8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBugetul - greu pentru parlamentari

Bugetul – greu pentru parlamentari

Parlamentarii au mai reusit ieri o “performanta”: doar cinci alineate dezbatute si votate. Adica nici macar un articol intreg! Rabdarea senatorilor si deputatilor, nemultumiti oricum de ideea de a lucra si vineri, a tinut numai o ora. Motivul pentru a suspenda sedinta si a pleca a fost gasit cu repeziciune: absenta ministrului Finantelor, nevoit sa plece la sedinta CSAT.

Dezbaterile de ieri s-au desfasurat dupa formula deja binecunoscuta: cu o ora intarziere si cu strigarea catalogului, pentru a mai aduna in sala cativa parlamentari “rataciti” pe coridoare sau la cafea. La numaratoare – victorie! – au iesit 304 senatori si deputati, o cifra mai buna decat cele inregistrate zilele trecute. In sfarsit, pe la ora 10.00 s-a trecut la dezbaterea art. 8, alin. 3 din proiectul de buget.

Rabdarea i-a tinut doar o ora

Incet-incet, mai cu o gluma, mai cu o intepatura sau o contra, senatorii si deputatii au rezistat sa parcurga doar cinci alineate. Apoi au gasit solutia salvatoare pentru a putea cere suspendarea sedintei: ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a fost nevoit sa plece la intalnirea CSAT. In momentul in care ministrul a iesit din sala alesii si-au pus in aplicare planurile, fiecare conform strategiei. Gheorghe Funar, liderul grupului PRM din Senat, a solicitat sa se strige iar catalogul, doar-doar nu vor mai iesi la socoteala parlamentarii. La randul lor, pesedistii au adoptat alta tactica: au invocat imposibilitatea continuarii dezbaterilor in absenta ministrului Finantelor. Prezenta unui secretar de stat nu i-a multumit pe parlamentari. “Sa lase sedinta CSAT si sa vina la buget!”, vocifera de la tribuna Valeriu Zgonea, deputat PSD de Dolj. In cele din urma, presedintelui de sedinta, Teodor Melescanu, nu i-a ramas decat sa declare incheiate dezbaterile. Era abia ora 11.00, iar parlamentarii au reusit sa mai inscrie in calendar o zi pierduta!

Mai putin de opt articole intr-o saptamana!

Dezbaterile la buget de saptamana aceasta au fost presarate cu multe… suspendari de sedinta. Asa se explica numarul extrem de mic de articole discutate si votate integral: sapte. In ritmul acesta se anunta aproape imposibil ca Parlamentul sa reuseasca sa termine bugetul pana la mijlocul lunii decembrie.
Adoptarea celor sapte articole a implicat si discutarea a aproape 30 de amendamente, respinse in final. Dintre acestea, cele mai multe discutii a provocat amendamentul prin care opt deputati PSD cereau majorarea deficitului bugetar sau cel prin care PRM, in maniera-i populista, solicita reducerea TVA la 9% pentru anumite categorii de produse. Discutii a suscitat si propunerea formulata de PSD si PRM de a se acorda primele de concediu, suspendate de Guvern pana la sfarsitul anului 2006. Parlamentarii au fost nemultumiti de varianta Executivului si in ceea ce priveste alineatul care da Administratiei Prezidentiale posibilitatea de a deconta cheltuielile de transport si de cazare atat pentru membrii delegatiilor oficiale, cat si pentru reprezentantii mass-media care il insotesc pe presedintele Romaniei in vizitele efectuate in tara sau strainatate. Pentru respectivul paragraf au fost formulate patru propuneri de modificare, trei din partea PSD si una din partea PRM. Si acestea au fost respinse, ramanand valabila forma Guvernului.

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă