7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportCalcule pentru supravietuire

Calcule pentru supravietuire

Parlamentarii pro-Stolojan i-au retras, ieri, sprijinul politic lui Calin Popescu Tariceanu. Ei i-au cerut sa-si dea demisia din fruntea Guvernului pentru ca a pierdut majoritatea in Senat si este pe punctul de a o pierde si in Camera. Intre timp, liderii liberali alearga dupa voturi pentru buget si pentru supravietuirea Guvernului dupa 1 ianuarie 2007.

Dupa ce conducerea PNL a decis sa-i retraga sprijinul politic lui Gheorghe Flutur, adeptii acestuia si ai lui Stolojan au trecut la represalii. In consecinta, parlamentarii platformisti au decis sa-i retraga sprijinul politic premierului Tariceanu. Platformistii au anuntat ca, urmare a acestui fapt, acesta a pierdut majoritatea in Senat si este in pericol de a pierde majoritatea si in Camera.
“Premierul Calin Popescu Tariceanu este cel care trebuie sa-si dea demisia de onoare din functia de prim-ministru”, afirma parlamentarii din Grupul pentru Platforma.
Platformistii precizeaza ca vor vota legile pentru continuarea reformelor, precum si pe cele care privesc integrarea in Uniunea Europeana, celelalte proiecte legislative propuse de Guvern urmand a fi analizate punctual. Potrivit unor surse, unii dintre parlamentarii din grupul Stolojan ar putea, totusi, sa voteze bugetul de stat.
In opinia parlamentarilor platformisti, in conditiile in care a pierdut sustinerea in Parlament, Calin Popescu Tariceanu nu mai are “legitimitatea politica si morala” de a propune presedintelui revocarea din functie a ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur.

Hasotti: “Stolojan se viseaza prim-ministru”

Chiar inainte de anuntul oficial al platformistilor, oamenii lui Tariceanu au iesit la atac. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a sustinut ca, in timpul unei discutii cu unul dintre membrii Platformei, acesta i-ar fi spus ca tinta lui Theodor Stolojan este fotoliul de premier. De asemenea, el a relatat ca, intr-o alta discutie cu un alt coleg platformist, acesta i-a spus ca “se va duce la PD”.

Pica bugetul?

Decizia platformistilor a provocat ingrijorare la varful PNL. Socoteala este simpla: platformistii se bazeaza pe 27 de voturi. Daca luam pozitiile oficiale ale partidelor in privinta votului la buget, se strang 222 de voturi, presupunand ca PD va vota bugetul. Restul voturilor s-ar strange de la PNL, PC, UDMR si minoritati. Impotriva bugetului ar urma sa voteze PSD, PRM si platformistii, care strang 224 de voturi contra. In Parlament mai exista 21 de independenti. Pentru votarea bugetului este nevoie de jumatate plus unu din numarul total de parlamentari, adica 234. Potrivit unor surse liberale, exista mai multe zone de unde pot fi culese aceste voturi. De obtinerea voturilor se ocupa presedintele Camerei, Bogdan Olteanu. Un prim grup este cel al independentilor, in conditiile in care unii parlamentari care au acest statut, precum Cozmin Gusa, Aurelian Pavelescu sau Corneliu Ciontu si sustinatorii sai, au mai “jucat” in tabara PNL. Un al doilea esantion pentru obtinerea de voturi este cel al opozitiei.

Dezertari de pe Platforma?

Lucrurile ar putea avea si o alta rezolvare. In cursul dupa-amiezii, au inceput sa circule informatii neoficiale potrivit carora zece dintre platformisti, nemultumiti de radicalismul lui Valeriu Stoica, ar putea sa “dezerteze”. Motivati de promisiuni ale conducerii liberale, ei s-ar intoarce la Tariceanu, au afirmat surse apropiate de primul ministru.
Bogdan Olteanu a afirmat, ieri, ca se asteapta ca platformistii sa voteze in favoarea bugetului: “In caz contrar, ei isi asuma o raspundere imensa”. El a sustinut ca liderii PNL nu se bazeaza pe opozitie. Votul final la buget va fi deschis si se va vedea ca PSD si PRM vor vota impotriva, dar bugetul va trece – a sustinut Olteanu.

De la 1 ianuarie, lucrurile se pot complica

Toate aceste calcule pornesc de la premisa ca PD va vota bugetul de stat pe 2007. Insa la inceputul anului viitor s-ar putea ca Tariceanu sa nu se mai bucure de sprijinul PD.
In aceste conditii, liberalii s-au gandit ca, daca vor sa ramana la putere, trebuie sa “scoata” de undeva 70 de voturi. Potrivit unor surse liberale, exista posibilitatea ca voturile sa vina de la opozitie, din cauza ca PSD se teme de alegeri anticipate.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...

SUA „vor continua” să parașuteze ajutor umanitar în Gaza

Statele Unite(SUA) "vor continua" să paraşuteze ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a afirmat marţi un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă