10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCongresul PNL

Congresul PNL

Congresul extraordinar al Partidului National Liberal (PNL), ale carui lucrari vor dura doua zile, a inceput, in aceasta dimineata, la Palatul Parlamentului.

Prima zi a congresului este si cea mai importanta, deoarece delegatii isi vor alege conducerea – presedintele, vicepresedintii nationali si regionali -, dar vor adopta si noul statut al partidului. Calin Popescu Tariceanu – care duminica implineste 55 de ani – ramane singurul candidat pentru fotoliul de lider, iar in cursa pentru Biroul Permanent s-au inscris 60 de liberali. La congres va fi votat in noul statut al partidului pentru desemnarea a 15 vicepresedinti alesi prin vot uninominal. Competitia pentru anumite functii este stransa.

Dupa discursul de deschidere a lucrarilor pe care il tine actualul lider al liberalilor, Calin Popescu Tariceanu, sunt inscrisi la cuvant reprezentanti liberali europeni, precum liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, prim-vicepresedintele Internationalei Liberale (Partidul Liberal Olandez), Hans van Baalen, dar si presedintele grupului ALDE din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (Partidul Liberal din Ungaria), Matyas Eorsi.

Liderul grupului liberal din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson, a afirmat de la tribuna congresului ca a reforma un guvern nu este usor, in conditiile in care este nevoie de viziune, hotarare si, mai ales, de autocontrol. El a laudat realizarile guvernului Tariceanu: “Ati creat o baza solida in Romania, pentru o crestere economica solida, ati creat reforme solide, ati creat administratia in integritate, acestea sunt succese. Pastrati-va credinta si nu va luati prea mult dupa sondaje. Stiu ca aveti si alegeri, ceea ce este un semn bun. Nu trebuie sa va temeti de alte partide, ele nu sunt o amenintare, semnele prezentei noastre si forta idealurilor noastre ne dau putere.” Graham Watson a evocat marile personalitati si idei liberale, care sunt “cele care au scos Europa din 35 de ani de lupte interne si sunt cele care vor impinge Europa inainte”. “Forta ideilor noastre este motivul pentru care suntem la guvernare in jumatate dintre statele UE, avem zece comisari europeni – mai multi decat oricare alt partid european – si am onoarea sa conduc cel mai mare grup liberal din Parlamentul European, cu peste 100 de membri”, a spus el. “Si suntem mandri sa vedem aceste succese. Calin, vei mai fi multi ani prim-ministru”, a mai spus Watson.

Prim-vicepresedintele Internationalei Liberale din Olanda, Hans van Balen, le-a spus delegatilor la congres ca liberalii nu sunt politicieni care sa schimbe partidul ca pe masinile vechi. “Acum sunteti in UE si aveti nevoie de un guvern stabil liberal”, le-a spus van Balen Hans. El a precizat ca s-a dovedit in timp faptul ca “liberalii din Romania sunt politicieni de incredere”.

Prim-vicepresedintele Miscarii Nationale Simeon II din Bulgaria, Milen Veltchev, a felicitat PNL pentru integrarea Romaniei in UE: “Prin efortul partidului dumneavoastra, al membrilor si sustinatorilor, precum si al natiunii romane ati infaptuit aderarea la UE.”

Liderul Tineretului National Liberal (TNL), deputatul Cristian Adomnitei, a dat asigurari in fata delegatilor prezenti la congres, ca tinerii care vin in partid nu vin de dragul avantajelor. “Noi suntem baietii buni. Am inteles sa nu participam la balciul dambovitean al politicii, ci sa lucram si sa punem umarul la integrarea in Uniunea Europeana. Ne dorim sa ramanem un partid unit, sa plece cei care vor sa-si urmeze ideile si sa ramana cei cu adevarat statornici.''

Fostul presedinte liberal Mircea Ionescu Quintus a declarat ca la viitorul congres s-ar putea sa fie la PLD – Plecat La Dumnezeu – facand aluzie la varsta sa inaintata si a "infierat" totodata "dezertarile unor fosti colegi deveniti dusmani inversunati". "Avem nevoie de acest Congres pentru limpezirea apelor dupa plecarea celor putini si ramanerea celor multi", a declarat Quintus, numindu-i pe initiatorii Partidului Liberal Democrat "niste nimeni binevoitori".
Fostul lider liberal i-a acuzat pe cei care infiinteaza PLD de "turism politic" si de "dezertare".

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, care candideaza pentru postul de vicepresedinte pentru afaceri europene in cadrul PNL, a pledat la congresul liberalilor pentru mentinerea principiilor actuale ale politicii externe a Romaniei. Fara a specifica daca este vorba si despre mentinerea trupelor romanesti in Irak, Ungureanu a subliniat ca Romania trebuie sa-si mentina toate angajamentele si pozitiile de politica externa care au facut din tara noastra un partener credibil si principial. Ministrul afacerilor externe a aratat, totodata, ca Romania militeaza pentru mentinerea unor legaturi solide intre UE si SUA, ca parteneri egali. NATO, in opinia lui Ungureanu, ramane principalul mijloc de asigurare a securitatii trans-atlantice. Mihai-Razvan Ungureanu a pledat si pentru o politica externa care sa aduca in atentie regiunea Marii Negre si democratizarea regiunilor invecinate Romaniei, in perspectiva continuarii extinderii UE. “Ne intereseaza ca Moldova sa nu tremure in bataia vantului politic, mai ales cand acesta vine de la est. Ne intereseaza, de asemenea, bunastarea si prosperitatea moldovenilor, chiar daca unii la Chisinau nu vor asta", a declarat ministrul liberal. In opinia acestuia, “Republica Moldova are nevoie de o sansa, iar aceasta ar putea veni de la electoratul de acolo, care ar trebui sa separe totalitarismul de destinul european al Moldovei". “Ne revine rolul de a fi fata de Republica Moldova destept ca vulpea si curat ca porumbelul", a mai spus Ungureanu. Seful diplomatiei a subliniat si ca legea pentru romanii de pretutindeni reprezinta o prioritate a actualei guvernari in materie de politica externa. Ungureanu a aratat ca, in prezent, numarul romanilor din afara granitelor este de zece ori mai mare decat acum zece ani si acestia au asteptari justificate de la autoritatile romane.

Ministrul liberal al sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat de la tribuna congresului PNL ca 2007 va fi un an al reformei din domeniul pe care il conduce, in care a fost alocat cel mai mare procent din Produsul Intern Brut. Eugen Nicolaescu a anuntat majorarea salariilor medicilor rezidenti, cu 40 % si regandirea, 'din temelii', a sistemului sanitar, precum si dotarea acestuia cu aparatura la nivelul standardelor europene.El a reamintit ca PNL “si-a permis sa sacrifice un ministru al sanatatii, tocmai pentru ca nu a avut performanta, si a impus cea mai mare suma pentru un buget in 2007 alocat din PIB”. “Dorim ca, in anul 2007, sa nu mai existe probleme in ceea ce priveste medicamentele compensate si gratuite, sa fie un an in care redefinirea structurilor sanitare (medicina primara, secundara si tertiara), sa fie asigurat accesul corect al populatiei la servicii medicale la standarde de calitate, si sa fie diminuate diferentele dintre mediul urban si rural”, a spus Nicolaescu.

Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a sustinut un discurs virulent, in care a facut referire la liberalii care au plecat din partid, la necesitatea consolidarii relatiei PNL cu PD, dar, in acelasi timp, i-a criticat pe democrati. “Se spune despre noi ca am fi un partid inclinat spre diferite afaceri si se lanseaza tot felul de calificari la adresa noastra. PNL si-a asumat ministere active – Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Finantelor. Am lasat democratilor ministere cu specific legal si juridic – Ministrul Justitiei si Ministerul Administratiei si Internelor. Daca au ceva de spus, sa spuna, daca nu, sa taca si sa nu calomnieze”, a afirmat Vosganian. El a spus ca PNL trebuie sa-si continue activitatea politica prin lansarea de “mesaje de prietenie catre PD pentru ca este forma prin care dreapta poate domina stanga”. Totodata, Vosganian a amintit ca unii membri ai PNL “nu au castigat la locale si, hop, s-au dus la alt partid care-si spune liberal”. “Altii s-au suparat ca nu vor mai fi pe listele parlamentare si, hop, s-au dus acolo”, a adaugat el. Vosganian a spus ca, in acest fel, se formeaza un partid al suparaciosilor. “Partidele suparaciosilor, dupa 1990, nu prea au rezistat. Dar dansii doresc sa se lipeasca de alt partid si, de aceea, si-au spus si democratic. Probabil ca daca PD s-au fi numit PD-FSN, platformistii si-ar fi spus Frontul Liberal sau Liberalii Salvarii Nationale”, a declarat liberalul.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a declarat in cadrul prezentarii raportului sau de activitate ca tensiunile dintre PNL si PD nu conteaza atat timp cat nu genereaza haos politic si nu impiedica realizarea obiectivelor de guvernare. Tariceanu a aratat, insa, ca, daca pentru romani tensiunile dintre PNL si PD nu sunt relevante atat timp cat Alianta isi atinge obiectivele politice, pentru PNL si pentru membrii sai acestea trebuie analizate. Potrivit liderului PNL, ultimii doi ani, au dovedit justetea formarii Aliantei PNL-PD, ca alternativa la guvernarea PSD. "Am reusit sa readucem Romania pe traseul corect inspre Uniunea Europeana, iar aceasta realizare este rezultatul unui efort de echipa, al PNL si al PD, ca parteneri in Alianta PNL-PD si al UMDR si PC, ca parteneri de guvernare", a spus el. Tariceanu a precizat ca, daca ar analiza relatia dintre PNL si PD, nu ar vrea sa arate cu degetul catre cei care se fac vinovati pentru mentinerea, in multe randuri, a unei culturi de conflict si pseudo-conflict. "Doresc insa ca, si in cadrul acestui document, sa le multumesc membrilor PNL pentru ca m-au sprijinit pe parcursul acestor doi ani de mandat si pentru ca mi-au amintit, de fiecare data cand eram inclinat sa raspund dur unor atacuri nejustificate, de virtutile liberale ale dezbaterii civilizate si constructive", a spus Tariceanu. Presedintele PNL a aratat, de asemenea, ca este esential ca, in urmatorii doi ani de mandat, PNL sa continue sa fie un partener responsabil care sa sustina conservarea aliantei politice cu PD. "In ceea ce priveste PNL, partidul pledeaza pentru mentinerea aliantei politice cu PD si pentru consolidarea ei, spirit in care am si actionat pentru a reduce potentialele conflicte sau tensiuni", a opinat Tariceanu. El a subliniat, de asemenea, absenta tensiunilor dintre PNL – pe de o parte – si PC si UMDR – pe de alta parte. ariceanu, i-a acuzat, vineri, pe Theodor Stolojan si Valeriu Stoica ca au incercat, in ultimii doi ani, sa impuna o dictatura a minoritatii in cadrul PNL, respectiv sa "ucida" democratia interna din partid. "Forta PNL a stat, pe tot parcursul istoriei de mai bine de 150 de ani a liberalismului romanesc, si in capacitatea liderilor partidului de a se opune oricarei autocratii. Ceea ce au incercat, in ultimii doi ani, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan si cei cativa membri ai partidului care i-au sprijinit – si care se pot numara pe degetele de la o mana – este sa impuna o dictatura a minoritatii in PNL, adica sa ucida democratia interna", a spus Tariceanu, in discursul rostit la congresul extraordinar al PNL. El a aratat ca "grupul autobotezat disident de catre Valeriu Stoica" a vrut ca liberalilor sa le fie rusine ca au condus tara bine, ca au avut o guvernare eficienta, ca au intarit partidul, au dorit sa isi toarne cenusa in cap si sa se subordoneze politic. Tariceanu a precizat ca, in calitate de presedinte de partid, a considerat ca este de datoria sa sa mai acorde o sansa membrilor acestui grup. "De aceea le-am adresat oficial invitatia de a participa la acest Congres, pentru a-si prezenta opiniile in fata tuturor liberalilor. Faptul ca au refuzat este si o dovada ca opiniile lor nu erau fundamentate pe argumente rationale solide, ci doar pe ambitii personale. Lipsa lor este o dovada de lasitate", a spus Tariceanu. "Ca presedinte al partidului nu am fost dispus sa asist la incercarea lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan de a impune dictatura minoritatii in partid. Prin actiunile mele din ultimii doi ani am urmarit permanent sa mentin partidului unit, dar numai cu pastrarea democratiei interne si respectarea principiilor si fundamentelor doctrinare pe care s-a sprijinit acest partid", a adaugat liderul liberal.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă