Discuţie între şeful MAE şi preşedintele CEDO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, joi, cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Dean Spielmann, despre reforma pe termen lung a CEDO, informează un comunicat de presă al MAE.

Share

Andra Mitu 0 comentarii

Actualizat: 28.05.2015 - 12:55

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat, joi, cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Dean Spielmann, despre reforma pe termen lung a CEDO, informează un comunicat de presă al MAE.

Astfel, cei doi oficiali au exprimat încrederea că implementarea Declaraţiei Conferinţei la nivel înalt derulate la Bruxelles va potenţa implicarea atât a statelor părţi, dar şi a altor structuri din cadrul Consiliului Europei în realizarea dezideratului de respectare a Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale la nivel intern, ca expresie a principiului subsidiarităţii.

În acest context, președintele CEDO a transmis ministrului Bogdan Aurescu aprecierea pentru detaşarea de către autorităţile române a doi jurişti în cadrul Grefei Curţii, care să sprijine efortul de soluţionare mai rapidă a cererilor individuale, informează sursa citată.

În cadrul discuţiilor, Bogdan Aurescu a exprimat aprecieri pentru cooperarea excelentă oferită de Grefa Curţii în executarea hotărârii pilot Maria Atanasiu ş.a. împotriva României şi a confirmat determinarea autorităţilor naţionale de a clarifica şi aspectele rămase în suspensie privind problema compensării pentru imobilele naţionalizate în timpul regimului comunist în România.

De asemenea, a exprimat disponibilitatea autorităţilor române de a pune la dispoziţia statelor interesate lecţiile învăţate rezultate din această problematică.

Preşedintele Curţii şi ministrul afacerilor externe au abordat şi problematica soluţionării eficiente a cererilor repetitive, care ridică în faţa instanţei europene aspecte deja examinate de către aceasta prin hotărâri anterioare, cei doi fiind de acord asupra necesităţii clarificării elementelor factuale ale cauzelor, atât pentru o adecvată concluzie a Curţii, cât şi pentru a facilita executarea acestor hotărâri de către autorităţile naţionale, mai precizează comunicatul citat.

Citește totul despre:

Comentarii