20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportBerceanu si Hasotti nu se mai suporta

Berceanu si Hasotti nu se mai suporta

Senatorii au reusit ieri “performanta” de a dezbate doar sapte articole din noul regulament, in cinci ore de sedinta. Daca discutiile vor avan-sa in acelasi ritm de melc si in conditiile in care regulamentul numara pes-te 200 de articole, sunt toate sansele sa se ajunga la forma finala de-abia peste o luna.

Atacuri la baioneta impotriva UDMR si PC

Unul din articolele votate de alesi a modificat situatia in care se considera ca Senatul este legal constituit. Potrivit vechiului regulament, era suficienta validarea alegerii a doua treimi din mandatele de senatori si depunerea juramantului de catre acestia. Conform modificarii aduse de PSD si PC si votata de plen va fi necesara validarea alegerii a trei patrimi din mandate pentru ca Senatul sa fie legal constituit. Tot ca noutate, refuzul de a depune juramantul de credinta va atrage pierderea mandatului de catre respectivul parlamentar.
Din vechiul regulament a fost pastrat insa articolul care prevedea ca un grup parlamentar sa fie format din minimum sapte senatori. Aceasta desi PRM a insistat ca limita inferioara sa fie stabilita la 11, in conditiile in care grupul parlamentar UDMR numara in prezent doar 10 senatori! Tot ca forma de atac a peremistilor impotriva UDMR, Gheorghe Funar si alti colegi de-ai sai au cerut eliminarea sintagmei “organizatii apartinand minoritatilor nationale” dintr-o serie de alineate. Amendamentele acestora au fost insa respinse astfel ca senatorii maghiari vor beneficia si pe viitor de aceleasi prevederi ca si colegii membri ai unor partide politice.
O alta propunere de restrangere a “libertatii de miscare” a senatorilor s-a nascut din deja traditionala colaborare PSD-PRM. Doar ca de data aceasta erau vizati alesii PC. Concret, opozitia a propus ca “senatorii care au fost alesi pe listele unei aliante electorale sau ale unei aliante politice sa se constituie
intr-un singur grup parlamentar”, in conditiile in care vechiul regu-lament prevedea doua posibilitati: mai multe grupuri sau unul singur. Pesedistul Ioan Taracila si-a justificat pozitia prin referirea la angajamentele luate in campanie in cadrul aliantei electorale sau aliantei politice. Social-democratii ar fi vrut, printr-un astfel de amendament, sa elimine pe viitor pericolul razgandirii, asa cum s-a intamplat cu “solutia impura”. Vo-tul plenului a respins insa amendamentul PSD-PRM.
La schimb, peremistii au vrut sa elimine si ei posibilitatea repetarii cazului Corneliu Ciontu, prin propunerea unei prevederi potrivit careia “senatorii care parasesc un grup parlamentar nu se pot afilia altui grup parlamentar si nu pot reprezenta partide politice care nu au obtinut mandate in Senat in urma alegerilor sau nu au participat la aceste alegeri”. Decizia asupra articolului va fi luata mai intai in comisia speciala deoarece plenul a decis retrimiterea textului spre analiza.

Vot la doua maini si vociferari

Pe durata celor cinci ore de dezbateri nu puteau lipsi incidentele si certurile. Discutiile aprinse au inceput chiar de la prima ora dupa ce senatorul PRM Liviu-Doru Bindea a cerut scoaterea noului regulament de pe ordinea de zi. “Premierul si presedintele solicita dezbaterea legilor prioritare si noi ne cantonam de regulament”, l-a sustinut si pesedistul Ion Solcanu. In cele din urma Gheorghe Funar, liderul grupului PRM, s-a prefacut ca da inapoi. “Asa dupa cum stiti, cei inteligenti cedeaza”, a comentat malitios Funar. El nu a scapat insa ocazia de a ataca iar UDMR, pe ai carei membri i-a acuzat ca “in urma unor santaje s-au lipit de unii si de altii”, dupa care “au infipt cutitul in spate”.
Un incident ce va avea efecte asupra imaginii Aliantei a fost inregistrat intre democratul Radu Berceanu si liberalul Puiu Hasotti. Suparat ca al sau coleg nu a respectat intelegerea la care se ajunsese in grupul parlamentar, Berceanu a plecat furios de la tribuna. A continuat vociferarile din banca, iar starea de tensiune a culminat cu aruncarea unei hartii inspre liberal. Supararea l-a tinut pe Berceanu toata ziua, facandu-l chiar sa exclame la un moment dat: “Oricum nu vroiam sa fiu presedintele Senatului, sa fie Hasotti!”.
Dezbaterile au mai fost “pigmentate” de apostrofarea lui Teodor Melescanu de catre presedintele Nicolae Vacaroiu dupa ce liberalul a fost surprins ca incerca sa voteze la doua maini. Asemenea “accidente” se intampla in ambele tabere, insa Vacaroiu nu are ochi si pentru ai sai.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...
Ultima oră
Pe aceeași temă