11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSportBatalia pentru ANI

Batalia pentru ANI

Decorul romanesc trebuie sa semene cu cel european. Chiar interesul oligarhiei o cere. La urma urmei, oficialii UE trebuie sa aiba omologi la Bucuresti cu care sa poata discuta. “Ai nostri” trebuie sa mearga la Bruxelles, sa reprezinte institutii romanesti fara continut. Absenta institutiilor ar ridica semne de intrebare in UE, ar duce la o cercetare mai atenta ce ar pune in primejdie interesele oligarhiei si ale partidului-stat care o deserveste. Asa a creat partidul-stat PNA, CSM, Consiliul Concurentei, Autoritatea Nationala de Control. Institutiile i-au prostit pe cei naivi si au oferit justificare unor oficiali UE care au negociat scandalos dosarul romanesc, dispusi sa inchida ochii la aceasta mascarada institutionala.
Cand a denuntat situatia de la CNSAS, Rodica Stanoiu ne-a reamintit de relatia dintre partidul-stat si institutii. “Ce a ajuns aceasta institutie sub control parlamentar!”, s-a lamentat Stanoiu, avertizandu-si colegii ca CNSAS nu mai respecta regulile mascaradei. Cand DNA a inceput sa instrumenteze serios dosarul lui Nastase, parlamentarii au respins cererea de perchezitie si au incercat sa blocheze functionarea DNA. Institutiile pot si trebuie sa existe, dar sub controlul reprezentantilor oligarhiei in limitele impuse de partidul-stat.
Aceeasi mascarada institutionala pandeste acum Agentia de Integritate si DNA. Reprezentantii partidului-stat care sunt la guvernare fara acoperire – UDMR si PC – conduc campania de castrare. ANI are drept la viata, dar numai in parametrii stabiliti de oligarhia transpartinica pentru institutiile de acest gen: sa nu cerceteze averile parlamentarilor si sa fie condusa de vreun Amarie sau Onisoru. In fruntea DNA trebuie sa revina un om care respecta regulile oligarhiei, selectat de CSM, nicidecum de Monica Macovei.
Comisia Europeana nu e dispusa sa inghita o alta mascarada. O capitulare in fata intereselor oligarhiei de la Bucuresti ar fi si un precedent periculos pentru dosarele extinderii care urmeaza, Balcanii de Vest si Turcia. Dar, o data ce decizia aderarii la termen a fost practic luata, Comisia se vede dezarmata. Politicienii partidului-stat au jucat abil, tergiversand infiintarea ANI si contraatacand la DNA intr-un context ce le este favorabil. Au pandit acest moment in care Comisia pierde cel mai important instrument de presiune – amenintarea cu amanarea aderarii.
Astfel, batalia se va da in cea mai mare parte la Bucuresti. Va fi momentul in care vom vedea cum joaca Alianta, in ce masura PD si Basescu sunt angajati in lupta anticoruptie si reformarea justitiei, iar PNL si Tariceanu sunt cu adevarat seriosi cand vorbesc de “reforma morala” a clasei politice.

Cele mai citite

Eurodeputatul Nicu Ștefănuță a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, singurul eurodeputat român membru în Grupul Verzilor Europeni, a fost premiat pentru inițiativele sale de mediu. Cu ocazia Zilei Mondiale a...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...
Ultima oră
Pe aceeași temă