12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024

Breviar

Intalnire Basescu-Moo-Hyun

Capitalul coreean are nevoie de expansiune, de piete, iar Romania are nevoie de investitii, ceea ce inseamna o serioasa complementaritate intre potentialele celor doua economii – a declarat ieri la Palatul Cotroceni presedintele Romaniei, Traian Basescu, la finalul convorbirilor oficiale cu omologul sau coreean Roh Moo-Hyun, aflat in vizita oficiala in tara noastra. Cei doi sefi de stat au semnat “Declaratia comuna de prietenie, parteneriat si cooperare intre Romania si Republica Coreea”. Presedintele Basescu a subliniat ca firma “Korea Hydro” a fost deja listata, alaturi de alte 12 firme, in perspectiva constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. “In acelasi timp, ca observatori atenti ai economiei romanesti, constatam ca marele grup coreean "Doosan" a achizitionat IMGB, unitate care are capacitati tehnice de a construi alaturi de masini de mare complexitate si echipamente nucleare”, a atras atentia seful statului roman. “Bineinteles, Cernavoda este unul din proiectele care ne intereseaza”, a spus presedintele Moo-Hyun. “In Coreea de Sud am decis sa nu privatizam sectorul public al furnizarii energiei electrice, pentru ca acesta functiona foarte bine, oferea energie ieftina si la o calitate foarte buna si ne-am hotarat sa mentinem furnizarea la un nivel stabil. Ei bine, va confruntati in Romania cu o situatie asemanatoare si poate ca aceasta ar fi o lectie pentru dumneavoastra”, a spus presedintele Roh Moo-Hyun.

Alegeri locale partiale in sapte comune

Guvernul a aprobat ieri organizarea alegerilor locale partiale, in aceasta duminica, pentru sapte circumscriptii electorale. In trei comune se vor alege atat consiliile locale, cat si primarii, intrucat ele au fost infiintate in cursul acestui an. In restul localitatilor (comune din judetele Dolj, Harghita, Suceava si Timis) vor fi alesi primarii. Unii au decedat, iar altii au demisionat.

Prefectul de Arad a fost demis

Executivul a decis ieri inlocuirea prefectului de Arad, Cristian-Dimitrie Stragea, pentru a-l numi ulterior intr-o functie de demnitate publica. In locul lui Stragea ca prefect interimar a fost numit Gavril-Florin-Valer Popescu pana la organizarea concursului pe post. Din 2004 Popescu a execitat functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad. El s-a nascut in 1952 si este licentiat al Facultatii de Mecanica din cadrul Universitatii Brasov.

Romanii considera importanta deconspirarea

In plina efervescenta a deconspirarii informatorilor fostei Securitati, 29% din intervievatii sondajului CAIS spun ca nu prea sunt interesati de “fenomenul desecretizarii dosarelor” organului represiv in timp ce procentul celor care nu sunt deloc interesati este 18%. Cu toate acestea, cei mai multi dintre romani se declara “interesati” de subiect, procentul lor fiind de 33%. PNL este creditat de 23% din cetateni drept partidul cu “cele mai insistente actiuni” pentru deconspirarea colaboratorilor Securitatii, urmat de PD, cu 14%. Mai trebuie spus ca intre 32 si 36% considera “importante”, “verificarea urgenta a dosarelor tuturor ministrilor si parlamentarilor de dupa 1989”, “deconspirarea activistilor PCR care au coordonat activitatile Securitatii”, “publicarea integrala a fostilor ofiteri de Securitate”.

Cele mai citite

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă