10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportComisia parlamentară care anchetează alegerile l-a reclamat pe procurorul general Lazăr la...

Comisia parlamentară care anchetează alegerile l-a reclamat pe procurorul general Lazăr la ministrul Justiției

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a fost reclamat la ministrul Justiției, de către Comisia parlamentară care anchetează alegerile prezidenţiale din anul 2009, informează, vineri, Digi 24.

Comisia îi cere ministrului Justiţiei să verifice modul în care procurorul general Lazăr îşi îndeplineşte atribuţiile.

Sesizarea a pornit de la refuzul procurorului general de a pune la dispoziție Comisiei de anchetă datele din dosarul pe care procurorii l-au instrumentat și care vizau alegerile prezidențiale din 2009, dosar care a fost clasat de procurori în luna iunie 2017.

Comisia parlamentară de anchetă a cerut de două ori acest dosar și, de fiecare dată, a fost refuzată.


Până acum, Comisia nu are toate datele necesare, întrucât câteva persoane importante n-au răspuns la cererea Comisiei de a veni la audiere. Printre aceștia se numără generalul ( r ) Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, și Laura Codruța Kovesi, în prezent șefa Direcției Naționale Anticorupție.

Comisia de anchetă i-a scris ministrului Justiției, Tudorel Toader, cerând să verifice modul în care Augustin Lazăr și-a îndeplinit funcția de șef al Parchetului General și să sesizeze Inpecția judiciară în legătură cu modul în care a răspuns comisie parlamentare. Parlamentarii susțin că Augustin Lazăr a încălcat principiul cooperării dintre Parchet și Parlament, dar și Constituția. 

Procurorul general Augustin Lazăr a transmis, luni, o sesizare preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitând ca CSM să spună dacă poate fi trimis Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, în copie, dosarul în care s-a dispus o soluţie de clasare care vizează infracţiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale.

De asemenea, procurorul general cere CSM să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale privind un posibil conflict juridic între Parlament şi autoritatea judecătorească.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă