Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Constituţie: Doi deputaţi liberali vor ca termenul "român" să nu mai fie folosit de minorităţi

Doi deputaţi PNL vor ca familia să fie definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, iar minorităţile să nu mai poată folosi în titulatură oficială termenul "român" sau derivate, relatează

Share

Rl online 0 comentarii

29.05.2013 - 14:46

Doi deputaţi PNL vor ca familia să fie definită ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, iar minorităţile să nu mai poată folosi în titulatură oficială termenul "român" sau derivate, relatează Mediafax.

Mircea Dolha şi Grigore Crăciunescu au depus, miercuri, la Comisia de revizuire a Constituţiei un amendament prin care propun ca nici o minoritate, cu excepţia celor cu rădăcini comune şi atestate ştiinţific cu românii, să nu poată folosi în titulatura ei oficială termenul "român" sau derivate.

Cei doi deputaţi liberali au precizat, miercuri, în conferinţa de presă în care au prezentat acest amendament, că propunerea lor îi vizează cu precădere pe romi.

"Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru că poartă foarte clar primele litere din cuvântul român, însă pot exista şi alte lucruri care să aducă deservicii originii române. Credem că trebuie să ne păstrăm neatinsă originea română, inclusiv ce ţine de românism. Pot apărea şi alte minorităţi care să se intituleze nu ştiu cum. Nu e normal să se denumeasă şi alţii cu derivate din acest cuvânt", a spus deputatul PNL Mircea Dolha.

Amendamentul depus de cei doi deputaţi are următorul cuprins: "Cu exepţia minorităţilor care au rădăcini comune atestate ştiinţific cu românii, nicio altă minoritate nu poate folosi în titulatura ei oficială termenul de român, derivate ale acestuia sau sonorităţi asemănătoare, care pot crea confuzie, inducând o falsă origine română".

Totodată, cei doi deputaţi au depus şi un alt amendament la Constituţie prin care propun ca textul actual "Familia se întemeiază pe căsătoia liber consimţită între soţi" să devină "Familia se întemeiază pe căsătoia liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

"Amendamentul are un rol în ce priveşte viitorul familiei, al ţării, ca atare. E un amendament legat de morala creştină, de tradiţia poporului român, de ce caracterizează fiinţa poporului român. Recensământul făcut în România arată că peste 85% din cetăţeni sunt de origine ortodoxă, iar în religia creştină căsătoria între un bărbat şi o femeie e cea firească, normală", a spus Grigore Crăciunescu.

El a arătat că acest amendament este susţinut de 45 de alţi deputaţi PNL şi de doi deputaţi PSD, în timp ce celelalte sunt depuse în nume propriu.

Cei doi deputaţi au depus, de asemenea, şi alte amendamente prin care propun introducerea obligativităţii votului, dar şi obligaţia ca schimbarea formei de guvernământ să se poată face doar prin referendum la care să participe 50% plus unu din alegătorii înscrişi pe listele de vot.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...