20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportBarroso promite o analiza "robusta" a reformei justitiei

Barroso promite o analiza “robusta” a reformei justitiei

Vizita prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu la Comisia Europeana a avut loc cu doua saptamani inainte de prezentarea raportului privind reformele din justitie. Presedintele Jose Manuel Barroso a spus ca raportul va fi "obiectiv, echilibrat si robust".
O vizita la Bruxelles a unui prim-ministru reprezentand o tara ce a fost pusa sub o observatie fara precedent nu poate fi inocenta cu atat mai mult ca ea se produce cu doar doua saptamani inainte de un verdict important asteptat din partea Comisiei Europene. Calin Popescu Tariceanu a informat Comisia Europeana asupra ultimelor reforme din cadrul justitiei si a vrut sa afle care este atitudinea Bruxellesului fata de Romania. Cel putin oficial, nimic nu a fost inca decis privind o eventuala pedeapsa impotriva Romaniei din cauza reformei incerte din justitie.
Bruxellesul continua sa priveasca cu detasare criza politica romaneasca intrucat aceasta este datorata "democratiei animate" din tara, spunea presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Anticipand intrebarile ziaristilor in urma intrevederii cu politicianul roman, Barroso a rugat presa sa nu dea crezare speculatiilor ce au aparut in ultima vreme privind raportul asteptat la sfarsitul lunii acesteia sau la inceputul lunii viitoare. El a confirmat insa faptul ca atat progresele, cat si problemele reformei justitiei vor fi semnalate ca atare in documentul ce se afla acum in pregatire la secretariatul general al Comisiei. El a subliniat ca se afla aici in joc "credibilitatea interna si externa a Romaniei".
Speculatiile la care se referea Barroso au fost intretinute in ultimele saptamani de presa romana si cea bulgara (deoarece si Bulgaria va beneficia de propriul raport) si ele spun ca celebra metoda de pedepsire (clauza de salvgardare) nu va fi recomandata acum, ci in decembrie.
Purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene sunt cei care au explicat de curand ca unele analize se afla inca in curs si ele nu vor fi terminate in curand. Aceasta este o parte a adevarului, cealalta parte ne arata ca, de fapt, Bruxellesul a ales in mod inteligent sa intarzie verdictul si sa mentina o presiune asupra celor doua tari pana in decembrie sau chiar pana anul viitor. Barroso a adaugat ca textul ce se pregateste acum va fi unul "obiectiv, echilibrat si robust", un mesaj transmis astfel mai ales statelor membre UE care pun la indoiala obiectivitatea Comisiei in monitorizarea celor doua tari.

Cele mai citite

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă