21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCombaterea coruptiei, prioritate de varf

Combaterea coruptiei, prioritate de varf

Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una dintre preocuparile principale ale autoritatilor romane, arata varianta finala a raportului europarlamentarului Pierre Moscovici, adoptat de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European cu 55 de voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri.
Documentul, care constituie o propunere de rezolutie a PE, apreciaza ca “una dintre principalele prioritati ale Romaniei este combaterea coruptiei, mai ales a coruptiei la nivel inalt, coruptiei la orice nivel in cadrul sistemului judiciar, autoritatilor de ordine sau al administratiei publice”, iar acest lucru trebuie sa se petreaca prin inasprirea legilor si urmarirea cu succes a cazurilor, precum si prin intelegerea clara a gravitatii problemei si consecintelor sale.
Raportul insista, de asemenea, asupra necesitatii continuarii eforturilor pentru finalizarea reformei administratiei publice, asigurarea bunei functionari a sistemului judiciar, ameliorarea relatiei dintre cetateni si institutii, lupta impotriva infractiunilor si traficului ilegal, accelerarea integrarii romilor si incheierea adoptarii acquis-ului comunitar.
Pe de alta parte, Comisia pentru Afaceri Europene a PE se declara ingrijorata de relatarile persistente despre rele tratamente aplicate de membri ai fortelor de ordine, inclusiv utilizarea excesiva a fortei, in special impotriva romilor, dar si de intarzierile constatate in mai multe domenii, printre care imbunatatirea capacitatii administrative, aplicarea acquis-ului comunitar in anumite sectoare ale agriculturii, in domeniul pietelor publice si al protectiei mediului.
Comisia mai cere si continuarea reformei sistemului judiciar si implementarea acesteia si incurajeaza Parlamentul roman sa adopte neintarziat Codul Penal revizuit propus de Guvern si care vizeaza eliminarea prevederilor referitoare la infractiunea de defaimare.
Raportul constata ca, in pofida rezultatelor economice promitatoare, saracia ramane foarte raspandita si nivelul de viata este inferior mediei din UE, ceea ce face necesar un efort sporit de coeziune si solidaritate.
Un alt domeniu asupra caruia Comisia PE considera ca trebuie sa insiste este cel al consolidarii capacitatii administrative a institutiilor si al crearii mecanismelor de management si control financiar, dar si asupra eforturilor sporite in vederea implementarii legislatiei pentru protectia mediului.
De asemenea, membrii Comisiei isi exprima dezamagirea fata de amanarea adoptarii legii minoritatilor si sunt nemultumiti ca legea electorala si legea minoritatilor contin inca masuri discriminatorii.
Progresele semnificative realizate de autoritatile romane in domeniul protectiei copilului sunt salutate de europarlamentari, dar acestia cer Guvernului roman sa raspunda cat mai curand dosarelor de adoptii internationale depuse in timpul moratoriului din iunie 2001.
Raportul reafirma ca aderarea Romaniei si Bulgariei pe 1 ianuarie 2007 reprezinta un obiectiv al PE, daca cele doua state vor indeplini conditiile incluse in Tratatul de Aderare si cere ca Legislativul european sa fie asociat deplin la eventuala decizie a CE de a activa clauzele de salvgardare specifice.
Mai mult, propunerea de rezolutie cere Comisiei Europene sa analizeze cum pot fi folosite fondurile de asistenta preaderare pentru ajutarea persoanelor si regiunilor afectate de inundatii, amintind ca acestea au fost cele mai grave din ultimii 100 de ani si au cuprins temporar circa 60 la suta din teritoriul Romaniei.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă