16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportCine castiga? Cine pierde?

Cine castiga? Cine pierde?

Mai bine de trei sferturi din romani considera “foarte grav” si, respectiv, “destul de grav” faptul ca un politician a facut politie politica, se arata intr-un sondaj realizat de Insomar. In ceea ce priveste increderea in oamenii politici, pe primul loc se mentine, chiar inregistrand o usoara crestere, presedintele Traian Basescu. Seful statului este secondat de deputatul PNL Mona Musca si consilierul Theodor Stolojan. De remarcat ca respectivul sondaj a fost efectuat inainte ca parlamentarul liberal sa-si recunoasca numele de cod “Dana” si angajamentul semnat cu Securitatea. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Alianta D.A. ar strange 46% din voturi, iar PSD doar 22%.
Sondajul Insomar a fost realizat in perioada 4-8 august, pe un esantion reprezentativ de 1.158 de persoane. Marja de eroare este de trei procente.

Mona Musca avea 46%…

In topul increderii in politicieni, potrivit Insomar, continua sa conduca presedintele Traian Basescu, despre care 55% dintre romani au spus ca au “foarte multa” si “destul de multa” incredere, in usoara crestere fata de sondajul realizat la inceputul lunii iulie. Pe locul doi in topul increderii se afla deputatul liberal Mona Musca (46%). Urmatoarele locuri in topul increderii sunt ocupate de consilierul prezidential Theodor Stolojan (40%), Gigi Becali (31%), liderul PD Emil Boc (28%), premierul Calin Popescu Tariceanu (25%), liderul PRM Corneliu Vadim Tudor (22%) si fostul presedinte Ion Iliescu (22%). La coada topului increderii se situeaza doi presedinti de partide din coalitie – conservatorul Dan Voiculescu si udemeristul Marko Bela, fiecare cu doar 12% -, dar si Cozmin Gusa, liderul Partidului “de buzunar” Initiativa Nationala.
Luand in considerare evolutia din ultimele zile in cazul deconspirarii Monei Musca drept colaborator al fostei Securitati, este de asteptat ca popularitatea acesteia sa scada vertiginos in urmatoarele zile, fapt care va fi consemnat probabil de un alt sondaj viitor. O usoara scadere a indicelui de incredere este posibil sa sufere si politicianul clasat pe locul al treilea, consilierul Theodor Stolojan. Pe de o parte, numele sau apare de asemenea in jocul dosarelor, pe de alta parte scandalul Mona Musca se poate rasfrange asupra intregului trio Musca-Stolojan-Stoica, afectandu-i credibilitatea, tocmai dupa lansarea apelului catre conducerea PNL.
Interesant de vazut este la cine se vor duce procentele pe care le vor pierde liberalii Mona Musca si Theodor Stolojan. Probabil ca o parte se va duce spre Basescu. O alta parte se va imparti probabil intre ceilalti politicieni din top, avantajat fiind la prima vedere Gigi Becali, care ocupa si asa o pozitie foarte avansata in clasament. Nu este exclus insa ca si ceilalti oameni politici de la mijlocul si coada clasamentului sa-si mai adauge un punct, doua la “zestrea” de procente. Ne referim aici la C.V. Tudor si Cozmin Gusa, ultimul deosebit de frecvent pe micile ecrane in aceste ultime zile. Mai bine de trei sferturi din romani (77%) considera ca este “foarte grav” si, respectiv, “destul de grav” faptul ca un politician a facut politie politica.
Unul din doi romani se declara impotriva mentinerii intr-o functie inalta a unui om politic care a facut politie politica.

Riscul: romanii ar putea credita formule populiste

– Cristian Parvulescu considera ca Gigi Becali castiga in increderea publicului dupa scandalul dosarului Mona Musca. “Scandalul va avea implicatii asupra scenei politice, afectand si credibilitatea Parlamentului, si asa destul de deteriorata. Cei mai castigati sunt politicienii antisistem. Gigi Becali este la indemana, pentru ca ceilalti – Mona Musca si Theodor Stolojan – sunt strans legati”, a spus Parvulescu.
– Alina Mungiu Pippidi, presedintele SAR: “Ce o sa-i coste pe politicieni? Relevant va fi modul in care vor reactiona. Oamenii ii vor sanctiona dupa autenticitatea reactiilor.
Nu cred ca romanii se vor uita la dosarele respective, preferand insa sa judece modul in care acestia reactioneaza.” Mungiu este sceptica in privinta increderii de care beneficiaza Gigi Becali, afirmand ca acesta este un pericol doar pentru C.V. Tudor.
– Radu Filipescu, presedintele Grupului pentru Dialog Social, ne-a declarat ca politicienii deconspirati ca au avut relatii cu fosta Securitate vor fi grav afectati. “Mona Musca va fi afectata, urmand a scadea in procentele de incredere ale electoratului”, a spus Filipescu. El considera ca procentul de incredere detinut de Gigi Becali “pare destul de mic”, subliniind ca structura partidului sau este “destul de slaba”.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă