15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCine vrea capul lui Nastase?"

Cine vrea capul lui Nastase?”

Ai vazut, ma, cata nesimtire in chestia aia cu matusile? Milioane de euro! Si-a batut joc de noi!”. Aceasta afirmatie indignata s-a facut auzita joi seara chiar in sediul PSD din Kiseleff, in timp ce Adrian Nastase facea in fata camerelor de filmat declaratia de nevinovatie in scandalul “matusa Tamara”. Si a iesit chiar din gura unui pesedist, fost parlamentar, suparat nevoie mare ca “Arogantul” si-a scos banii la suprafata de prin saltelele matusilor milionare. Respectivul fost parlamentar nu a facut altceva decat sa exprime indignarea unanima din randul pesedistilor, pe de o parte invidiosi pe fostul lor sef, care nu mai pridideste sa-si numere miliardele, pe de alta parte plini de dorinta de razbunare pe cel care, in vremea cand era presedintele partidului, ii teroriza inclusiv cu ordine date pe la Parchet sa fie anchetati.
Una dintre “victimele” lui Nastase este baronul de Vrancea, Marian Oprisan. Acesta de altfel, dupa ce Alianta a castigat alegerile, a si declarat public ca, “daca era acum Nastase la putere, eu eram in puscarie”, el plangandu-se in nenumarate sedinte ale conducerii partidului ca este “vanat” de fostul premier, care ar fi ordonat anchete impotriva sa din cauza ca ar fi intrat in conflict pe taramul afacerilor cu interesele doamnei Dana Nastase. In aceste conditii este normal ca Marian Oprisan sa jubileze la vederea necazurilor lui Nastase. Oprisan ar vota in favoarea suspendarii lui Nastase din PSD sau macar din functia de presedinte executiv. “Adrian Nastase nu e deloc prietenul meu!”, ne-a spus baronul de Vrancea, asteptand sa fie convocat Comitetul Executiv al partidului pentru a lua o decizie in acest sens, nu pentru ca acuzatiile care i se aduc lui Nastase ar fi legate de fapte ilegale – zice Oprisan -, ci pentru ca acestea sunt legate de fapte profund imorale si prejudiciaza imaginea partidului.
Un alt greu al PSD care a avut neplaceri din cauza lui Nastase este Miron Mitrea. Cand Nastase era prim-ministru ii reprosa lui Mitrea ca plateste contracte mari de publicitate la ziarele care “il injura” pe el, acuzandu-l ca face acest lucru intentionat, platind de fapt atacuri la adresa sa. Dupa cum se plange prin partid chiar Miron Mitrea, drept razbunare Nastase i-ar fi comandat atunci lui Amarie de la PNA sa-i faca ministrului Transporturilor, “cu orice pret, dosar”, fapt concretizat printr-un dosar instrumentat impotriva fostului secretar general al ministerului Transporturilor, Mihai Nicolaiciuc, “mana dreapta” a lui Mitrea, actualmente fugit fara urma din tara.
Mitrea vrea si el razbunare, dar nu spune asta in gura mare, pastrandu-si resursele pentru Consiliul National din februarie. A povestit insa vesel cum a aflat de matusile lui Nastase cand era in vacanta, in Italia, cu sotia si copiii: “M-a sunat cineva si m-a intrebat daca am aflat ce scrie prin ziare, ca Adrian a mostenit niste bani de la niste matusi – chiar am ras cu Manuela (sotia sa – n.n.), dar nu mi-am inchipuit ca povestea are o asemenea amploare, de-abia cand am venit am vazut cat de serioasa e problema…”.
Ironia sortii face insa ca viitorul politic al lui Nastase sa atarne exact de Mitrea, ale carui voturi in filialele PSD si a carui influenta asupra lui Geoana ar putea sa decida daca “Adrian” ramane sau nu in functia de presedinte executiv sau chiar in calitatea de membru al partidului.
Viorel Hrebenciuc ingroasa si el randurile “prietenilor” lui Nastase. Cei doi nici nu-si mai vorbesc, Nastase acuzandu-l pe Hrebenciuc de tradare, respectiv ca le-ar fi furnizat liderilor actualei Puteri dosare cu afacerile sale pentru a se salva pe sine insusi de problemele cu justitia.
Hrebenciuc era si el plecat din tara cand a inceput scandalul cu matusa Tamara, insa nu i-a displacut sa afle in ce probleme s-a afundat fostul sau prieten. Ieri, Hrebenciuc s-a dus la sediul din Kiseleff, unde a purtat o discutie cu presedintele Mircea Geoana, oferindu-si voturile pe care le mai are in organizatiile din Moldova sau priceperea sa intr-ale comploturilor politice, pentru varianta in care se va pune in practica sanctionarea lui Nastase la Consiliul National.
Dan Ioan Popescu este un candidat de marca pentru postul de cel mai aprig dusman al lui Nastase. Si DIP a fost suspectat de Nastase ca platea in presa articole negative la adresa sa, desi se pare ca adevarata sursa a urii pe care si-o nutresc reciproc este generata de o comparatie orgolioasa intre averile lor de nababi. Popescu cere razbunare pentru ca Nastase l-a demis din functia de presedinte al PSD Bucuresti in vara anului 2004, cand el era plecat din tara, inlocuindu-l cu Mircea Ursache. Un motiv in plus de razbunare, in afara de convingerea personala a lui DIP ca averea sa a fost luata la control de catre Justitie in urma unei sesizari discrete facute de… Nastase.

Iliescu ii spune una lui Nastase, iar lui Geoana exact pe dos

Ion Iliescu este omul in care Nastase isi pune sperantele in dorinta sa de a scapa de amenintarile cu suspendarea din functie sau chiar din partid. Iliescu insa joaca, la fel cum a facut-o intotdeauna, la doua (sau mai multe) capete. Joi, Iliescu i-a luat apararea lui Nastase declarand ca “averea sa este o poveste veche si nu impune in nici un caz sanctiuni pe linie de partid”. Lui Nastase personal Iliescu i-a spus ca o sa incerce sa-l ajute si “sa fie atent la Dan Ioan Popescu” caci dupa ce va scapa luni de problema sa cu averea luata la puricat “se va intoarce in triumf si pe multi va popi”. Insa in fata lui Mircea Geoana Iliescu a apreciat “fermitatea” cu care presedintele partidului a abordat scandalul in care este implicat Nastase si l-a incurajat sa fie la fel de ferm si de aici inainte.

Matusa Tamara ingroapa PSD in sondaje

Potrivit unei informatii care se vehiculeaza prin mediile politice, un sondaj de opinie, care este prelucrat in aceasta perioada de un institut de sondare, ar pozitiona PSD la 24%. La sfarsitul anului trecut, in luna noiembrie, institutele de sondare a opiniei publice asezau PSD intre 28 si 34%. O scadere pana la 24-25% a mai inregistrat partidul doar in lunile mai-iunie, cand, dupa pierderea congresului, Ion Iliescu a deschis conflict oficial cu partidul, amenintand cu sciziunea. Este posibil ca un asemenea sondaj de opinie, care sa demonstreze cu cifre faptul ca Adrian Nastase a dus PSD in jos cu mostenirile sale dubioase, sa-i fie prezentat acestuia la Consiliul National din februarie.

Tariceanu priveste cu scepticism

Premierul Calin Popescu Tariceanu nu crede explicatiile lui Nastase: “Nu am crezut ca un politician cu experienta lui Adrian Nastase nu isi va da seama ca explicatiile oferite nu vor fi crezute de opinia publica”. Tariceanu sustine ca este greu de crezut ca o matusa poate veni cu atatea bijuterii din fosta Uniune Sovietica. El spune ca nu doar in URSS se traia in saracie, dar, daca cineva ar fi acumulat o avere, organele puterii sovietice i-ar fi confiscat-o. Primul ministru a marturisit ca un milion de euro este o suma foarte greu de realizat din afaceri atat in Romania, dar chiar si-n tarile Uniunii Europene. “Eu am vandut Radio Contact cu 600 de mii de euro si a fost cea mai mare afacere a mea cu bani cash”.
Liderul liberal are si o explicatie pentru faptul ca Nastase si-a declarat acum averea. El crede ca, daca o persoana are o avere considerabila si nu se poate bucura de ea, este ca si cum nu ar avea-o. Din acest motiv, trebuie s-o scoata la iveala treptat

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Lukașenko acuză Occidentul și opoziția de un atac cu drone pornit din Lituania

Serviciul de securitate din Belarus a susținut joi că a dejucat un atac asupra capitalei Minsk cu ajutorul unor drone lansate din Lituania, a...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă