Comisia parlamentară care anchetează alegerile l-a reclamat pe procurorul general Lazăr la ministrul Justiției

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost reclamat la ministrul Justiției, de către Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din anul 2009.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.08.2017 - 17:11

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost reclamat la ministrul Justiției, de către Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din anul 2009, informează, vineri, Digi 24.

Comisia îi cere ministrului Justiţiei să verifice modul în care procurorul general Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile.

Sesizarea a pornit de la refuzul procurorului general de a pune la dispoziție Comisiei de anchetă datele din dosarul pe care procurorii l-au instrumentat și care vizau alegerile prezidențiale din 2009, dosar care a fost clasat de procurori în luna iunie 2017.

Comisia parlamentară de anchetă a cerut de două ori acest dosar și, de fiecare dată, a fost refuzată.


Până acum, Comisia nu are toate datele necesare, întrucât câteva persoane importante n-au răspuns la cererea Comisiei de a veni la audiere. Printre aceștia se numără generalul ( r ) Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, în prezent șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Comisia de anchetă i-a scris ministrului Justiției, Tudorel Toader, cerând să verifice modul în care Augustin Lazăr și-a îndeplinit funcția de șef al Parchetului General și să sesizeze Inpecția judiciară în legătură cu modul în care a răspuns comisie parlamentare. Parlamentarii susțin că Augustin Lazăr a încălcat principiul cooperării dintre Parchet și Parlament, dar și Constituția. 

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...