21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCioroianu, la Comisia de politica externa a Senatului

Cioroianu, la Comisia de politica externa a Senatului

Comisia de politica externa a Senatului intentioneaza sa ceara lamuriri ministrului de externe cu privire la ceea ce presa a numit "scandalul vizelor romanesti de la Chisinau".

Mircea Geoana, presedintele Comisiei de politica externa, senator PSD a declarat pentru BBC Romania: "Intentionam sa il invitam pe domnul ministru Cioroianu la Comisia de politica externa din Senat, pentru a ne explica care sunt elementele legate de acuzele foarte grave facute la Consulatul de la Chisinau si daca sunt indicii ca si la alte consulate exista practici similare si atunci domnul ministru va trebui sa dea un raspuns complet in fata parlamentului. Noi nu ne putem substitui executivului, care are responsabilitate directa pentru ceea ce se intampla in (…)."

Totul a pornit saptamana trecuta de la anuntul Ministerului de Interne din Republica Moldova, potrivit caruia ar fi fost descoperita o retea prin care s-ar fi obtinut fraudulos vize pentru Romania. Este suspectat de implicare in aceasta retea si un functionar de la Consulatul Romaniei la Chisinau. Disputa intre ministerele de externe ale celor doua tari s-a purtat prin intermediul comunicatelor.

Solutionarea problemei vizelor s-ar putea face prin deschiderea celor doua consulate la Cahul si Balti de catre autoritatile Republicii Moldova. La 1,2 milioane de oameni care circula anual, anul trecut cel putin, in Romania, numarul de vize care trebuie dat in fiecare luna este la nivel de 100.000 de vize.

Intre timp, continua schimbul de replici prin comunicate intre ministerele de externe de la Bucuresti si Chisinau. Ministerul roman de Externe spune ca scrisoarea ministrului de externe de la Chisinau privea unele deficiente in aplicarea acordului bilateral privind calatoriile, fara insa vreo referire la presupuse incalcari ale acestui acord, care sa fi fost rezultatul unei conduite neadecvate a personalului ambasadei Romaniei.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă