Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Combaterea coruptiei, prioritate de varf

Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una dintre preocuparile principale ale autoritatilor romane, arata varianta finala a raportului europarlamentarului Pierre Moscovici, adoptat de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European cu 55 de ...

Share

Rl online 0 comentarii

29.11.2005 - 00:00
Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie una dintre preocuparile principale ale autoritatilor romane, arata varianta finala a raportului europarlamentarului Pierre Moscovici, adoptat de Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European cu 55 de voturi pentru, doua impotriva si cinci abtineri.
Documentul, care constituie o propunere de rezolutie a PE, apreciaza ca "una dintre principalele prioritati ale Romaniei este combaterea coruptiei, mai ales a coruptiei la nivel inalt, coruptiei la orice nivel in cadrul sistemului judiciar, autoritatilor de ordine sau al administratiei publice", iar acest lucru trebuie sa se petreaca prin inasprirea legilor si urmarirea cu succes a cazurilor, precum si prin intelegerea clara a gravitatii problemei si consecintelor sale.
Raportul insista, de asemenea, asupra necesitatii continuarii eforturilor pentru finalizarea reformei administratiei publice, asigurarea bunei functionari a sistemului judiciar, ameliorarea relatiei dintre cetateni si institutii, lupta impotriva infractiunilor si traficului ilegal, accelerarea integrarii romilor si incheierea adoptarii acquis-ului comunitar.
Pe de alta parte, Comisia pentru Afaceri Europene a PE se declara ingrijorata de relatarile persistente despre rele tratamente aplicate de membri ai fortelor de ordine, inclusiv utilizarea excesiva a fortei, in special impotriva romilor, dar si de intarzierile constatate in mai multe domenii, printre care imbunatatirea capacitatii administrative, aplicarea acquis-ului comunitar in anumite sectoare ale agriculturii, in domeniul pietelor publice si al protectiei mediului.
Comisia mai cere si continuarea reformei sistemului judiciar si implementarea acesteia si incurajeaza Parlamentul roman sa adopte neintarziat Codul Penal revizuit propus de Guvern si care vizeaza eliminarea prevederilor referitoare la infractiunea de defaimare.
Raportul constata ca, in pofida rezultatelor economice promitatoare, saracia ramane foarte raspandita si nivelul de viata este inferior mediei din UE, ceea ce face necesar un efort sporit de coeziune si solidaritate.
Un alt domeniu asupra caruia Comisia PE considera ca trebuie sa insiste este cel al consolidarii capacitatii administrative a institutiilor si al crearii mecanismelor de management si control financiar, dar si asupra eforturilor sporite in vederea implementarii legislatiei pentru protectia mediului.
De asemenea, membrii Comisiei isi exprima dezamagirea fata de amanarea adoptarii legii minoritatilor si sunt nemultumiti ca legea electorala si legea minoritatilor contin inca masuri discriminatorii.
Progresele semnificative realizate de autoritatile romane in domeniul protectiei copilului sunt salutate de europarlamentari, dar acestia cer Guvernului roman sa raspunda cat mai curand dosarelor de adoptii internationale depuse in timpul moratoriului din iunie 2001.
Raportul reafirma ca aderarea Romaniei si Bulgariei pe 1 ianuarie 2007 reprezinta un obiectiv al PE, daca cele doua state vor indeplini conditiile incluse in Tratatul de Aderare si cere ca Legislativul european sa fie asociat deplin la eventuala decizie a CE de a activa clauzele de salvgardare specifice.
Mai mult, propunerea de rezolutie cere Comisiei Europene sa analizeze cum pot fi folosite fondurile de asistenta preaderare pentru ajutarea persoanelor si regiunilor afectate de inundatii, amintind ca acestea au fost cele mai grave din ultimii 100 de ani si au cuprins temporar circa 60 la suta din teritoriul Romaniei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...