23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportBugetul cimenteaza buna intelegere PNL-PC

Bugetul cimenteaza buna intelegere PNL-PC

Pactul dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si Dan Voiculescu pe tema bugetului de stat nu a surprins pe niciunul dintre actorii de pe scena politica. Gestul este catalogat drept jocul la doua capete practicat dintotdeauna de PC. Faptul ca Voiculescu il lauda pe Tariceanu si bate moneda pe o viitoare alianta PSD-PNL-PC si pe sustinerea pe care o va acorda unui guvern PNL, intra in logica unei disperari politice, sustin PD si PSD. Cat despre PNL si PC, ele nu vad niciun compromis in intelegerea pe tema bugetului. Toata lumea este insa de acord ca de fapt PC sustine guvernul Tariceanu, desi oficial si-a dat demisia.

Cristian Radulescu: “Primul dintr-un lung sir de compromisuri”

Cristian Radulescu, senator PD, spune ca intelegerea Tariceanu – Voiculescu “nu este decat primul dintr-un lung sir de compromisuri pe care va fi obligat sa le faca in calitate de premier al unui guvern minoritar”. Compromisuri de toate felurile, punctuale, din care vor iesi majoritati parlamentare in functie de negocieri si de interese de moment. Radulescu spune ca Tariceanu are doar doua variante: sa subziste cat mai mult, negociind fiecare lege, indiferent de culoarea politica, fie sa-si asume alegerile anticipate. Desi nu o spune direct, liderul PD sugereaza ca intelegerea de miercuri dintre Tariceanu si Voiculescu este preludiul unor alte aranjamente. “Cand va veni decontul, noi nu vom fi de acord cu taxa de 9%, nu vom vota si atunci cu cine va trece, cu PSD, deci cu o alta majoritate.”

Mihai Tanasescu: “Jocul disperat al unui guvern minoritar”

Mihai Tanasescu, vicepresedinte PSD, sustine ca “miscarea era mai mult decat previzibila”. “PC a iesit de la guvernare sub un pretext, dar sustine in continuare guvernul.” Tanasescu este de parere ca Tariceanu a facut promisiuni pe care nici Voiculescu nu le-a luat in serios, totul fiind jocul “unui guvern care cauta cu disperare sprijin”.

Crin Antonescu: “PC sprijina guvernul”

Crin Antonescu nu considera ca premierul a abdicat de la agajamentele luate, ca este o schimbare de pozitie sau ca a facut vreun compromis. “PC a demonstrat ca este preocupat de acest proiect si, pe de alta parte, in cursul discutiilor a inteles ca modificarile nu sunt acceptabile acum. Angajamentul guvernului e sa caute solutii anul viitor, nu acum. Probabil ca argumentele ministrului de Finante si ale premierului au sfarsit prin a convinge PC.”
Crin Antonescu “saluta” faptul ca PC a inteles ca nu este un gest responsabil sa nu voteze bugetul. Optimismul deptatului liberal merge chiar mai departe: “Se poate spune ca guvernul poate conta pe PC in cadrul unei majoritati parlametare”.


Voiculescu ramane punctul de sprijin al lui Tariceanu

Dan Voiculescu a declarat, miercuri seara, dupa intalnirea cu premierul Tariceanu, ca acesta impreuna cu ministrul Vladescu i-au promis ca la rectificarea bugetara din iunie 2007 vor fi puse in aplicare scutirea de la impozitare a profitului reinvestit si reducerea TVA pentru alimentele de baza. In schimbul acestor promisiuni solemne, Dan Voiculescu si partidul sau vor vota marti in favoarea legii bugetului, astfel incat Guvernul Tariceanu sa nu pice in pragul vacantei de iarna. Promisiunile facute de Tariceanu lui Dan Voiculescu sunt cel putin hilare, avand in vedere ca pana in iunie nu se stie daca va mai exista un guvern Tariceanu.
PC va vota si legea bugetului, si orice altceva va mai avea nevoie Tariceanu pentru a ramane in functie. Ba, mai mult, Voiculescu sustine ca are, impreuna cu Tariceanu, o strategie secreta referitoare la viitorul guvernului, clocita chiar la Bruxelles, impreuna cu liderul liberalilor europeni, Graham Watson. “Nu este coapta inca, unele lucruri nu sunt inchegate”, a spus Voiculescu misterios.

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă