20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportBasescu a contestat privilegiile excesive ale "alesilor"

Basescu a contestat privilegiile excesive ale “alesilor”

Presedintele Basescu a sesizat ieri Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea Legii privind statutul deputatilor si al senatorilor.
In adresa trimisa se arata ca motivul sesizarii de neconstitutionalitate a Legii privind statutul deputatilor si al senatorilor este acela ca actul normativ, trimis spre promulgare, stabileste atat pentru parlamentarii in functie, cat si pentru fostii parlamentari unele drepturi care, prin natura lor excesiva, se constituie in privilegii si, totodata, instituie discriminari intre diferitele categorii de cetateni romani. Prevederile in cauza incalca prin urmare art. 16 alin. (1) si (2) din Constitutia Romaniei, unde se prevede ca: “(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari; (2) Nimeni nu este mai presus de lege”. Potrivit sesizarii de neconstitutionalitate, indemnizatia tranzitorie, pe o perioada de trei luni, prevazuta de art. 41 alin. 6 din lege, este nejustificata avand in vedere ca parlamentarul are un mandat de reprezentare a poporului, strict delimitat de prevederile constitutionale, el cunoscand foarte bine ca la expirarea acestui mandat, daca nu mai este ales pentru unul nou, trebuie sa-si reia activitatea obisnuita. “Demnitatile se exercita in interesul poporului, astfel ca nu pot fi detasate de perceptia si de starea economica generala, motiv pentru care nu se poate sustine atribuirea unor asemenea drepturi pentru demnitarii romani, inclusiv parlamentari”, se precizeaza in adresa.
Seful statului atrage atentia ca art. 49 alin. 1-4 si art. 50 alin. 2 din lege incalca prevederile art. 138 alin. 5 din Constitutie deoarece nu sunt prevazute sursele de finantare pentru plata pensiilor in cuantumul stabilit si pentru indexarile periodice ce vor fi facute pensiilor deputatilor si senatorilor in concordanta cu indemnizatiile parlamentarilor in functie.
In sesizarea de neconstitutionalitate, Basescu arata ca art. 41 alin. 3, care prevede ca “indemnizatia lunara are regimul juridic prevazut de lege pentru salariu, cu reducerile si majorarile prevazute de lege si de regulamentele celor doua Camere”, este, de asemenea, neconstitutional, fiind in contradictie cu art. 16 alin. 1 si 2 din Constitutie.
In plan juridic, persoanele care beneficiaza de salariu au dreptul ca pe langa aceasta forma de remunerare sa beneficieze si de celelalte sporuri prevazute de lege (vechime, confidentialitate, conducere, spor de doctorat etc.), in timp ce persoanele care beneficiaza de indemnizatie nu pot avea si alte tipuri de sporuri salariale.

Cele mai citite

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă