8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBoc: vom mentine ordonanta care interzice cumulul pensie-salariu (VIDEO)

Boc: vom mentine ordonanta care interzice cumulul pensie-salariu (VIDEO)

Premierul Emil Boc a precizat vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta dupa o sedinta de guvern, ca va mentine Ordonanta de Urgenta care interzice cumulul pensie-salariu si ca va trimite si explicatii catre Curtea Constitutionala.

Boc a declarat ca Guvernul nu renunta la aplicarea OUG privind interzicerea angajatilor de stat, care sunt si pensionari, sa cumuleze cele doua venituri. Guvernul a formulat raspunsul la sesizarea de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul poporului in legatura cu OUG 230/2008, care va fi trimis Curtii Constitutionale si in care se argumenteaza ca prevederile Ordonantei de urgenta sunt constitutionale.

"Am discutat in cadrul Guvernului si am raspunsul la sesizarea pe care a facut-o Avocatul Poporului, raspuns care va fi trimis Curtii Constitutionale. Guvernul isi mentine aceasta ordonanta care interzice cumulul intre pensie si salariu. Consideram ca aceasta solutie este in primul rand morala. Ea realizeaza un act de dreptate  in sistemul public. Tinta noastra nu o reprezinta nici profesorii, nici actorii, nici asistentii maternali, nici asistentii pentru persoanele cu dizabilitati si care pot, in continuare, sa-si continua activitatea in regim de conventie civila", a afirmat Emil Boc.

"Avocatul Poporului spune ca incalcam dreptul la munca. Noi nu ingradim dreptul la munca, noi spunem ca angajatul trebuie sa aleaga. Nu putem continua acest dezmat. Pe bani publici o persoana poate avea doar pensie sau salariu", a mai declarat Emil Boc.

Pe de alta parte, Marian Sarbu, ministrul Muncii, a declarat ca ideea de victime colaterale, care face referire la asistentii personali care ingrijesc fie copii orfani, fie persoane adulte cu handicap, este exagerata. Potrivit lui Sarbu, in prezent, in Romania exista aproximativ 110.000 de persoane cu handicap care au dreptul la asistenta personala. Din acestia, 40.000 nu folosesc acest drept, ci beneficiaza de o indemnizatie directa de la stat, de aproximativ 400 de lei, adica de banii pe care altfel ar trebui sa ii plateasca acestui tip de asistenta personala.

Aproximativ 70.000 de persoane adulte cu handicap folosesc acest tip de asistenta. Dintre acestia, doar jumatate folosesc serviciile unor persoane aflate in situatia de pensionare. Potrivit ministrului Muncii, pentru toti asistentii aflati la pensionare solutia de plata poate fi conventia civila, incheiata intre primarie si asistentul personal.

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă