10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCoalitia nu negociaza cu opozitia pe tema bugetului

Coalitia nu negociaza cu opozitia pe tema bugetului

Liderii coalitiei au renuntat sa negocieze cu opozitia pe tema bugetului de stat pe anul 2006. Chiar si aceia care dadeau vineri ca sigura initierea unor discutii de compromis cu PSD si PRM, ieri se faceau ca ploua. Realizasera probabil situatia ingrata in care s-ar fi gasit coalitia daca ar fi ajuns sa cedeze in fata opozitiei doar din cauza absenteismului propriilor parlamentari.

Fara negocieri

La terminarea Birourilor Permanente reunite de ieri, liderii grupurilor parlamentare ale coalitiei s-au intrecut in a declara ca nici nu poate fi vorba de vreo negociere cu opozitia pe tema bugetului de stat pentru anul viitor. “N-avem ce sa negociem. Singura idee de asa-zisa negociere era legata de desfasurarea corecta a sedintelor, nu o negociere in sensul ca la articolul cutare va dam satisfactie intr-un fel si la articolul celalalt ne dati voua satisfactie alt fel”, a incercat sa convinga senatorul PD Radu Berceanu. Aceeasi idee a vrut sa acrediteze si liberalul Puiu Hasotti, liderul grupului senatorial al Aliantei D.A. “N-avem ce sa ne intalnim cu opozitia”, a spus Hasotti, ironizand ca reprezentantii PSD si PRM dau dovada de “un sentiment national foarte puternic”.
Toti participantii au convenit insa ca se impune urgentarea dezbaterilor. Chiar si opozitia. Cel putin asa a reiesit din declaratia deputatului PSD Mihai Tanasescu, presedintele Comisiei de Buget, finante din Camera Deputatilor. “Credem ca este foarte important sa putem finaliza in timp util astfel incat cifrele sa fie alocate pe judete si bugetul intr-adevar sa intre in functiune la 1 ianuarie 2006”, a incercat Tanasescu sa convinga de “bunele” intentii ale social-democratilor.

Vom avea buget in jur de 10 decembrie

Discutiile avute in Birourile Permanente reunite s-au finalizat cu decizia, luata de comun acord, ca bugetul sa fie dezbatut si adoptat pana pe 10 decembrie. Aceasta in pofida propunerii PD ca proiectul sa fie finalizat pana pe… 1 Decembrie. O propunere nerealista daca ne gandim ca in doua zile nu pot fi discutate si votate cele peste 850 de amendamente ramase la care initiatorii, majoritari de la PSD, nu renunta cu nici un chip. O alta concluzie la care au ajuns ieri membrii Birourilor Permanente vizeaza programul de lucru pentru astazi si maine. Pentru a demonstra opiniei publice cat de hotarati sunt sa-si faca treaba, senatorii si deputatii promit ca vor lucra astazi pana la ora 21.00, iar maine pana la ora 14.00, cand se vor grabi sa plece in teritoriu pentru a sarbatori Ziua Nationala.

Absentii PD vor risca excluderea din partid

Pana acum cele mai mari batai de cap le-a avut coalitia din cauza propriilor parlamentari, care nu au binevoit sa se prezinte la sedinte sau au pierdut vremea pe holuri ori la cafea. De aceea liderii PNL si PD s-au gandit la instituirea unui sistem de sanctiuni. Cristian Radulescu, liderul grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor, a anuntat ca democratii sunt porniti sa dea sanctiuni drastice. “Cei care vor lipsi de la PD trebuie sa stie ca se expun retragerii sprijinului politic si dupa aceea chiar excluderii din partid. Aceasta este situatia”, a spus Radulescu, in conformitate cu deciziile luate ieri in Biroul Permanent National al Partidului Democrat. Sanctiunile nu vor fi aplicate retroactiv, dar Cristian Radulescu crede ca se vor vedea efectele lor. “Vor fi cu totii in sala, inclusiv ministri si euroobservatori, pentru a termina cat mai repede”, a mai spus liderul PD.
In comparatie cu partenerii din Alianta, liberalii dau dovada de mai multa indulgenta. Potrivit senatorului Puiu Hasotti, nu s-a discutat la nivelul partidului o masura asemenea celei luate de democrati. Deocamdata, liberalii se multumesc sa dea publicitatii numele parlamentarilor care au absentat, atat de la coalitie, cat si de la opozitie. Hasotti sustine ideea neacordarii diurnei de sedinta chiulangiilor.

Senatorii PSD, fruntasi la chiul

Intr-un clasament al chiulangiilor, intocmit pentru saptamana trecuta cand s-a dezbatut bugetul de stat pe anul 2006, fruntasi sunt senatorii PSD, urmati de cei ai PRM. Pe ansamblul celor patru zile de sedinte comune, social-democratii au adunat 96 de absente, iar permistii 42. La distanta urmeaza PNL (34 absente), PD (18 absente), UDMR (16 absente) si PC (12 absente). Punctual, vineri 25 noiembrie, cand sedinta a fost suspendata din lipsa de cvorum, au chiulit 25 de senatori PSD, adica mai mult de jumatate din grupul parlamentar social-democrat. O situatie asemanatoare s-a inregistrat si joi, 24 noiembrie, cand au absentat 23 de senatori PSD. De remarcat ca intreaga saptamana trecuta au chiulit de la dezbaterile pe buget chiar presedintele PSD Mircea Geoana si liderul grupului social-democrat din Senat, Ion Iliescu.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă