10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportBasescu, atacat de o anumita parte a liberalilor

Basescu, atacat de o anumita parte a liberalilor

Evenimentele din ultima perioada au confirmat dezvalurile de saptamana trecuta din “Romania libera” referitoare la negocieri intre unii lideri ai Aliantei si oamenii lui Mircea Geoana din PSD. Discutiile au vizat ideea ca aliatii sa renunte la schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene, iar pesedistii sa accepte schimbarea lui Nastase si Vacaroiu. Insa ideea a provocat nemultumirea unora dintre liderii Aliantei, dar si a unora din PSD.

La sedinta de ieri dimineata a conducerii Aliantei D.A., mai multi reprezentanti ai PNL – Ludovic Orban, Gheorghe Flutur si Gheorghe Stefan – au criticat recentele declaratii ale presedintelui Traian Basescu referitoare la faptul ca presedintii Consiliilor Judetene nu trebuie schimbati inaintea alegerilor din 2008. Cel mai vehement a fost liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, care a reamintit ca la nivelul Aliantei s-a hotarat ca schimbarea presedintilor Consiliilor Judetene sa se faca imediat dupa modificarea legii. Democratul Vasile Blaga a sustinut insa, initial, ca Alianta nu a luat o astfel de decizie. Dupa care a tinut sa spuna ca, oricum, si premierul Tariceanu a fost de acord cu declaratiile lui Basescu de la Poiana Brasov. “Nici nu putea sa-l contrazica pe presedinte in public”, a venit replica liberalilor.
Orban a insistat pe faptul ca alegerile locale din 2004 au fost castigate in multe din judetele conduse acum de PSD de catre Alianta si numai votul indirect al consilierilor, rezultat al negocierilor politice de genul celor ce au permis accesul la functiile actuale inclusiv lui Nastase si Vacaroiu, a schimbat situatia. In plus, nu este prima data cand Basescu loveste Alianta, a zis Orban, seful statului declarand la Washington ca schimbarea presedintilor Camerelor nu este o prioritate. Liberalii, suparati, se tem ca declaratiile presedintelui Basescu, de multe ori contrare hotararilor Aliantei, vor lovi in autoritatea Aliantei.
La finalul sedintei, Ludovic Orban a declarat presei: “Este inacceptabila aceasta pozitie a presedintelui. Noi i-am sanctionat pe presedintii de CJ care au participat la intalnirea de la Mamaia, unde au semnat un document alaturi de PSD, iar acum trebuie sa ne modificam punctul de vedere”.
Cele doua parti nu au reusit sa ajunga la o intelegere, purtatorul de cuvant al Aliantei, Eugen Nicolaescu, afirmand ca subiectul va mai fi analizat zece zile pana cand Alianta va lua decizie. El a insistat pe faptul ca… nici nu s-ar fi pus problema ca legea sa fie modificata prin ordonanta de urgenta. Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, spune si el ca aliatii se gandeau mai de mult cum sa imbratiseze ideile sefului statului: “Presedintele a spus ca principiul schimbarii presedintilor de CJ cu jumatate plus unu din numarul de voturi sa nu se aplice pana in 2008. Sensul declaratiei presedintelui a fost si preocuparea noastra, in Alianta si in coalitie”, a spus Videanu.
Videanu insa a recunoscut ca amanarea schimbarii presedintilor Consiliilor Judetene “poate avea rolul de a stimula rezolvarea mai rapida a problemei Regulamentului celor doua Camere”.

Situatia din Capitala – alt motiv de disputa

Soarta presedintilor de Consilii Judetene nu este singurul motiv de disputa. O parte a liberalilor nu este de acord nici cu propunerea presedintelui Traian Basescu ca in Bucuresti sa fie sporite atributiile primarului general prin preluarea unor atributii ale primarilor de sector. PD detine postul de primar general, dar nu are decat un primar de sector si, in consecinta, liberalii interpreteaza aceasta propunere ca pe una in favoarea democratilor. Mai ales ca Traian Basescu a declarat clar la Poiana Brasov: “Bucurestiul nu isi mai permite inca patru ani sa aiba sapte bugete” – adica cel al Primariei Generale, plus sase de sector. Unii liberali mai sunt nemultumiti si de faptul ca PD nu a pus in practica o alta hotarare a Aliantei referitoare la schimbarea din functie a Palomei Petrescu, secretar de stat in Ministerul Educatiei. Ea este acuzata de PNL ca intentioneaza sa titularizeze pe posturi 200 de directori ai unor institutii de invatamant numiti ca interimari de PSD.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Un bănișor, la ipocritul Plicușor

Primarul general Nicușor Dan se laudă în campanie că le-a blocat PUZ-urile edililor Negoiță, Băluță și Ciucu. Pe lângă problema blocării dezvoltării Bucureștiului, ceea ce...

Asigurări de sănătate: despăgubirile cresc cu 27% în 2023, potrivit UNSAR

Românii au accesat anul trecut, în baza asigurărilor voluntare de sănătate, servicii medicale în valoare de 458 milioane lei. Cifra este în creștere cu...

“Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public și să explice toate aceste acuzații”, declară liderul PSD, Marcel Ciolacu

"Domnul Cătălin Cîrstoiu trebuie să iasă în spațiul public, în fața presei, și să explice toate aceste acuzații", a declarat liderul PSD, premierul Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă