11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportConstitutia, interpretata in fel si chip

Constitutia, interpretata in fel si chip

Vicepremierul Varujan Vosganian si noul ministru al Agriculturii, Dan Motreanu, nu vor fi votati de catre Parlament. Noul ministru al Economiei si Comertului, Mircea Toader, insa, va trece prin furcile caudine ale Parlamentului. Explicatia oficiala: Vosganian ia locul lui Pogea, iar Motreanu – al lui Flutur si in cazul lor nu se schimba compozitia politica. In schimb, Toader va lua postul unui conservator. Decizia s-a luat dupa o zi de controverse intre Palatul Cotroceni si pe tema validarii noilor ministri.
Liderii coalitiei au discutat, luni seara, ca nu este nevoie ca Parlamentul sa-i voteze pe noii membri ai Guvernului, ei necesitand doar propunerea premierului si acceptul presedintelui, au afirmat surse parlamentare. Ca un semn ca ambele tabere sustin aceeasi varianta, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat luni seara ca nu este nevoie de votul Parlamentului. Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat, dimineata, ca investirea in functie a lui Varujan Vosganian si Dan Motreanu, propusi de liberali pentru postul de vicepremier, respectiv de ministru al Agriculturii, va avea loc in cursul zilei de azi. Intrebat daca vicepremierul va trebui sa treaca de votul Parlamentului, Tariceanu a negat, sustinand ca nu s-a schimbat configuratia politica a Guvernului.

Interpretari diferite ale legii fundamentale

In cursul zilei de ieri au circulat, in Parlament, interpretari diferite ale Constitutiei.
Conform articolului 85 din Constitutie, alineatul 2, in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, presedintele revoca si numeste, la propunerea primului ministru, pe unii membri ai Guvernului. La alineatul 3 al articolului 85 se precizeaza: “Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului ministru”. Pe baza acestor prevederi, liberalii interpretau ca nu este necesar votul Parlamentului, decat cel mult in cazul lui Toader. In schimb, unii reprezentanti ai PD sustineau ca este necesar votul Parlamentului. PSD si PRM sustineau varianta validarii de catre Parlament.

Basescu si Vacaroiu – negocieri telefonice

Ulterior, dinspre Palatul Cotroceni a venit cu totul alta interpretare decat cea a lui Tariceanu. Presedintele Traian Basescu a pledat pentru votarea noilor ministri de catre Parlament. Basescu a discutat cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a impartasit opinia sefului statului.
Nicolae Vacaroiu a declarat ca a fost sunat de presedintele Traian Basescu, seful statului anuntand ca va trimite miercuri o scrisoare Parlamentului in care va solicita votarea de catre Parlament a noilor ministri, propusi de PNL si PD. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a fost sunat pe telefonul operativ de presedintele Traian Basescu, in timp ce se desfasura sedinta Biroului Permanent al Senatului. Vacaroiu a parasit sedinta, a vorbit cu Basescu timp de mai bine de un sfert de ora, dupa care s-a intors la Biroul Permanent.

Solutie de compromis

Semnalele venite dinspre Palatul Cotroceni au starnit ingrijorare printre liberali, care se temeau ca se incearca blocarea lui Vosganian si Motreanu. Ulterior, presedintele Traian Basescu s-a deplasat la Palatul Victoria. Aici el a discutat timp de o ora cu premierul Tariceanu si cu presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. Ulterior, Bogdan Olteanu a plecat la Parlament, pentru a negocia cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.
La finalul unei noi zile tensionate, presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a anuntat rezultatul final: vicepremierul si ministrul Agriculturii propusi de PNL isi vor ocupa posturile in urma numirii de catre presedinte, pe baza propunerii premierului. Democratul Mircea Toader urmeaza sa fie audiat si votat de catre Parlament.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă