9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportCNSAS cere toate dosarele

CNSAS cere toate dosarele

Membrii CNSAS vor cere serviciilor secrete sa le garanteze, in scris, ca le ofera toate dosarele politicienilor. In acest fel se incearca evitarea situatiei penibile de a se lua anumite decizii in Colegiu, iar ulterior sa apara alte dosare. Totusi audierile oamenilor politici vor incepe saptamana viitoare.
Anuntul a fost facut chiar de presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu: “Asteptam un raspuns din partea serviciilor secrete. Le vom solicita un raspuns ferm daca toate dosarele vor fi predate CNSAS pana pe 30 august, data stabilita de catre CSAT. Vom solicita un raspuns in scris”. Secasiu spune ca membrii Colegiului vor incepe audierile politicienilor, dar ca “nu orice persoana care vine la CNSAS a colaborat cu Securitatea. Sunt si persoane audiate pentru a da informatii despre alte dosare”.
Audierile oamenilor politici vor incepe saptamana viitoare. Mircea Dinescu a explicat ca pe 22 august vor fi audiati unii dintre politicienii de pe lista celor 29 ale caror dosare au fost trimise de la SRI. Constantin Ticu Dumitrescu a spus ca pe 22 august vor fi “surprize”.
Insa purtatorul de cuvant al CNSAS, Carmen Popescu, a afirmat ca membrii Colegiului nu vor da nici un verdict pana cand serviciile secrete nu vor preciza in scris ca au trimis toate dosarele.

Dosarele SIE – informatii dezmintite

Membrii CNSAS au dezmintit ieri autenticitatea informatiilor neoficiale aparute in presa referitoare la cele patru dosare care urmau sa vina de la SIE. Neoficial, au circulat informatii potrivit carora SIE ar urma sa trimita la CNSAS dosarele lui Mircea Geoana, Theodor Stolojan, Teodor Melescanu, Adrian Severin. Lista aparuta in presa ar fi “eronata”, a fost varianta oferita de Mircea Dinescu, membru CNSAS. Constantin Ticu Dumitrescu a declarat ca nu ar fi auzit de cele patru nume. Trei membri ai Colegiului Dosarelor s-au deplasat ieri la sediul SIE, insa, la finalul acestei intrevederi, au pastrat secretul. Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat presei ca nu poate face comentarii despre nici un nume si ca nu vor fi anuntate decat numele celor despre care Colegiul va lua o decizie prin vot.

Membrii Colegiului vor vota secret

Tot ieri, membrii Colegiului au decis schimbarea procedurii de vot. In primul rand nu se va mai vota deschis, ci prin vor secret. In plus, membrii Colegiului nu vor putea sa se abtina, ci vor fi obligati sa treaca pe buletin “Da” sau “Nu”. Cazimir Ionescu a justificat acest demers prin faptul ca prin schimbarea modalitatii de vot “nu se mai poate vorbi de nici un control politic, de nici un fel de influenta din afara”. Propunerea a fost facuta de Constantin Ticu Dumitrescu, care a fost nemultumit de faptul ca unii colegi si-au schimbat – pe cand dumnealui se afla in concediu de odihna – optiunile in unele din cazurile analizate de Colegiu. Totusi la CNSAS au fost surprize si atunci cand s-a recurs la votul secret. La prima sedinta de alegere a presedintelui Colegiului s-a votat secret. La adapostul votului secret, Corneliu Turianu a obtinut sefia CNSAS in dauna lui Constantin Ticu Dumitrescu. Ulterior, amandoi s-au retras si sefia Colegiului i-a revenit lui Claudiu Secasiu. Importanta functiei a iesit la iveala in momentul judecarii contestatiei lui Dan Voiculescu. S-au inregistrat trei voturi impotriva, trei abtineri si trei voturi pentru si a decis votul presedintelui, considerat dublu in caz de egalitate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...
Ultima oră
Pe aceeași temă