10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCe facem cu guvernarea?

Ce facem cu guvernarea?

Liberalii si democratii s-au straduit, in cursul zilei de ieri, sa demonstreze ca partenerii sunt cei care poarta raspunderea esecului fuziunii. Ieri dupa-amiaza urma sa aiba loc prima sedinta a conducerii Aliantei dupa un set de acuzatii reciproce.

La scurt timp dupa ce liderul PD, Emil Boc, a prezentat replica democratilor la decizia PNL de la Brasov, a fost randul liberalilor sa riposteze. Ei au incercat in primul rand sa explice propunerea de desfiintare a CSAT. “CSAT a fost infiintat de batranul comunist Ion Iliescu. Noi incercam sa schimbam acest lucru dupa modelul european. Nu e vorba ca nu ne place Basescu, nu este un atac la adresa lui Traian Basescu” – a fost varianta oferita de Radu Stroe, presedintele Comisiei SRI. Liberalii au criticat din nou strategia de securitate nationala. Norica Nicolai, vicepresedinte al Comisiei de aparare din Senat, a reclamat faptul ca ofiterii serviciilor secrete pot efectua acte de urmarire premergatoare urmaririi penale. Liberalii nu sunt de acord nici cu faptul ca modul in care se desfasoara guvernarea este definit ca risc la adresa securitatii nationale. “Nu credem ca guvernarea poate fi evaluata de o singura persoana, indiferent cata legitimitate ar avea aceasta”, a redus la zero Norica Nicolai principiul “bunei guvernari”.

Democratii sunt de vina…

Liberalii recunosc ca sansele fuziunii cu PD sunt zero, dar nu considera ca ar purta vreo raspundere. “Declaratia de la Brasov nu excludea fuziunea. Astazi, fuziunea nu mai poate fi discutata, dupa decizia PD de a consolida un partid popular”, a sustinut Norica Nicolai. Ea a tinut sa adauge ca “PNL saluta optiunea PD de a crea o forta politica crestin-democrata. Uram succes deplin colegilor nostri”. Concluzie: “Daca n-a murit, acest proiect al fuziunii nu se simte prea bine”. Norica Nicolai crede ca PNL si PD pot guverna in continuare impreuna: “Este o colaborare la fel de viabila ca atunci cand, dupa criza Ciorbea, PD a ramas la guvernare alaturi de PNTCD”.

Basescu ar fi cam autoritar

Ziaristii i-au intrebat pe cei doi reprezentanti ai PNL daca ei cred ca presedintele Traian Basescu are tendinte totalitare. “Nu cred ca Traian Basescu are tendinte totalitare, e o persoana autoritara in traditia presedintilor Romaniei”, a spus Norica Nicolai. Ea a reclamat faptul ca Traian Basescu continua traditia presedintilor Romaniei de a lua partea partidului din care provin. Mai diplomat, Radu Stroe a cugetat: “Orice om, atunci cand isi aduna prea multe atributii, poate cadea in acest pacat”.

PNL il ataca pe ministrul democrat al Educatiei

Pe de alta parte, liberalii, prin vocea secretarului general al partidului, Dan Motreanu, au atacat activitatea Ministerului Educatiei din ultimele 14 luni, perioada in care aceasta institutie a fost condusa de doi ministri ai PD. Si acest subiect ar fi trebuit discutat aseara de conducerea Aliantei.
Liberalii acuza faptul ca nu ar fi fost scoase la lumina abuzurile din timpul guvernarii PSD. Potrivit lui Dan Motreanu, in timpul guvernarii PSD, in cazul unor programe s-ar fi semnat contracte foarte mari prin incredintare directa. Insa Motreanu sugereaza ca noua conducere ar acoperi vechile abuzuri. “In toate au fost implicati lideri centrali ai PSD sau baroni locali, dar anchetele noii conduceri a Ministerului Educatiei nu au identificat nici un vinovat. Toate aceste cazuri dovedesc ca este posibil ca in continuare sume uriase de bani sa fie dirijate catre numeroase clanuri financiare si mecanisme existente inca din perioada PSD”. In aceste conditii, liberalii isi exprima “indoiala ca Ministerul Educatiei este capabil sa gestioneze banii alocati de Guvernul Tariceanu pentru modernizarea invatamantului in 2006”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă