7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBiografiile nomenklaturii

Biografiile nomenklaturii

Desi comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu nu si-a propus sa incrimineze persoane, ci sa acuze, pentru crimele comise impotriva umanitatii, regimul despotic comunist, raportul contine numele si datele biografice a peste 60 de persoane. In fruntea listei se gasesc nume sonore precum Gheorghe Gheorghiu-Dej, Ana Pauker si Petru Groza, dictatorii Nicolae si Elena Ceausescu, dar si fiul acestora Nicu Ceausescu. Alaturi de acestia figureaza alte nume, dintre care redam cateva. Tismaneanu explica acest lucru prin faptul ca “o analiza stiintifica si riguroasa, care priveste comunismul in Romania intre 1945 si 1989, este obligata sa mentioneze numele celor care au fost responsabili pentru aceste activitati politice”.
– Gheorghe Apostol – prim-secretar al PMR si viceprim-ministru, eliminat din conducerea PCR in 1969.
– Iosif Ardeleanu – seful cenzurii (1951-1973).
– Alexandru Barladeanu – economist marxist, a fost unul dintre arhitectii impunerii economiei la comanda, iar dupa prabusirea regimului, ca membru al FSN, a detinut numeroase functii si onoruri, inclusiv cea de presedinte al Senatului.
– Emil Bobu – secretar al CC al PCR, sef al sectiei cadre, ministru de Interne, membru al CPEx, presedinte al UGSR.
– Emil Bodnaras – dupa 23 august 1944 a fost seful aparatului politiei secrete a PCR, iar intre 1945-1947, seful serviciilor secrete de informatii afiliate Presedintiei Consiliului de Ministri, ulterior devenind ministru al Apararii Nationale si viceprim-ministru.
– Petre Borila – in anii '50, a participat direct la actiunile represive organizate de Securitate, a fost membru al CC al PCR (1948-1969), vicepresedinte al Consiliului de Ministri (1954-1965).
– Iosif Chisinevschi (Roitman) – ideolog si propangadist sef al PCR (1944-1957), a fost unul dintre cei mai apropiati complici in masinatiunile care au dus la caderea Anei Pauker.
– Ion Cumpanasu – director general al cenzurii (1973-1975), presedinte al Comitetului de Stat pentru Presa si Tiparituri.
– Florian Danalache – supranumit “tiranul de la Capitala”, a fost prim-secretar al Comitetului Orasenesc Bucuresti (1954-1966), ministru al Cailor Ferate.
– Constantin Dascalescu – prim-secretar al Comitetului Judetean Galati la mijlocul anilor '70, prim-ministru al guvernului (1982-1989). Sef de cabinet i-a fost Serban Mihailescu, alias Micky Spaga.
– Ion Dinca – a facut cariera in cadrul Directiei Politice a Armatei, fiind direct implicat in masurile delirante ale ultimei perioade a dictaturii comuniste.
– Tamara Dobrin – membru al CC (1976-1989), activista de partid in mediul universitar, a fost direct implicata in represiunile antistudentesti din perioada 1956-1960.
– Misu Dulgheru – in 1948, a devenit sef al Directiei Anchete, calitate in care a coordonat toate actiunile anchetatorilor Securitatii pe teritoriul Romaniei.
– Suzana Gadea – ministru al Educatiei si Invatamantului (1976-1979), presedinte al Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste (1979-1989).
– Teohari Georgescu – membru supleant al CC al PCR (1972-1974), s-a numarat printre cei responsabili de distrugerea elitelor politice romanesti, iar in calitatea de ministru de Interne a contribuit la sovietizarea tarii, la prigonirea taranimii si la instituirea sistemului concentrationar.
– Ion Iliescu – membru al Biroului si secretar al CC al UTM, presedinte al UASR, a participat la actiunile de intimidare indreptate impotriva studentilor protestatari de la sfarsitul anilor '50, a fost sef de sectie la CC al PCR, prim-secretar al CC al UTC si ministru pentru problemele tineretului, secretar cu propaganda la judetul Timis, prim-secretar al Comitetului judetean de partid Iasi. Dupa prabusirea regimului, impreuna cu protejatul sau de atunci, premierul Petre Roman, a fost direct implicat in aducerea minerilor in Bucuresti si folosirea lor, sub indrumarea unor ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete, pentru neutralizarea si chiar anihilarea societatii civile, a presei si a partidelor democratice.
– Ion Gheorghe Maurer – pentru scurt timp, adjunct al Anei Pauker, presedinte al Prezidiului Marii Adunari Nationale, prim-ministru, a fost unul dintre cei mai importanti sustinatori ai lui Ceausescu.
– Manea Manescu – sef al sectiei Stiinta si Arta a CC al PCR si prim-ministru pentru cativa ani, s-a numarat printre cei mai obedienti si mai servili acoliti ai lui Ceausescu. Arestat si condamnat pentru participare la genocid, a fost eliberat pe motive de sanatate la inceputul anilor '90.
– Nas Leon – principalul administrator al resurselor financiare din septembrie 1946 si pana in 1989.
– Serghei Nicolau – sef al Directiei de Informatii a Armatei (1954-1960).
– Alexandru Nicolschi – unul dintre principalii responsabili de experimentul criminal de la Pitesti.
– Paul Niculescu-Mizil – sef al sectiei de Agitatie si Propaganda (1956-1965), ministru de Finante, al Educatiei si viceprsedinte al Consiliului de Ministri, intre 1965-1972 a supravegheat sectiile ideologice si pentru relatii internationale ale PCR.
– Lucretiu Patrascanu – ca ministru al Justitiei si membru al cercului de varf al PCR, a initiat masuri represive si acte legislative cu grave consecinte pentru viata politica, iar in perioada ministeriatului sau a avut loc inscenarea judiciara impotriva lui Iuliu Maniu, Ion Mihalache si a altor politicieni democrati.
– Nicolae Plesita – sef al Directiei de Securitate, sef al SIE, activ in represiunile impotriva gruparilor de rezistenta armata din munti (indeosebi celor din Muntii Fagaras), direct implicat in atentatele impotriva postului “Europa Libera” si in actiuni de colaborare cu organizatii teroriste de stanga.
– Tudor Postelnicu – prim-secretar Buzau, ministru de Interne, ministru secretar de stat, sel al Departamentului Securitatii Statului din MI.
– Ion Traian Stefanescu – prim-secretar al CC al UTC, prim-secretar Salaj si, ulterior, Dolj.
– Ghizela Vaas – adjunct al sectiei Organizatorice a CC al PMR, inspector de cadre al CC, sef sectie Externe.
– Ilie Verdet – dupa 1960, a fost adjunctul lui Ceausescu, iar intre 1965-1989 a detinut functii importante in partid, inclusiv pe cea de membru al secretariatului CC.
– Iulian Vlad – comandant al Scolii militare de ofiteri activi ai Securitatii de la Baneasa, secretar de stat al MAI, insarcinat cu coordonarea “structurilor de contraspionaj”.

Comunismul, disecat in peste 640 de pagini

Raportul are 644 de pagini si este structurat pe trei capitole, carora li se adauga parti de introducere, repere istoriografice, concluzii si biografiile nomenklaturii.
Primul capitol se refera la Partidul Comunist Roman, analizand rolul consilierilor sovietici in comunizarea Romaniei, alegerile din Romania comunista, organizatiile de masa (de ex. Uniunea Tineretului Comunist), dar si cum s-a facut destructurarea societatii civile in perioada 1947-1949.
Capitolul al doilea, intitulat “Represiunea”, detaliaza genocidul comunist in Romania, Securitatea ca instrument al PCR, dar si legislatia cu caracter represiv. Sunt cuprinse si cronologia si geografia represiunii si recensamantul populatiei concentrationare, subcapitole din care “Romania libera” a prezentat extrase, in exclusivitate. Inchisoarea Sighet, Penitenciarele Aiud si Gherla, Canalul Dunarea-Marea Neagra, “reeducarea” de la Pitesti si Gherla, internarea in lagarele de munca, deportarile si dislocarile de populatii din Romania anilor 1950 reprezinta alte subcapitole ale Raportului, alaturi de rezistenta armata comunista, miscarile studentesti din 1956, protestele muncitoresti si metodele Securitatii de recrutare a informatorilor.
Capitolul al treilea face referire, printre altele, la colectivizare, situatia cultelor religioase, politica demografica a regimului Ceausescu, situatia minoritatilor, represiunea din Basarabia si se incheie cu Revolutia din 1989. De remarcat ca un subcapitol este destinat si mineriadelor. Cu alte cuvinte, un motiv in plus de ingrijorare pentru Ion Iliescu…

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă