15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportBăsescu: Discuţiile cu liderii UE despre Schengen au decurs bine, am vorbit...

Băsescu: Discuţiile cu liderii UE despre Schengen au decurs bine, am vorbit şi cu Obama pe securitate

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la finalul Summitului de la Lisabona, ca a purtat un dialog despre securitate cu Barack Obama, iar cu liderii politici europeni a abordat chestiunea aderării la Schengen, discuţiile pe această temă decurgând “bine şi cu încredere”, transmite Newsin.

Întrebat dacă a folosit Summitul de la Lisabona ca un prilej pentru a discuta cu liderii europeni despre aderarea României în spaţiul Schengen, Băsescu a răspuns: “Cu foarte mulţi am discutat”.

Cerându-i-se precizări despre cum au decurs discuţiile despre Schengen, preşedintele a răspuns scurt: “Bine şi cu încredere”. “Pentru că ţin foarte mult de ce-i la noi acasă, aş prefera să vă vorbesc despre acest lucru acasă”, a închis preşedintele subiectul.

“Am discutat şi cu preşedintele Obama”, a adăugat şeful statului, precizând că discuţiile cu liderul de la Casa Albă au fost purtate în domeniul securităţii. “Suntem două ţări care realizează, înainte să se pună în practică scutul NATO… noi pornim la un sistem de protejare, deci probleme de securitate”, a completat el.

Preşedintele Traian Băsescu şi omologul său francez Nicolas Sarkozy au fost surprinşi de camerele TV având un scurt schimb de replici după fotografia de grup a liderilor prezenţi la Summitul NATO de la Lisabona.

Înregistrarea nu surprinde dialogul avut de cei doi şefi de stat, însă îi înfăţişează într-o rundă de replici. Imaginile arată că Traian Băsescu i se adresează lui Nicolas Sarkozy, însă din gesticulaţia oficialului francez reiese că pare a-i refuza argumentele omologului său român şi se îndepărtează.

Preşedintele Băsescu se îndreaptă apoi către premierul italian Silvio Berlusconi, care purta un dialog cu omologul său ungar, Viktor Orban. Berlusconi îl întâmpină pe şeful statului român cu o strângere de mână, după care conversaţia celor trei continuă, iar premierul italian face repetate semne cu degetul la tâmplă, după cum arată înregistrările.

Ulterior, preşedintele francez Nicolas Sarkozy a dat asigurări că a vorbit de mai multe ori cu Traian Băsescu în prima zi a summitului de la Lisabona, şi l-a descris pe liderul român drept “un om de înaltă ţinută” pe care îl apreciază.

“Preşedintele Traian Băsescu este un om de înaltă ţinută pe care îl apreciez foarte mult şi am vorbit cu el ieri (vineri -n.red.) de vreo 15 ori”, a declarat Sarkozy, întrebat la summitul NATO de la Lisabona, de corespondentul Realitatea TV, de ce nu a vrut să vorbească cu Traian Băsescu.

“Eram la fotografia de grup. După au fost reunini şi dineul şi cred că am vorbit de vreo 15 ori cu preşedintele român, care este un om de înaltă ţinută, pe care îl apreciez foarte mult. România este o ţară prietenă, este o ţară francofonă, este o ţară pe care vrem să o ajutăm cu tot dinadinsul, dar – ca şi pentru Franţa – şi pentru România există reguli în Europa, reguli care trebuie respectate. Iată! Vă mai spun că procedura declanşată de Comisie pentru România, ca şi pentru Bulgaria, nu a fost iniţiată de Franţa. Deci, nu am nicio problemă cu preşedintele român. Dimpotrivă!”, a declarat Sarkozy, pentru Realiatea TV.

Totuşi, surse diplomatice franceze, prezente la Summit, au precizat că disputa surprinsă de camerele de luat vederi a avut legătură cu subiectul romilor, o temă care a mai generat controverse între cei doi şefi de stat.

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă