Calcule minutioase pentru... candidaturi separate?

Democratii si liberalii au mai descoperit un motiv de disputa. Acum se dezbat aprins criteriile dupa care se vor imparti locurile pe liste. Fireste, fiecare partid a ajuns la rezultate diferite. PD se considera indreptatit la un raport de doi la ...

Share

Romulus Georgescu 0 comentarii

03.11.2006 - 00:00
Democratii si liberalii au mai descoperit un motiv de disputa. Acum se dezbat aprins criteriile dupa care se vor imparti locurile pe liste. Fireste, fiecare partid a ajuns la rezultate diferite. PD se considera indreptatit la un raport de doi la unu, dar liberalii au calculat ca ar trebui sa le revina 1,05 fata de 0,95.

Teoretic, PNL si PD au decis ca vor candida pe liste comune atat la alegerile pentru Parlamentul European, cat si la viitoarele alegeri parlamentare. Teoretic, pentru ca protocolul Aliantei este valabil pana in 2008, iar in privinta alegerilor europene exista o decizie a Aliantei de-acum un an privind listele comune. Intre timp, democratii au inceput sa aiba ezitari in privinta alegerilor europene, dar o decizie oficiala in acest sens inca nu s-a luat. Chiar daca alegerile europene sunt programate pentru mai 2007, iar cele parlamentare, teoretic, in 2008, deja cele doua partide sunt extrem de preocupate de acest aspect. Intai, democratii au propus paritate pe liste, dar liberalii nu au vrut. Dupa care liberalii au propus paritate pe liste, dar nu au vrut democratii. Explicatia democratilor este data doar in dialogurile neoficiale despre colegii de la PNL. "Sa ne mai scuteasca de paritatea pe liste, pentru ca noi suntem superiori in sondaje. Cand ei erau pe primul loc in sondaje, la formarea Aliantei au primit mai multe locuri pe liste. La acel sondaj, la PNL s-a baut sampanie de bucurie, de parca ar fi invins in sondaje PSD!"
In consecinta, democratii au avut discutii cu liberalii in care le-au transmis ca PD merita un raport de doi la unu pe liste, potrivit sondajelor de opinie. Insa liberalii le-au transmis ca ei au facut alte calcule. Ei au luat protocolul Aliantei care este in vigoare si au calculat. In protocol exista trei criterii de impartire a locurilor si fiecare are ponderea sa in "indicele" final. Primul criteriu este citat cu bucurie de liberali: "25% raportul dintre rezultatele celor doua partide in unul (sau mai multe) sondaje de opinie privind intentia de vot pentru Parlament, realizat(e) in luna octombrie 2003". Liberalii spun ca intelegerea a fost clara si batuta in cuie prin procolulul semnat in 2003 - se va tine seama, cat va dura Alianta, de zestrea cu care vine fiecare partid la inceput. Or, zic liberalii in acel sondaj, raportul era de 1,6 la 1 pentru PNL. Un al doilea criteriu este cel potrivit caruia 50% din indicele final se calculeaza pe baza rezultatelor obtinute separat la alegerile locale. "Pana una-alta, singurele alegeri locale care au avut loc sunt cele din 2004, si atunci PNL a obtinut 18%, iar PD 13%", zic liberalii. "Daca la urmatoarele alegeri locale mergem tot separat, o sa vedem atunci care va fi raportul". In fine, 25% din indice se stabilesc pe baza sondajelor din preajma alegerilor. "Chiar daca admitem ca in sondajele din preajma alegerilor PD va avea 2 la 1, in mai 2007 raportul va fi de 1,05-0,95 pentru noi, iar daca este sa fie alegeri anticipate ponderea va fi apropiata". Deocamdata, negocierile nu au avut vreun rezultat, democratii spunand ca prefera listele separate, cel putin la Parlamentul European, decat sa fie tot vioara a doua.

Citește totul despre:

Comentarii