20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportBasescu i-a cerut lui Tariceanu time-out

Basescu i-a cerut lui Tariceanu time-out

Presedintele Traian Basescu i-ar fi promis premierului Calin Popescu Tariceanu, miercuri seara, in cadrul unei discutii la Palatul Cotroceni, ca va mai astepta cu promovarea proiectului de lege privind Comunitatea de Informatii si ca se va gandi la forma in care il va promova, au afirmat surse liberale.

Cele doua parti ar fi convenit sa gaseasca o formula de compromis. Intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria au aparut, in ultimele luni, divergente in privinta controlului Comunitatii de Informatii. Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu doresc fiecare sa aiba cel mai greu cuvant de spus in aceasta privinta. Deocamdata, insa, precautia presedintelui Basescu poate fi explicata prin faptul ca premierul Calin Popescu Tariceanu este, cel putin momentan, in avantaj. PSD a depus un proiect de lege prin care puterea executiva in privinta Comunitatii este detinuta de premier si pana acum aproape toate partidele parlamentare, cu exceptia democratilor, au dat semnale ca imbratiseaza aceasta varianta, lucru care il pozitioneaza extrem de prost pe Basescu.

PNL vrea Minister al Securitatii

Deputatul liberal Titu Gheorghiof, membru al Comisiei pentru controlul SRI, a afirmat ieri ca infiintarea unei Comunitati de Informatii “e buna daca stim sa o folosim”. El a sustinut ca structura ar trebui condusa de vicepresedintele Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, adica de primul ministru. CSAT este condus de presedintele Romaniei, iar acest organism ar urma sa coordoneze si sa controleze Comunitatea de Informatii, deci seful statului este oricum peste seful Comunitatii. Numai ca Gheorghiof a preferat sa fie discret in privinta atributiilor concrete ale fiecaruia dintre cei doi. Mai ales ca proiectul PSD, singurul depus pana acum, acorda premierului puterea executiva si atributiile cele mai importante. Titu Gheorghiof a afirmat ca in Statele Unite ale Americii exista la ora actuala un Minister al Securitatii care este controlat de o comisie parlamentara si “la noi ar putea fi la fel”. In opinia sa, aceasta Comunitate de Informatii trebuie sa fie ordonator de credite. Insa, chiar daca nici unul din reprezentantii Aliantei nu o recunoaste oficial, posibilitatea infiintarii unui astfel de minister ridica probleme la fel de delicate. Si anume, cine va nominaliza ministrul respectiv, PD sau PNL. Deja democratii au afirmat ca doresc acest post, invocand faptul ca in ultimele sondaje de opinie ei au procente mai mari decat liberalii, dar acestia detin in prezent cele mai multe ministere.

Armistitiu sau incercare de adormire a adversarului?

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi convenit, miercuri seara, sa sisteze atacurile reciproce, au afirmat surse liberale. Ei ar fi decis ca nu au de ales si trebuie sa pastreze Alianta D.A. Basescu ar fi promis ca nu va mai ataca Guvernul, cu conditia ca PNL sa nu mai colaboreze cu PSD. Fiecare a promis ca isi va potoli oamenii, pentru a nu mai exista contre, cel putin in public. Totusi, atat Basescu, cat si Tariceanu par sa-si pastreze punctele de vedere in privinta unor divergente cum ar fi cele referitoare la TVR si SRR.
Pe de alta parte, trebuie mentionat ca, si in cursul unor intalniri anterioare, presedintele Traian Basescu a facut promisiuni referitoare la faptul ca nu va mai ataca Guvernul, cel putin in public. Ulterior, s-a intamplat altfel. Sursele citate afirmau ca liberalii nu au incredere totala in presedintele Traian Basescu. Mai mult, potrivit surselor citate, PNL “pastreaza deschise canalele de comunicare si cu alte forte politice” care “ar putea influenta decizia Curtii Constitutionale”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...
Ultima oră
Pe aceeași temă