar exista timp suficient ca modificările să fie aprobate de Parlament în sesiunea care se încheie luna aceasta. Tot marți, ministrul de Justiție a avut o întrevedere cu însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, în care au fost discutate efectele deciziei CCR.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă