12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportCe promite USL: Să îngheţe în 2013 salariile din 2008 şi să...

Ce promite USL: Să îngheţe în 2013 salariile din 2008 şi să plafoneze indemnizaţia pentru mame, după modelul Guvernului Năstase

„Mă bazez că Guvernul Boc va da înapoi tăierile salarile. Noi nu vom da nimic în plus în 2013″, este unul dintre mesajele transmise, prin intermediul Hotnews, de preşedintele PSD, Victor Ponta.

Cu alte cuvinte, anul viitor sunt toate şansele ca salariile să fie menţinute la nivelul din 2008, deşi în viziunea economică prezentată de USL se vorbea despre creşterea salariului minim pe economie la 800 lei / lună, iar legea prin care Guvernul Boc a îngheţat salariile în 2012 a fost atacată de opoziţie la Curtea Constituţională.

O explicaţie pentru schimbarea de poziţie a liderilor USL s-ar putea găsi tocmai în constrângerile economice, invocate şi de actuala putere când a decis îngheţarea salariilor în 2012 (integral sau doar în primele şase luni, în funcţie de mersul economiei).

Or, argumentul constrângerilor, atunci când a fost el invocat şi de preşedintele Traian Băsescu pentru a explica decizia de nemajorare în 2012 a salariilor şi a pensiilor, a pornit întreaga nebunie a declanşării unei noi proceduri de suspendare.

Indemnizaţiile pentru mame vor fi plafonate la 1.400-1.500 lei?

Cu aceeaşi ocazie, Victor Ponta s-a referit şi la indemnizaţia acordată pentru creşterea copilului, indemnizaţie care ar trebui, în viziunea acestuia, să fie calculată în continuare procentual, dar să fie redus substanţial plafonul maxim.

Mai exact, în loc de 3.400 lei, cât este actuala limită maximă (în cazul mamelor care decid să stea acasă un singur an), plafonul ar urma să fie, în varianta USL, egal cu salariul mediu pe economie.

De menţionat că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, pentru luna octombrie 2011, câştigul salarial mediu net era de 1.457 lei.

O măsură similară a fost luată de Guvernul Năstase în 2003, cu aplicare de la 1 ianuarie 2004.

Cum explicau atunci liderii vremii decizia? „Femeile care au salarii mari oricum nu vor cumpăra pamperşii din banii pe care îi dăm noi aici”, spunea premierul de atunci, Adrian Năstase, în timp ce preşedintele Ion Iliescu vorbea de „un efort de solidaritate” care trebuie făcut de cei care câştigă mai mult pentru cei care au venituri mici şi o duc mai greu. „87% dintre femei sunt favorizate de această decizie pentru că au venituri sub salariul mediu pe economie. Doar 12-13% sunt nemulţumite”, mai spunea Iliescu.

Plafonul a fost eliminat pe finalul guvernării Tăriceanu, dar Guvernul Boc a decis să existe o limită maximă, de trei salarii medii pe economie. Ultima modificare a legii datează din decembrie 2010, când guvernanţii au lăsat mamelor două variante: un an de stat acasă, cu indemnizaţie de minimum 600 lei, maximum 3.400 lei şi cu primă lunară de întoarcere la lucru de 500 lei sau doi ani de stat acasă, cu o indemnizaţie de minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă