12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCate ceva in plus pentru sanatate, educatie, pensii si industrie

Cate ceva in plus pentru sanatate, educatie, pensii si industrie

Guvernul, reunit ieri in sedinta extraordinara, a aprobat rectificarea bugetului de stat pe 2005. De la institutiile care nu au reusit sa-si cheltuiasca banii si de la cele care au facut economii substantiale (prin stoparea achizitiilor publice de mobilier si masini) s-au luat fonduri pentru a acoperi necesitatile stringente ale unor alte domenii bugetare, precum educatia, sanatatea, pensiile, administratia si internele, protectia copilului si industria. Proiectul de rectificare bugetara a fost trimis de Guvern la Consiliul Economic si Social, pentru a fi discutat cu sindicatele si patronatele.

Sanatatea a inghitit jumatate din bani

Din cele 17.747 miliarde lei pe care le-a avut de impartit ministrul Finantelor, aproape jumatate au fost inghitite de sistemul sanitar. Pentru achitarea datoriilor catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare s-au alocat 8.107 miliarde lei. Premierul Calin Popescu Tariceanu a aratat ca Guvernul isi va onora angajamentele catre furnizorii din sistem, astfel incat activitatea din sanatate sa se desfasoare normal pana la finele anului 2005. Tariceanu a subliniat ca banii vor fi distribuiti numai dupa ce se realizeaza o evaluare a conducerilor unitatilor sanitare cu paturi, pentru a se preveni managementul defectuos care ar putea conduce la acumularea altor datorii in 2005.

Profesorii isi vor lua lefurile

Pentru educatie, Guvernul a alocat 1.973 miliarde lei. Din aceasta suma, 300 de miliarde de lei sunt pentru plata salariilor in invatamantul universitar pana la sfarsitul anului, precum si pentru majorarea subventiilor de cazare acordate studentilor din camine. Restul de 1.673 miliarde lei vor lua drumul bugetelor locale, pentru a se asigura salariile profesorilor din scolile preuniversitare.
Pentru sustinerea sistemelor de protectie a persoanelor cu handicap si a copiilor, ministrii au alocat 2.418 miliarde lei.

Ajutoare de incalzire si dotari pentru politie

O alta suma consistenta, de 2.241 miliarde lei, va intra in bugetul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Sustinerea majorarii pensiilor agricultorilor cu 10% de la 1 septembrie a.c. a necesitat 500 miliarde lei, iar subventiile pentru incalzirea cu gaze naturale vor inghiti 390 miliarde lei. Fonduri consistente vor fi directionate si catre sustinerea sistemului ajutoarelor pentru caldura (in cazul celor care locuiesc la bloc) si pentru alte drepturi de asigurari sociale.
Ministerul Administratiei si Internelor a primit la rectificare 1.065 miliarde lei, dintre care 392 miliarde lei pentru dotari, iar Ministerul Apararii Nationale a beneficiat de bani pentru acoperirea pensiilor militarilor (815 miliarde lei), a sumelor pentru hrana (764 miliarde lei) si a unor credite externe (907 miliarde lei).
Ministerul Economiei a primit si el un supliment bugetar de 650 miliarde lei, pentru asigurarea subventiilor pe produs si pentru acordarea platilor compensatorii minerilor disponibilizati.
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului a fost institutia, careia pe de o parte, i s-au luat bani (deoarece nu a reusit sa faca investitii, din cauza timpului ploios), iar pe de alta parte i s-au dat 1.045 miliarde lei, pentru repararea infrastructurii rutiere si asigurarea gratuitatilor de transport. Alte institutii carora le-au fost micsorate bugetele sunt: Senatul, Ministerul Mediului, Ministerul Finantelor, Ministerul Integrarii si Serviciul de Informatii Externe. Premierul Tariceanu a aratat ca mai multe ministere au acceptat faptul ca nu-si pot cheltui fondurile disponibile pana la finele anului si atunci le-au cedat, pentru a fi redistribuite altor domenii.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă