11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCoalitia alandala

Coalitia alandala

De la victoria “revolutiei portocalii”, in iarna lui 2004, pana la sfarsitul saptamanii trecute, cand conservatorii anuntau ca vor vota iar impotriva propriului Guvern, Coalitia a demonstrat, in repetate randuri, ca este dezbinata si ca cele patru formatiuni aflate la Palatul Victoria au interese care se bat cap in cap. Acest lucru se vede cel mai bine in Parlament, unde, cel putin in ultimele luni, aproape toate ordonantele sau proiectele de legi cu miza, desi aveau ca initiator Guvernul Tariceanu, nu au primit in Camera si in Senat voturile arcului PNL-PD-UDMR-PC. Pe rand, in functie de “obiectul” proiectului de lege sau al ordonantei, PNL si PD au trecut in opozitie, votand alaturi de PSD si PRM. Conservatorii lui Voiculescu au jucat si ei aproape constant cu un picior in afara terenului guvernamental. Protocoalele de functionare ale Aliantei si Coalitiei nu mai sunt valabile decat pe hartie, caci, daca PNL vrea sa-si promoveze legea Camerei de Comert, PD voteaza impotriva, daca PD vrea sa sustina proiectele Monicai Macovei, PNL voteaza impotriva, daca UDMR vrea sa treaca Statutul minoritatilor, PD si PC voteaza impotriva. Asa s-a ajuns, in mod paradoxal, ca, din cand in cand, in Parlament PSD sa fie la putere, macar o data pe saptamana…
Legile sabotate chiar de senatorii sau deputatii arcului guvernamental au creat o situatie inedita si la Cotroceni: presedintele Traian Basescu s-a vazut nevoit sa intoarca la Parlament mai multe legi "trantite”, pentru ca reprezentantii Coalitiei sa mai aiba o sansa sa-si faca treaba. Ordonanta de infiintare a DNA este exemplul cel mai la indemana, dar in aceeasi situatie se gasesc si alte proiecte importante, de la cele vizand finantarea partidelor politice si statutul minoritatilor, la Codul fiscal si Codul de procedura penala. Ca sa nu mai spunem de Ordonanta Gojdu sau privatizarile BCR, Loteriei si Imprimeriei.

Ba tradeaza PC, ba chiulesc pe rupte

Statutul minoritatilor nationale, promovat insistent de UDMR, a picat la Senat, la sfarsitul anului trecut, din cauza tradarii conservatorilor, care au facut alianta ad-hoc cu pesedistii si peremistii. Ulterior si democratii s-au pronuntat impo-triva unor prevederi din respectivul proiect, astfel ca dezbaterile s-au taraganat in asa masura incat nici acum proiectul nu a depasit faza comisiilor din Camera Deputatilor.
Ordonanta de infiintare a DNA, care permitea acestei structuri sa-i ancheteze pe demnitari, s-a “impiedicat” si ea, la inceputul lui februarie 2006, in chiulul senatorilor puterii si in votul contra al opozitiei. Dupa ce si asa au o majoritate deosebit de fragila la Senat, din cei 71 de reprezentanti ai Coalitiei la sedinta au catadicsit sa vina doar 47, iar dintre acestia, unii au votat cot la cot cu pesedistii si peremistii. Adica, impotriva ordonantei, chiar daca era ceruta cu insistenta si de oficialii europeni. A fost nevoie ca presedintele Basescu sa convoace la consultari liderii partidelor si sa retrimita proiectul la Parlament, pentru ca hopul sa fie depasit.

O noua coalitie: cea anti-Macovei

Doua luni mai tarziu, dezbaterile la Codul de Procedura Penala au relevat inca o data slabiciunea Coalitiei. In timp ce in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor puterea si opozitia isi dadeau iar mana, respingand o solicitare a Monicai Macovei, udemeristii se trezeau sa declare ca proiectele ministrului Justitiei ar fi proaste si ar contribui la “readucerea nesigurantei si a terorii in randul populatiei”. Neintelegerile din cadrul Coalitiei si-au gasit apoi scena de exprimare in Comisia juridica a Camerei Deputatilor. Daca ministrul Macovei a vrut ca interceptarea telefoanelor sa fie mutata la Parchetul General, li-beralii au venit cu propria propu-nere, de infiintare a unei autoritati independente subordonate… Parlamentului. Codul de Procedura Penala a iesit, in final, serios “mutilat” cu ajutorul PSD, UDMR, PNL si al PRM.
Un alt cod, cel fiscal, a suferit si el numeroase modificari cu ocazia traseului prin Senat. La forma ini-tiala a ministrului Vladescu au fost aduse peste 40 de amendamente, atat de opozitie, cat si de parlamentarii conservatori si democrati. Si de data aceasta la votul din plen s-a putut observa, adeseori, o alta alianta decat cea cunoscuta, o alianta formata conjunctural din reprezentanti ai PSD, PC, UDMR, PRM si cativa ai PD. Legea privind organizarea Camerei de Comert si In-dustrii a fost si ea sustinuta de PNL, care voia sa-i ia Monicai Macovei de la Justitie Registrul Comertului, PD votand cu zgomot impotriva.

Bete in roatele unor privatizari

Cu cantec s-au dovedit a fi si proiectele privind unele privatizari. Nu mai departe de acum doua saptamani, deputatii PD, PSD si PRM au colaborat pentru a respinge privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale. Intentia Guvernului de a alimenta Fondul Proprietatea cu cate 20% din actiunile fiecarei companii s-a dus astfel pe apa sambetei, ceea ce se traduce atat prin pierderi valorice, cat si printr-un minus de credibilitate pentru Fond. La fel de problematica se dovedeste a fi si privatizarea BCR, impotmolita la Senat, dupa ce reprezentantii opozitiei au parasit sedinta de plen in semn de protest, iar cei ai Coalitiei nu au reusit sa se mobilizeze in asa masura incat sa poata strange numarul minim de voturi necesare adoptarii proiectului.
Un alt exemplu elocvent pentru miscarile de “trupe” din interiorul Coalitiei il constituie Ordonanta Gojdu. Daca, in prima faza, nu s-au declarat impotriva acesteia decat pesedistii si peremistii, la sfarsitul saptamanii trecute conservatorii si-au anuntat partenerii de guvernare sa nu se mai bazeze pe ei. Gestul PC a survenit dupa ce, cu doar cateva zile in urma, si democratii spusesera ca mai reflecteaza asupra subiectului pana cand Guvernul poarta discutii cu reprezentantii BOR.

15 legi intoarse de la Cotroceni

De cand se afla la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, nu mai putin de 15 legi. Pe langa Ordonanta de infiintare a DNA, aceeasi soarta a mai avut-o si ordonanta care reglementa posibilitatea folosirii investigatorilor sub acoperire in lupta anticoruptie. Presedintele a mai returnat si Statutul senatorilor si deputatilor, solicitand parlamentarilor sa-si mai reduca din privilegii, considerate excesive. In acest caz insa taberele au disparut ca prin minune si toti alesii, de la putere si din opozitie, au votat la unison si si-au aprobat pensii si indemnizatii grase, sporuri nenumarate…

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă