12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportBăsescu: România va urma recomandarea PE de a redeschide anchete pe tema...

Băsescu: România va urma recomandarea PE de a redeschide anchete pe tema închisorilor CIA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, că România va urma recomandarea PE de a redeschide anchete pe tema închisorilor CIA, potrivit Mediafax.

Citeşte şi:
UPDATE. Băsescu, după întâlnirea cu omologul lituanian: Lituania a oferit sprijin constant României privind accesul la Shengen

Preşedintele Lituaniei CRITICĂ România: Aţi schimbat trei premieri. Ţara e PARALIZATĂ de agitaţia politică

Întrebat cum comentează adoptarea de către PE a rezoluţiei care recomandă Lituaniei, Poloniei şi României să redeschidă anchete independente cu privire la existenţa unor presupuse închisori CIA pe teritoriul acestor ţări, Băsescu a răspuns: “O luăm ca pe o recomandare. O vom urma. Deocamdată anchetele făcute au demonstrat că pe teritoriul României nu au existat închisori CIA”.

Prşeşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a precizat, la rândul său, că la iniţiativa sa, Parlamentul lituanian a investigat în detaliu în urmă cu doi ani această posibilitate de a fi existat închisori CIA în Lituania.

“Ancheta a fost una profundă şi decisivă. Mai multe facilităţi lituaniene au fost construite în mare parte din cauza cooperării cu SUA, dar nu e nicio dovadă că au fost folosite ca închisori”, a spus şeful statului lituanian.

Dalia Grybauskaite a spus că redeschiderea anchetei, în acest moment, depinde de procurori.

“Azi, această invitaţie, care e nouă din partea Parlamentului European, va fi anchetată doar de către Procuratura noastră pentru că e un subiect care nu ţine de politicieni, ci de procurori şi ei vor decide dacă vor redeschide sau nu ancheta. Această redeschidere este posibilă doar dacă vor avea noi fapte, iar acest lucru va fi decis doar de către procurori”, a spus preşedintele Lituaniei.

Dalia Grybauskaite a precizat că încercă să evite politizarea acestui proces.

“Deja Lituania a făcut tot ce a fost cu putinţă pentru a investiga, pentru a fi clară pe acest subiect către lume. Am făcut tot ce am putut”, a spus Dalia Grybauskaite.

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care cere mai multor state membre, dar în particular Lituaniei, Poloniei şi României să deschidă sau să reia investigaţii independente privind existenţa în prima parte a deceniului trecut pe teritoriul lor a unor închisori secrete ale CIA.

Rezoluţia PE “cere autorităţilor judiciare din România să deschidă o investigaţie independentă cu privire la bănuielile referitoare la spaţiile secrete de detenţie ale CIA de pe teritoriul său, având în vedere în mod deosebit noile dovezi referitoare la zboruri ale CIA între România şi Lituania”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, solicitări similare sunt adresate autorităţilor din Lituania şi Polonia. Rezoluţia face apel la România, Polonia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Irlanda, Grecia şi Cipru să desecretizeze toate informaţiile privind unele zboruri pe teritoriul lor naţional a unor avioane suspectate a fi ale CIA.

Potrivit rezoluţiei, care nu este obligatorie, “numai considerente care ţin strict de securitatea naţională pot justifica lipsa de transparenţă”, fiind denunţate obstacolele întâlnite de investigaţiile parlamentare şi judiciare din unele ţări membre UE cu privire la programul CIA privind transferul de deţinuţi.

“Lipsa de transparenţă, clasificarea documentelor, prevalenţa unor interese politice şi naţionale, lipsa unor investigaţii riguroase şi a cooperării”, sunt unele dintre obstacolele denunţate de rezoluţia PE.

“Votul de azi este o victorie pentru Parlamentul European. A subliniat insistenţa sa privind adevărul faţă de negarea sau uitarea lui. Ne-am asigurat astfel că fundamentele democratice ale Uniunii prevalează asupra unor considerente naţionale sau partizane”, a declarat raportorul Helene Flautre, eurodeputată reprezentând ecologiştii francezi.

Ea a adăugat că raportul său care a stat la baza rezoluţiei PE a relevat existenţa unui sistem complex, secret şi ilegal care a dus la tortură şi răpiri, iar concluziile se bazează pe noi informaţii provenite în principal din baza de date a agenţiei europene de control a traficului aerian, Eurocontrol.

Rezoluţia a fost adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg a PE, cu 568 de voturi favorabile, 34 împotrivă şi 77 de abţineri.

Cele mai citite

Evită cele mai comune greșeli în deparazitarea internă a câinilor!

Sfaturile utile pentru o deparazitare cât mai eficientă a animalelor de companie Deparazitarea internă este o parte esențială a îngrijirii câinilor - aceasta contribuie la...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă