15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportBatalie pentru Primaria Chisinaului

Batalie pentru Primaria Chisinaului

Cetatenii Chisinaului, care constituie un sfert din populatia Republicii Moldova, vor fi din nou chemati la vot la 10 iulie, intr-un scrutin anticipat, pentru alegerea primarului general. Postul a devenit vacant dupa ce fostul edil-sef Serafim Urecheanu a optat pentru mandatul de deputat.
Urecheanu a oscilat mai mult timp pana la acest demers, pe care l-a motivat prin necesitatea de a conduce grupul parlamentar al Partidului Alianta Moldova Noastra, al carui copresedinte este. Interesant este ca in locul sau de la primarie si-a anuntat candidatura cel de-al doilea copresedinte al AMN, Dumitru Braghis, fost prim-ministru, acum deputat si el. Numai ca Braghis va candida ca independent, intrucat intentioneaza sa atraga de partea sa si alte formatiuni politice, altele decat propriul partid.
Pentru mandatul de numai doi ani, cat a mai ramas pana la viitoarele alegeri locale, si-au inregistrat candidaturile alte patru persoane, in ordinea de pe buletinele de vot: Valeri Klimenco (blocul electoral rusofon “Patria-Rodina-Ravnopravie”), Gheorghe Susarenco (Partidul Popular Crestin Democrat – PPCD, intrat neasteptat intr-o coalitie cu comunistii cu ocazia realegerii lui Vladimir Voronin ca sef al statului), Gheorghe Sima (fost ministru comunist al Educatiei, acum reprezentand Uniunea Muncii), Vladimir Guritenco (Partidul Democrat – PD, partidul lui Dumitru Diacov, trecut si el de partea presedintelui comunist Voronin) si Zinaida Grecianii (ex-ministru al Finantelor).
In ultimele doua zile, si-au mai depus candidaturile Dorin Chirtoaca (Partidul Social Liberal) si independentii Mihai Severovan, Vladimir Graba si Iuliana Gorea-Costin (sotia primului primar de dupa proclamarea independentei, Nicolae Costin). Inregistrarea candidaturilor s-a incheiat cu o luna inaintea datei scrutinului, adica in cursul zilei de ieri.
Partidul de guvernamant i-a surprins pe multi prin candidatura celei care, pana de curand, conducea Ministerul Finantelor si care, spun cei care o cunosc, este mai degraba un finantist, fara a avea experienta in gospodarirea treburilor unui mare oras. Observatorii politici de la Chisinau afirma, insa, ca are o calitate mult apreciata de Voronin – obedienta.
La Chisinau circula zvonuri in legatura cu alegerile pentru Primaria Chisinaului din anul 2007. Se spune tot mai insistent ca actualul premier Vasile Tarlev va fi posibilul candidat al comunistilor la postul de primar general al capitalei Republicii Moldova. Ar fi pentru prima oara cand acesta s-ar supune unui vot popular.

Cele mai citite

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Zece persoane suspecte de terorism au fost omorâte de armata israeliană în Cisiordania

Armata israeliană a declarat sâmbătă că a omorât zece persoane şi a arestat alte opt într-un raid asupra taberei Nur-Shams din apropierea oraşului Tulkarm...
Ultima oră
Pe aceeași temă