10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportCât de important e șeful Cancelariei Prezidențiale

Cât de important e șeful Cancelariei Prezidențiale

Cine va ocupa funcția de șef al Cancelariei Prezidențiale în mandatul lui Klaus Iohannis a fost unul dintre cele mai discutate subiecte politice, după anunțarea  numelui noului președinte.

Mai mulți intelectuali i-au cerut, zilele trecute, președintelui ales, Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, să nu-l desemneze pe Dan Mihalache în postul de șef al Cancelariei Prezidențiale, deoarece „antecedentele sale nu-l recomandă ca pe un democrat veritabil“. Klaus Iohannis le-a răspuns acestora pe Facebook, precizând că „voi reflecta în toate deciziile mele, înclusiv în privința echipei de consilieri“. Deși Iohannis nu a anunțat oficial numele viitorilor consilieri, subiectul a fost dezbătut intens în mass-media.

Ce înseamnă, însă, o astfel de funcție în administrația prezidențială?

Potrivit regulamentului de func­ționare al instituției, președintelui îi revine o libertate foarte mare în privința atribuțiilor acestui post. Legea nu-l obligă să numească pe cineva în acest post, dacă nu dorește. În cele două mandate ale președintelui Traian Băsescu, au existat perioade mari de timp în care pe acest post nu a fost desemnată nici o persoană. Elena Udrea a deținut funcția din februarie 2005 și până în octombrie același an. Șapte ani mai târziu, în 2012, după ce a demisionat din UNPR, Cristian Diaconescu a devenit consilier prezidențial și șef al Cancelariei până în primăvara lui 2014.

„Anvergura acestui post este dată de dorința președintelui. Dacă președintele dorește, șeful Cancelariei poate să fie la nivelul omologului său din SUA, de pildă. Dacă nu vrea, președintele poate reduce acest post la unul tehnic, administrativ“, explică fostul consilier prezidențial, Cristian Diaconescu.

Ce atribuții îi revin șefului Cancelariei

În funcţie de nevoile sale, preșe­din­tele are dreptul să înființeze sau să desființeze departamente.„Cancelaria Preşedintelui elaborează şi coordonează agenda de lucru a Preşedintelui României, în colaborare cu departamentele şi compartimentele instituţiei prezidenţiale. Totodată asigură legătura Preşedintelui României cu instituţiile statului şi cu românii de pretutindeni“, scrie în regulamentul instituției.

Potrivit fișei postului, șeful Cancelariei stabilește agenda președintelui, organizează calendarul vizitelor președintelui în țară și în străinătate. Asigură legătura acestuia cu instituțiile statului și participă alături de șeful statului sau în numele acestuia la diferite manifestări.  Relația de influențare între cei doi rămâne, însă, una strict subiectivă.

Cancelariei îi revin și atribuțiile birocratice. În acest departament se ține evidența documentelor intrate în instituție, inclusiv clasificarea celor secrete.  „Cancelaria realizează sinteze tematice ale documentelor secrete primite pe adresa Preşedintelui României. Repartizează documentele primite pe departamente şi compartimente în funcţie de competenţa acestora şi de natura fiecărui document.
Întocmeşte şi redactează, adrese, documente şi corespondenţa specială a Preşedintelui României“, scrie pe site-ul administrației prezidențiale.   

Cele mai citite

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...
Ultima oră
Pe aceeași temă