8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBlaga si Oprescu isi numara sustinatorii

Blaga si Oprescu isi numara sustinatorii

» In vreme ce au loc ultime si dure confruntari electorale intre Vasile Blaga (29,56%), candidatul PD-L pentru Primaria Capitalei, si Sorin Oprescu (30,12%), autoproclamat independent, dar sustinut de PSD, optiunile partidelor sunt conturate, toate formatiunile mai cunoscute facand recomandari electoratului.

Ramas fara candidatul oficial Cristian Diaconescu in competitie, PSD a dat, la recomandarea presedintelui de onoare, fost sef al statului, Ion Iliescu, un mesaj clar pentru sustinerea lui Sorin Oprescu si izolarea PD-L acolo unde exista candidati ramasi de la alte partide in turul doi. La randul sau, actualul presedinte al tarii, Traian Basescu, a dat un semnal clar de sustinere a candidatului PD-L Vasile Blaga. Daca la inceput actualul primar al sectorului 1, Andrei Chiliman, care se bucura de aprecierile social-democratilor, nu s-a aratat prea incantat de sustinerea acestora, acum candidatul liberal se bazeaza pe voturile PSD, pentru a carui mana intinsa este multumit. Exceptia din PSD se numeste Neculai Ontanu, primarul sectorului 2, care a anuntat foarte clar ca il sustine pe Vasile Blaga. Cristian Diaconescu a spus ca nici unul din candidati nu va avea votul sau. Daca dupa turul intai Marian Vanghelie, seful filialei PSD Bucuresti, spunea ca electoratul "are de ales intre doua rele", zilele trecute el si-a nuantat oarecum pozitia fata de Oprescu, punand unele filiale sa-l sustina in campanie, el personal aratandu-se dispus sa lucreze cu "prietenul lui Bobic si Popoviciu".

Liberalii au spus oficial ca nu se baga si ca n-ar sustine pe nici unul din cei doi candidati la Primaria Capitalei, dar au lasat sa se auda voci in favoarea lui Oprescu, de genul celei lui Crin Antonescu si a lui Puiu Hasotti, si critici la adresa PD-L. Antonescu este, de asemenea, si cel care s-a pronuntat deschis pentru alianta PNL-PSD, alaturi de Bogdan Olteanu, care negociaza deja cu Viorel Hrebenciuc. Candidatul PNL Ludovic Orban, al carui procentul obtinut la primarie a fost sub media nationala a partidului, a imbratisat ieri pozitia initiala a lui Marian Vanghelie, spunand ca "bucurestenii au de ales intre doua rele si nu pot sa-i sfatuiesc sa aleaga intre aceste doua rele". Orban a povestit ca a fost vizitat de tot felul de soli din partea ambilor candidati, dar ca a decis ca pana la urma sa-i sfatuiasca pe bucuresteni sa voteze dupa propria lor constiinta.

Orban a anuntat insa ca il sustine la sectorul 4 pe candidatul PC. Conservatorii lui Voiculescu au decis nu numai sa-si anunte public preferinta pentru Sorin Oprescu, dar si sa se implice activ in combaterea lui Vasile Blaga. Dupa modelul "servetelului" – diversiune a lui Sorin Oprescu –, ieri au iesit la atac Codrin stefanescu si Marius Marinescu, cerand Autoritatii Electorale Permanente sa monitorizeze panotajul electoral si sa compare sumele corespunzatoare acestuia cu sumele declarate in rapoartele financiare de venituri si cheltuieli inaintate catre AEP de PD-L. Deoarece nici unul din cei doi conservatori nu poseda probe, ei si-au bazat cererea pe eliminarea "suspiciunilor care plutesc" in legatura cu "o posibila finantare ilegala" a candidatului PD-L Vasile Blaga, pentru care s-ar fi cheltuit suma de 10 milioane de euro. Taranistii nu recomanda nici ei votul pentru Vasile Blaga.

Deosebit de activ in campania electorala pe tema semnaturilor depuse de "independentul" Oprescu – caruia i s-au gasit pe liste si bebelusi ori persoane care au declarat ca, de fapt, nu au semnat –, Cozmin Gusa, liderul PIN, a decis sa-l sustina pe Vasile Blaga. Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a anuntat mai intai preferinta "fara rezerve" pentru Oprescu, pentru ca apoi sa revina si sa spuna ca PRM nu da nimanui voturile fara negocieri. Cum, dat fiind procentul mic obtinut, nu l-a cautat nimeni, CV. Tudor a decis sa indemne direct la boicotarea scrutinului prin neparticipare la vot. Societatea civila nu s-a implicat in aceasta campanie. Pana ieri nu s-a inregistrat decat un singur apel, al artistilor, care nu-l mai doresc pe Vanghelie la sectorul 5.

» Artistii nu-l mai vor pe Vanghelie
Artistii Ion Besoiu, Cristi Minculescu, dar si tenismanul Andrei Pavel si-au declarat, ieri, public sprijinul pentru candidatul PD-L Sebastian Bodu la Primaria Sectorului 5. O scrisoare semnata de mai multi artisti il ataca pe "primarul care este" si sustin venirea la primarie a lui Bodu. "Sectorul 5 are nevoie de un suflu nou. Noi, toti semnatarii, am decis sa iesim in fata si sa spunem deschis oamenilor din sectorul 5: primarul Marian Vanghelie a facut destul dovada incompetentei! 8 ani sunt de-ajuns pentru orice persoana aleasa intr-o functie publica pentru a confirma", se arata in epistola artistilor. Actorul Ion Besoiu, coregraful Beatrice Rancea, tenismanul Andrei Pavel si cantaretii Cristi Minculescu, Marian Ionescu, Cornelia Catanga, Gabi Lunca si omul de afaceri Silviu Prigoana se numara printre semnatarii scrisorii de sustinere a candidatului PD-L la sectorul 5 Sebastian Bodu.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă